Реклама / Ads
3| 6185 |19.07.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Въоръжените сили ”свалиха гащи”, с повишен риск изпълняват задачите си

.
Министър Красимир Каракачанов и генерал Андрей Боцев Източник: БГНЕС
Въоръжените сили са в състояние на затруднение и в повишен риск да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на НАТО и Европейския съюз.
 

Това е основният извод от доклада на Министерството на отбраната за състояните на отбраната и въоръжените сили за 2017г, който депутатите приеха днес с 94 гласа "за", 28 "против" и 24 "въздържали се".

 

Отделни задачи са били изпълнявани с ограничения заради недостиг на финанси, нарастващ некомплект с личен състав и лошо състояние на техниката, пише още в доклада. В него се подчертава още и проблемът със заплащането на военните. Според документа има съществени разлики в заплащането на кадрите на една и съща позиция.

 

Общо 290 учения пък били проведени на Въоръжените сили през 2017 г., което е с 11% повече от предходната. 8 мисии и операции били проведени зад граница. В планираните ротации за годината пък били включени 900 военнослужещи. Армията е участвала и в 69 мероприятия свързани с оказване на помощ на населението при тежки зимни условия, пожари, наводнения и транспортиране на болни.

 

"Няма такъв критичен доклад, поне откакто аз се помня и съм бил депутат в комисията по отбрана", заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той обясни, че по никакъв начин не се е бъркал на експертите за изготвянето на доклада и не е казвал да се "напудря", за да изглежда добре. И обясни, че идеята на този доклад е да се даде реална представа на депутатите в какво състояние е българската армия, за да се търсят начини да се подобри.

 

"28 г. военните бяха мачкани и карани да взимат решения, които не са им присърце. Моята задача е да им върна смелостта, а не като видят политическо лице - да се сдържат и да мълчат, за да не кажат нещо грешно", каза още той. Каракачанов посочи, че е време младите момчета, които служат в армията да бъдат похвалени за това, че избират да служат на държавата в такъв тежък период, вместо да си хванат багажа и да отидат да реализират капацитета си другаде.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 9698 |23.03.2018 Проф. Николай Слатински: За безсилието да попречиш на глупостта... . 7| 9701 |25.08.2017 Румънка за Фрог: Макрон се опитва да засили икономиката си чрез България и Румъния . 2| 7071 |07.07.2017 Лекари от цялата страна протестират срещу насилието над техните колеги . 0| 4980 |13.03.2017 Рекордно насилие срещу децата в Сирия, отчете УНИЦЕФ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads