Реклама / Ads
3| 6082 |03.04.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Вдигат българска църква край Айфеловата кула

.
Български храмове ще бъдат построени в наши посолства зад граница. Църкви ще има в Париж, Рим и Мадрид. Дискове с песнопения на българския патриарх Неофит пък излизат за Великден. Те ще се продават в църквите за 14 лева. На празника дядо Николай ще донесе благодатния огън.
 
Божият дом в Париж ще носи името на патриарх Евтимий

Мечтата на българите, живеещи във френската столица, е на път да се сбъдне. Наша църква ще бъде построена в центъра на Париж. Проектът ще се осъществи благодарение на съвместните усилия на българския посланик във Франция Ангел Чолаков и Западно и Средноевропейски митрополит Антоний. Храмът ще бъде построен в двора на нашето посолство, което се намира в сърцето на столицата, на улица "Генерал Рап". Сградата на дипломатите е разположена между военното училище и прочутия площад на Републиката, близо до Айфеловата кула.

Църквата, която ще бъде издигната в двора на посолството, ще се казва "Свети Патриарх Евтимий". Това е името и на българската църковна община. "Започва процедура за съгласуване на проекта с външно министерство", съобщава  митрополит Антоний пред "Стандарт". Инициаторите все още не се ангажират с конкретен срок за построяването на нашия храм във Франция. Досега българите, живеещи край бреговете на Сена, се черкуваха в руската и гръцката църкви.

Освен нашенците в Париж свой Божи дом ще имат и българските емигранти в испанската столица. Храмът там също ще бъде построен в двора на посолството ни. За целта българската мисия отпуска един декар площ. Църквата ще се казва "Успение на Света Богородица." "Този ден е официален празник в Испания, затова нашата църковна общност тук възприе това име. Това ще бъде първият български храм в Европа, посветен на Божията майка", уточни Негово високопреосвещенство митрополит Антоний.

Ходенето по мъките на българската църковна общност във Вечния град също е към свой край.

Вече стана ясно, че тя вече няма да ползва църквата "Сан Винченцо и Анастази". Причината е, че храмът беше затворен за реставрация. На 11 април обаче ще бъде подписана конвенция за ползване на друг църква. Спогодбата с Викариата на Рим е за католически храм "Свети Павел".

Черквата също като предишната е в центъра на града, намира се до театър "Аржентина". Освен това в Рим ще започнат процедури по изграждане на църква в двора на българското посолство. Божият дом ще носи името "Свети Климент Охридски."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7349 |26.12.2013 БНТ, bTV и Нова тв се обединиха за "Българската коледа" . 2| 6211 |22.12.2013 Д-р Иванова помоли "Българската Коледа" за слухов скрийнинг апарат за бебета . 9| 5875 |01.12.2013 Загадките в българската история . 8| 8537 |18.10.2013 В памет на Орлин Орлинов - Белият орел на българската поезия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads