Реклама / Ads
2| 7341 |23.11.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Валя Ахчиева: Москов продължава да говори неистини

.
Валя Ахчиева
Гледах новините, когато министър Москов излезе по тъмно от следствения отдел, и чух какво каза той пред журналистите. Тогава реших, че има още какво да кажа, точно в днешния ден.
 

Това каза журналистката Валя Ахчиева в ефира на Канал 3. Удовлетворена съм, защото още преди много месеци казусът с ваксините се превърна в кауза. Когато прокуратурата си е свършила работата, когато има обвинения, когато прокуратурата посочва кой, според нея, е виновен да се погазят законите у нас, когато става дума за лекарства, когато става дума за деца, за бебета, не мога да не съм удовлетворена, че едногодишният труд на нашия екип завърши с вчерашния ден.

 

”Приемам, че всеки един човек, когато има повдигнато обвинение, може да се защити по всякакъв начин. Той може да си изгради защитна теза. Може да говори от своята гледна точка, как се вижда в повдигнатото обвинение, но не мога да приема, че когато имаш обвинение, ще продължиш да говориш неистини в публичното пространство и ще продължаваш да манипулираш обществото. Визирам няколко неща, за които вчера министър Москов говори пред журналисти, използвайки това, че журналистите не знаят фактите от това разследване и каквото той им казва, това излъчват”, каза журналистката и даде пример с ампулите ”Тетадиф”.

 

”Неговото обвинение за безстопанственост е във връзка с ампулите ”Тетадиф”, които всъщност са произведени нелегално - 1, 014 000 в база ”Люлин” на държавната фирма ”Бул Био”, продължи тя.

"

Министър Москов се изкара, едва ли не, че той е борец срещу престъпната схема за производство на ваксините в държавната фирма. Той подаде сигнал и реагира постфактум тогава, когато всичко беше свършило. Сигналът на прокуратурата го подадох аз още през месец юни, защото мои източници от държавната фирма ми бяха казали, че вече се произвеждат тези ваксини на място, където те не могат да се произвеждат без разрешение.

 

По този сигнал прокуратурата организира акция – два дни, на 1 и 4 юли. Успешната акция на прокуратурата иззе тези 1 млн. ваксини, иззе всички документи, които касаят този казус, къде са произведени те. Това беше на 4 юли”, разказа още Ахчиева.

 

”Когато той разбра към средата на месеца, че Изпълнителната агенция по лекарствата няма да падне на колене и няма да си затвори очите пред това, че на неразрешено място, без документи за производство и съхранение, са произведени тези ампули. Когато се разбра, че прокуратурата също няма да си затвори очите и няма да отстъпи, на 15 юли министър Москов е написал заповед за извършване на одит и едва в края на август, началото на септември той написа този сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров”, продължи с хронологията на събитията Ахчиева.

 

”Друга неистина, която продължава да се твърди, е че всъщност ваксините ”Еувакс” били дадени като допълнение към договора за дарение между България и Турция. Това не е истина! Според договора между Турция и България, които ние сме показали в нашето разследване, в него ясно пише, че става въпрос за двете ваксини - 100 000 от едната и 100 000 от другата. Посочено е, че те са педиатрични, тоест те са за деца. Не става дума за някаква добавка към договор”, продължи с разкритията журналистката.

 

”Още една неистина е, че министър Москов твърди, че е защитил българските деца.  Считам, че той е използвал българските деца, за да каже, че има една добра цел. Можеш ли да вървиш към една добра цел, погазвайки закона?

 

В писмо до управителя на ”Бул Био” той пише ”моля, да произведете за нуждите на българските деца над 4 млн. ваксини” и веднага след това тези ваксини отиват по договора за Турция, за турските деца – 5 млн. дози.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6304 |22.11.2016 Д-р Константинов: Москов не правеше реформи, а доказваше егото си . 2| 5935 |18.11.2016 Д-р Грозев: Всеки говори, че парите на НЗОК се харчат на черно! . 1| 5993 |16.11.2016 Д-р Болтаджиев за Фрог: На пух и прах стана бюджетът на Москов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads