Реклама / Ads
8| 5751 |10.09.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Вложители искат оздравяване на остатъците от КТБ

.
„Имаме План за национално спасение на КТБ. Направили сме възражение до Прокуратурата, базирано на гаранция, дадена от премиера Борисов миналата година. Веднага след като стана премиер, той обеща, че гарантираните депозити на вложителите от КТБ ще бъдат върнати до стотинка. А сега сме свидетели как незаконно се извършва пренареждане на списъка на кредиторите от Фонда.” Това каза в ефира на ТВ7 Вера Ахундова от Сдружението на вложителите в КТБ "Ние гражданите".
 
Ахундова припомни, че нито една от 4-те стъпки на плана, който премиерът Бойко Борисов обяви преди година, не е реализирана досега.

„КТБ беше заровена като жив организъм. Искаме от онова, което е останало от банката да направим работещ организъм, който да помогне на хората да си върнат средствата, като се използват част от активите на банката”, каза Ахундова и изрази надежда, че премиерът Борисов ще откликне на поканата да обсъдят тази инициатива.  

Според  "Ние гражданите" отговорността за „заравянето на живия организъм” е на УС на Фонда за гарантиране на влоговете.

Ахундова заяви, че списъкът с кредиторите на КТБ е незаконен. Защото е публикуван в извън работно време. Защото на мястото на най-големия кредитор, гражданите с гарантирани депозити,  се появява фикцията Фонд за гарантиране на влоговете. Защото самият списък на минимално гарантираните депозити, които бяха изплатени, е тотално неверен. Той е манипулиран. Софтуерният продукт дава грешки. Около 150 кредитори присъстват в списъка с 1 стотинка кредит към банката. Те присъстват незаконно в списъка. „Като видите извлеченията им, това са средства с гарантиран размер от 40 000 лв.  - към Фонда за гарантиране на влоговете са подадени 39 999 лв. и 1 стотинка е останала остатък от гарантирани кредити.”

Манипулирани са сметки. Ръчно са правени платежни операции в банката, нови сметки, прехвърляния на суми. Незаконно са прехвърляни парите на държавни предприятия в нова сметка. За това сезирахме Прокуратурата още през декември, но досега няма отговор, подчерта Ахундова.

Списъкът на кредиторите е подправен незаконно и на ръка от синдиците и Фонда за гарантиране на влоговете. Надписвани са сметки на кредитополучатели. Незаконно са манипулирани депозити - ако сте имали 3 хил. лева, изведнъж те са станали 300 хиляди - за да получите целия размер на минимално гарантирания депозит, каза Ахундова.

Тя допълни, че всички прогнози даваха максимален размер на изплащане от Фонда за гарантиране на влоговете от 3 и половина милиарда лв., сега се говори за 3 милиарда и 700 милиона. „По наша оценка се губят 300 милиона в момента. Обикновените вложители са измамени няколкократно.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 12135 |07.09.2015 БЕЗУМИЕ! Притискат свидетели да оттеглят показанията си срещу Сумиста, плащат яко . 17| 12151 |31.08.2015 Фрог научи: Разследващи полицаи на бунт, шефове в СДВР ги притискат за пари . 17| 7550 |21.08.2015 Граждани: Близки до управляващите правят каквото искат с горивата . 6| 7528 |30.07.2015 П. Симеонов: 25% от българите искат изселване на ромите от България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads