Реклама / Ads
4| 5182 |07.11.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Вселенският патриарх Вартоломей пристига днес на 4-дневно посещение

.
Вселенският патриарх Вартоломей
По покана на патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод днес на официално мирно посещение в България пристига Вселенският патриарх Вартоломей І придружаван от Драмския митрополит Павел, Адрианополския митрополит Амфилохий и други. Официалната визита на Предстоятеля на посестримата православна църква в Константинопол ще продължи до 10 ноември, включително, съобщиха от Светия синод.
 
Вселенският патриарх е поискал днес програмата му да бъде свободна, научи "Дневник". Затова и визитата му ще започне официално на 8 ноември, Архангеловден.

В неделя двамата патриарси - Варталомей и Неофит, ще отслужат Съборна св. Литургия. Предвидена е среща-благослов на двамата с деца на загинали служители от системата на МВР и талантливи младежи в салон на Гранд хотел "София".

В понеделник вселенският патриарх Вартоломей ще получи почетното научно звание "Доктор хоронис кауза" в Голямата зала на Българската академия на науките. Следобед той ще разговаря и с президента Росен Плевнелиев и ще бъде удостоен с най-високата държавна награда – Орден "Стара планина" – I-ва степен.

Срещата на Вселенския патриарх Вартоломей с премиера Бойко Борисов ще бъде рано сутринта във вторник, 10 ноември, преди заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при държавния глава. След това патриарх Варталомей и главата на Българската православна църква ще посетят Троянския ставропигиален манастир "Успение Богородично", където ще направят молитвено възпоменание при гроба на най-дълго първосветителствалия на българския патриаршески престол блаженопочинал и приснопаметен патриарх Максим.

От Светия синод приканват православните християни да вземат молитвено участие в Съборната св. Литургия на Архангеловден (неделя – 8 ноември т.г.) и като членове на Българската православна църква – Българска Патриаршия, предстоявани от своя Светейши патриарх Неофит, в единство да изявят силата на изконното  българско православие – неделима част от едната, свята, съборна и Апостолска църква.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 10626 |28.09.2015 Чудо! Открихме паметник на Вселенския патриарх приживе в Турция . 13| 6829 |31.08.2015 Папата говори за българи-трафиканти, а патриархът ни мълчи . 3| 6335 |25.08.2015 Богослов пред Фрог: Мина времето на овчедушното подчинение на Патриарх и митрополити . 0| 11643 |23.08.2015 Славка Божкова пред Фрог: Струва ми се, че тровят патриарха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads