Реклама / Ads
8| 5362 |19.03.2015 НАРОДЕН ГЛАС

ВСС спаси Владимира Янева от дисциплинарка напук на министъра

.
Владимира Янева
ВСС отказа да образува дисциплинарно дело срещу Владимира Янева по скандала „Червей". То бе поискано от правосъдния министър Христо Иванов, който настоя за уволнението на съдийката заради нарушенията с издаването на разрешителни за СРС по разработката за цели 300 дни при разрешени от закона максимум 180. Решението е взето със 7 гласа "за", 7 "против" и 4 "въздържал се". Сред гласувалите "за" е шефът на ВКС Лозан Панов. Сотир Цацаров си тръгнал.
 
В последните десетина години не се е случвало съветът да откаже да образува дисциплинарно дело.

По неофициална информация мнозинството във ВСС се е позовало на факта, че става дума за нарушения, които са предмет на наказателно производство. А съветът няма достъп до тези данни, които са класифицирана информация и няма как да се произнесе по едно дисциплинарно дело. Опонентите на тази теза обаче напомнят, че има разсекретен доклад на Бюрото за контрол над СРС, на който се е позовал и Христо Иванов. В него данните не са секретни. Нещо повече - разрешителното за СРС е съдебен акт, който не може да е с гриф, твърдят те.

Иванов се позова на разсекретения доклад по случая на Бюрото за контрол над СРС и публично огласи предложението си.

Затова миналата седмица ВСС го привика на заседанието си и близо два часа хока министъра, че е нарушил закона и погазил принципа на правовата държава. Христо Иванов не се призна за виновен и обяви, че не може да се пазят в тайна факти, които отдавна са публично достояние и в този случай общественият интерес изисква прозрачност.

Заради скандала „Червей" срещу Янева започна разследване, но обвинения засега не са й повдигани. Това обаче стана повод ВСС да я отстрани до приключването на наказателното производство.

Срещу нея вече има и едно дисциплинарно производство за нарушения на случайното разпределение на делата в СГС, пише defakto.bg.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4939 |08.03.2015 ЧЕЗ спаси 81 щъркелови гнезда и изолира 47 опасни стълба през 2014 г. . 0| 5697 |03.01.2015 Спасител от изгорелия влак София-Кардам търси помощ . 0| 5087 |13.11.2014 ЧЕЗ прави възможното да спаси ТЕЦ "Варна" . 6| 6402 |04.08.2014 Само във Фрог: Армията евакуира и спаси над 250 души в Мизия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads