Реклама / Ads
6| 7687 |06.04.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Уволненият Талев: Изкупителна жертва съм на страхливи политици

.
Любомир Талев
Ако не се въведат тези текстове в проектозакона за уседналостта, ДОСТ ще влезе в парламента, каза президентът Румен Радев. Ще има десно-сини и синьо -десни избиратели, които ще вряскат, но това не трябва да ни спира, каза началникът на кабинета на президента Иво Христов. Това каза пред bTV уволненият чиновник от министерството на правосъдието Любомир Талев.
 
Талев обясни, че самоволно не е качвал нищо, а на базата на указания. Законопроектът е бил финализиран под ръковоството на правния експерт на президента проф. Мария Друмева. Водеща роля са имали съветници на президента, а не хората от правосъдното министерство.

Този понеделник бяхме извикани на спешна среща в президентството, на която присъстваха президентът Румен Радев, началникът на кабинета Иво Христов, още четирима президентски съветници, ресорният министър Мария Павлова, зам.-министърът Деница Митрова, аз и още един съветник от МП. Бяха ни предоставени допълнителни текстове, както и ни беше казано, че трябва да бъдат включени текстове за уседналост и че законопроектът трябва да бъде изготвен и качен същия ден за обществено обсъждане. На срещата присъстваше и президентският секретар по правните въпроси проф. Емилия Друмева. След срещата се пренесохме в друг кабинет, където под нейно ръководство и диктовка беше подготвен законопроетът. На тази среща вече не присъстваше правосъдният министър Мария Павлова. Водеща роля в изготвянето на документа имаха президентските съветници. Изрични думи на президента Радев бяха, че ако не се въведат тези текстове, на следващите избори ДОСТ ще влезе в парламента. Иво Христов заяви, че вероятно ще има синьо-десни избиратели от чужбина, които ще врякат заради законопроекта, но те винаги си врякат, така че това не би трябвало да ни интересува, заяви Талев.

Бях уволнен два дни по-късно, но въпросите започнаха още на следващия ден, във вторник. От пресцентъра ме помолиха да помагам с отговорите на журналистически въпроси, които валяха. Вършех си работата като държавен служител, за да бъде изпълнена волята на политическото ръководство на министерството. В сряда сутринта зам.-министър Митрова ме привика да ми крещи в кабинета си, че не съм изпълнил някакви указания. Тя твърдеше, че ми е дала указания да преработвам текстовете, изготвени от проф. Друмева. Това звучи несериозно – проф. Друмева е светило в областта на нормотворчеството и конституционното право. На обяд ми беше връчена заповедта за уволнение. Заповедта, която ми е връчена, противоречи на информацията, която е публично достояние, каза още той.

Минути след като ми е връчена заповедта, кабинетът ми е бил запечатан, а чух, че днес в него има хора, които ровят там – подозирам, за да се намери нещо, което да се използва на утрешната пресконференция, посочи уволненият директор на дирекция "Съвет по законодателството" към МП. Те замазват първия гаф с втори – прехвърлят отговорността, сега се опитват да замажат втория с трети търсенето на нещо, с което да ме уличат. Абсолютно несправедливо се правят опити да бъдат превърнат в изкупителна жертва на страхливи политици, които нямат доблестта да си понесат отговорността, подчерта Талев.

Той уточни, че ще обжалва уволнението и разкри, че обмисля завеждане на дело за клевета.






Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5440 |09.03.2017 Пенсионери на протест пред президентството заради ниските пенсии . 0| 3949 |09.02.2017 Назначиха Любомир Хаджийски за зам.-министър на транспорта . 4| 4824 |30.01.2017 Граждани излизат пред президентството срещу новите концесии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads