Реклама / Ads
0| 4827 |01.10.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Виж какво каза Махмуд Аббас пред ООН

.
Президентът на Държавата Палестина Махмуд Аббас заяви, че палестинската страна не може да продължи да спазва споразуменията, подписани с Израел, докато той упорито не ги спазва, отказва да прекрати заселническата колонизация и да освободи политическите затворници. Израел трябва да понесе своята отговорност като окупационна власт, защото съществуващото положение не може да продължи.
 

         В речта си пред 70-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк в сряда вечерта президентът подчерта, че сегашната ситуация не може да продължава. Той каза: „Ще започнем да изпълняваме тази декларация с с мирни законни средства и способи.  Палестинската национална власт или ще преведе палестинския народ от окупацията към независимостта, или окупационната власт Израел ще поеме цялата отговорност.“

         Президентът добави, че всеки, който казва, че е за варианта за уреждане чрез две държави, трябва да признае и двете държави, а не само едната, защото вече е нецелесъобразно да се губи време в самоцелни преговори; необходимо е да се намери международна егида, която да наблюдава приключването на тази окупация съгласно резолюциите на международната законност, а дотогава ние настояваме ООН да осигури международна закрила на палестинския народ съгласно международното хуманитарно право.

         Президентът каза: „Идвам при вас днес от Палестина, за да бия камбаната за тревога заради ставащото в Ерусалим, където екстремистки израелски групировки извършват многократни и методични нахлувания в благословената джамия „Ал-Акса“ с цел да създадат ново статукво и времева подялба, която да позволи на екстремистите, закриляни от израелските сили за сигурност и съпроводени от министри и депутати от Кнесета, да влизат в джамията в определени часове, в които на богомолците мюсюлмани е забранено да влизат в нея и да извършват свободно своите религиозони ритуали.“

         Президентът призова израелското правителство да престане да използва своите брутални въоръжени сили, за да налага плановете си за посегателство срещу ислямските и християнските светини в Ерусалим, особено джамията „Ал-Акса“, защото това ще превърне конфликта от политически в религиозен и ще взриви обстановката в Ерусалим и останалите окупирани палестински територии.

         Президентът Аббас наблегна върху това, че продължаването на сегашната ситуация е неприемливо, тъй като това означава капитулация пред логиката на грубата сила, упражнявана от израелското  правителство, което продължава, при това незаконно, своята заселническа експанзия на Западния бряг и особено в окупирания Източен Ерусалим, както и продължава блокадата си на Ивицата Газа, което изостря размерите на страданията, които понасят нашите сънародници там.

         Президентът Аббас приветства международните и европейските усилия, включително френската инициатива, призоваваща да се сформира международна група в подкрепа на постигането на мира, като посочи, че Държавата Палестина продължава своите усилия да се присъедини към всички международни договорености и организации и ще продължи и занапред да защитава своя намиращ се под окупация народ с всички налични мирни и законни средства.

         Президентът постави риторичния въпрос „Не е ли време да бъде сложен край на тази неправда? Не е ли време да свършат тия мъки? Не е ли време да бъде премахната и да изчезне тази расистка разделителна стена? Не е ли време да изчезнат тези унизителни пропускателни пунктове и бариери, поставяни от израелската окупационна армия по нашата земя, да бъде вдигната израелската блокада от Ивицата Газа и синовете на нашия народ да се движат свободно и достойно в своето отечество и извън него? Не е ли време да изчезне тази расистка и терористична окупаторска заселническа колонизация на нашата земя, която препятства уреждането чрез две държави? Не е ли време шестте хиляди палестински пленници в израелските затвори да видят светлината на свободата и да заживеят сред своите близки и роднини? Не е ли време да бъде сложен край на най-продълъжителната в историята окупация, която души нашия народ?

         Що се отнася до вътрешнопалестинската ситуация, президентът подчерта, че ние държим на единството на нашата земя и народ и няма да позволим временни решения или разпокъсани кантони, стремим се към сформиране на правителство на националното единство, което да работи по програмата на ООП, и към провеждане на президентски и парламентарни избори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 12128 |07.09.2015 БЕЗУМИЕ! Притискат свидетели да оттеглят показанията си срещу Сумиста, плащат яко . 5| 9320 |28.08.2015 Бащата на Вероника пред Фрог: Наказание за тези, пуснали убиеца на детето ми на свобода . 17| 7549 |21.08.2015 Граждани: Близки до управляващите правят каквото искат с горивата . 2| 5059 |06.08.2015 Съдийки отказаха награда от ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads