Реклама / Ads
6| 5802 |02.02.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Вучков: 4-те проектозакона за службите да бъдат внесени в НС още този месец

.
Веселин Вучков
Обстановката в страната постепенно се нормализира след вчерашните наводнения. Около 300 души са били превантивно изведени от домовете си вчера, заяви по БНР министърът на вътрешните работи Веселин Вучков: Вчера имаше 526 спасителни дейности. Имаше много ситуации на отводняване, строежи на диги. Армията помогна, за което много искам да благодаря.
 
Министър Вучков съобщи, че днес военни ще помагат и в ямболското село Попово.

Разбира се, имаше и много доброволни формирования, но основният ангажимент си беше на българските пожарникари и служители по спасяването, каза още вътрешният министър. Той препоръча на гражданите да се вслушват в съветите на властите, защото се очакват нови валежи и отново може да се стигне до превантивна евакуация на хора. Вучков каза още, че ще има и контролирано изпускане на язовири.

 

Миналата седмица министърът на вътрешните работи, заедно с правосъдния министър Христо Иванов бяха в Рига, където се проведе Съвет "Правосъдие и вътрешен ред". По същото време в България Висшият съдебен съвет проведе процедурата по избор на председател на Висшия касационен съд. На изслушването обаче не присъстваше правосъдният министър, което породи коментари колко важна е била срещата в Рига. Във връзка с това министър Вучков заяви: В Рига за първи път се събираме правосъдни и вътрешни министри и особено в контекста на това, което се случи през последните седмици, включително и терористичните заплахи, беше изключително важно участието. Без да съм говорител на министър Иванов, мога да кажа, че беше абсолютно необходимо участието и на двама ни.

 

Вучков уточни, че по време на Съвета са били дискутирани три основни теми: Интернет индустрията да бъде включена по-активно за намаляване на посланията с радикално съдържание, да не се създават нови структури и звена за обмен на информация и резервационната система за обмен на данни на пътници, използващи авиолиниите.

Вучков отрече твърденията, че заради липсата на обмен на информация с партньорските служби през страната ни преминават хора с радикални възгледи: Проблемът е по-скоро в това, че самите разузнавателни служби в Европа и на национално ниво понякога нямат никаква информация за хора, които подготвят радикални действия. Това се дължи на слаби аналитични, разузнавателни, информационни способности на службите. Ние на този етап имаме доста неща, които трябва да свършим по линия на Европол и по укрепване на българските служби за сигурност. Мисля, че промените, които предстоят в близките седмици, са към по-добро, а не към по-лошо.

 

Силно се надявам 2015-а да бъде историческа от гледна точка на това да има закони за разузнавателните служби, каза още вътрешният министър: Аз мисля, че старт трябва да се даде още през този месец. Вероятно имат недостатъци някои от нормативните актове, които бяха подготвени още преди няколко години и около които имаше максимален политически и професионален консенсус. И четирите закона за службите трябва да бъдат внесени още този месец. След това, ако е необходимо, да бъдат направени допълнителни дискусии и всички недостатъци да бъдат отстранени.

Вътрешният министър очаква до края на следващата седмица факт да станат промените в Закона на МВР:

 

Сега МВР не изглежда по добър начин – разрояване на администрация, разрояване на главни дирекции, не се знае кой насочва указания към областните дирекции. В момента има Главна дирекция "Охранителна полиция" и Главна дирекция "Криминална полиция". Дублиране на методически шапки, което не е необходимо да бъде по този начин. В момента не е ясно функционира ли Съвет за социално партньорство, или не функционира, защото са въведени едни критерии за представителността, на които не отговоря един от най-големите синдикати "Огнеборец".

 

Веселин Вучков съобщи и за ново социално недоволство в системата, провокирано от поднормативен акт  след приетите миналата година промени в Закона за МВР, който изисква съкращаване на щатната численост във ведомството от 51 хиляди на 49 хиляди и 500 души.

 

Това наложи преди две седмици да орежем празните щатни бройки с още няколко хиляди, така че в момента да бъдат 49 хиляди и 500. Но това поражда ново социално недоволство заради орязването на празните щатни бройки, уточни вътрешният министър. Синдикат "Огнеборец" дори планира протест пред вътрешното министерство във връзка с това. Министър Вучков каза, че предстои среща с техни представители.

 

Аз искам да предложа нова структура на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", която да не изисква съкращаването на пожарникари. Тъй като до края на 2015-а цялата техника на пожарната ще бъде на 100% обновена, не е нормално да имаме толкова на брой спасителни служби на територията на страната. Ако е необходимо, на места те ще бъдат окрупнени, на места ще бъдат закрити, но пожарникарите да работят не по двама, а по трима в екип.

 

Вътрешният министър заяви, че след като промените в Закона за МВР станат факт, той ще предложи на Министерския съвет кандидат за поста на главен секретар.

Ще стъпя на принципна позиция. Това трябва да бъдат хора, които имат сериозна кариера в МВР, стаж и управление на екипи във вътрешното министерство, така че да изпълняват отговорностите, които се изискват от тях, каза Веселин Вучков.

Според него са необходими промени в Наказателно-процесуални кодекс заради възможността хора с присъди да напускат страната. Вучков е на мнение, че най-ефикасният начин въпросът да бъде решен, е да се въведе използването на електронни гривни при наложена мярка "домашен арест".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 9254 |21.11.2014 Проф. Вучков: В целия кабинет само Павлова е читав министър . 31| 8813 |02.05.2013 Проф. Вучков: Гласувайте за тези, които са крали най-малко . 86| 12043 |29.03.2013 Проф. Вучков: Защо изкарват Кунева Господ с рокля? . 21| 8613 |03.06.2011 Юлиян Вучков: Първанов на мястото на Доминик Строс-Кан? Щеше да му се размине!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads