Реклама / Ads
13| 16237 |11.02.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Задължиха Пламен Георгиев да си построи „леко слънцезащитно устройство“ на терасата

.
През октомври 2019 г. бТВ показаха тези кадри от процеса по премехване на незаконните конструкции Източник: кадър бТВ
„В най-кратък срок да заменят аварийно поставеното временно покритие с леко слънцезащитно устройство или с друг вид законосъобразно защитно съоръжение, за което се изисква издаване на разрешение за строеж, с цел гарантиране защитата на техния апартамент и сградата от наводнение.“
 

Това е предписанието на кмета на Район “Слатина“ Георги Илиев, отправено на 30 януари 2020 г., до собствениците на проверената за незаконни постройки или неразрушени такива тераса към жилището на  Пламен Георгиев, бившият шеф на КПКОНПИ, а сега консул във Валенсия и съпругата му.  

 

"Незаконно е, но е хубаво" явно ще стане "Може да не е хубаво, но е законно"

 

Официално, мотивът на районния кмет да инициира проверка е „подновен медиен интерес по случая и изнесени твърдения в интернет пространството, че незаконният строеж не е премахнат или е изпълнен наново“. На молба, изпратена по имейл до район „Слатина“, да ни окажат съдействие с конкретика за публикации в които се твърди, че г-н Георгиев е изпълнил наново незаконните постройки, каквито ние не открихме, от петък до сега все още не сме получили отговор. Признаваме си, че една от публикациите, за получени сигнали, че постройките не са премахнати беше наша. Тя е от 24 януари, а в нея посочваме също така, че опитът ни да получим опровержение или потвърждение от районната община, че има нередности, удари на камък, което ни накара да изпратим запитване по Закона за достъп до информация до Столична община.






Междувременно читатели на ФрогНюз ни информираха, че кметът на район „Слатина“ е публикувал във фейсбук писмо до нас, заради публикацията ни, в което се възмущава, че не сме го потърсили на личния му публикуван телефон, както и че не сме искали да направим интервю с него. Дали това е така не знаем, защото писмото му не е получено в редакцията ни. Изпратиха ни снимка публикувана от г-н Илиев, от момента на проверката инициирана от него на терасата на Пламен Георгиев, както и това което е отбелязал като коментар към нея.

 

Ето какво пише кметът на Район „Слатина“ на 28 януари 2020 г. в профила си във Фейсбук относно снимката си от въпросната тераса:  „…В ранния следобед бе извършена проверката на терасата на уважаемия консул Пламен Георгиев.  Снимката е от нея и както се вижда - присъствах лично. Утре ще публикувам становището на комисията, но държа да ви запозная накратко още днес. Няма ново незаконно строителство. Старото е премахнато. Арките, които се виждат, са част от проекта и екзекутива на сградата.“

 


.
Снимка: Фейсбук -  г-н Георги Илиев по време на проверката на терасата на уважаемия консул във Валенсия г-н  Пламен Георгиев

 

В изпратената поредица от документи от Район „Слатина“, разясненията и  информацията поднесена в справката към нея по случая, се вижда,  че е констатирано премахване на незаконните „два дървени навеса“. Това е направено с протокол от общинска комисия още миналата година. Сред документите обаче, липсва информация какво се е случило със строителните отпадъци след премахването на очевидно (от множеството кадри, направени с дрон от различни медии) немалките навеси. Как и къде са изхвърлени и дали тове се е случило по надлежния ред и начин.  ФрогНюз попита за това експерта-урбанист в СО, към който е била разпределена преписката с въпросите ни. От него научихме, че процедурата за доброволно премахване на незаконни постройки изисква собственикът да изготви т.нар.  "план за безопасност и здраве", в който се описва как безопасно ще бъде направено премахването, както и как и къде ще бъде почистен строителни боклук след това. Този план следва да бъде одобрен от съответната община. Такъв план липсва сред документацията предоставена ни от район "Слатина". Очевидното в кадъра публикуван от районния кмет е, че навесите са премахнати но дали, как и за чия сметка е почистено не става ясно от документите.






Интересно е още и защо първата комисия, която прави констативния протокол, че всичко е ок, не отчита опасността от наводняване на цялата сграда. Интересно е и кой прави подобни арки като част от проекта и екзекутив на сградата, а не предвижда опасност от наводнение на жилището и целия блок. От документите и разясненията става ясно, че тази безопасност е била гарантирана чрез изграждането на незаконни навеси, които са стъпвали върху арките. Попитахме и какво представлява  "леко слънцезащитно устройство". Урбанистът от СО ни обясни,че това е отново вид навес, но не стъпва на земята, а се монтира за стена на сграда.

 


.



Снимка: Финалната часто от становището на райононачалникът на Слатина

 

Как се "губят" преписки

 

За предписанието към настоящият ни консул във Валенсия да си построи нещо ново, но вече законно, както вече казахме, научаваме, от отговор на г-н Илиев, адресиран до медията ни, получен още в четвъртък миналата седмица  Посочено е, че коресподенцията е отговор на въпросите ни отправени по ЗДОИ  към СО. Бързината заслужава адмирации, тъй като едва вчера получихме писмо от направление „Архитектура и градоустройство“ на СО, с което ни информират, че са препратили по компетентност запитването ни до район „Слатина“. За наше съжаление обаче, до момента в системата на контактния център на СО няма регистрирано движение по преписката. Причината която ни посочиха от там е, че пълният отговор на Район „Слатина“ не е изпратен до тях, за да бъде надлежно публикуван в он-лайн регистъра.

 

От писмото на главния архитект на София научаваме, че проверката при проверка при тях  е установено, че разполагат с писмо от 20 август 2019 г., от кмета на район „Слатина“, с което са уведомени за заповедта от 9 август 2019 г. за премахване на незаконните постройки. В СО е налично и писмо от 14 октомври 2019 г., с което са уведомени, че постройките са премахнати. В отговор на молбата ни за повече конкретни данни и документи са решили да попитат и районния кмет. От кабинета на главния архитект на столицата ни увериха, че до тях район „Слатина“ е изпратила само писмо, с което ги уведомява, че ни е предоставен  достъп до поисканата информация, но към него не са прикрепени, нито документът озаглавен „Справка“, от която научаваме за новото предписание, нито приложенията, които показват наличните документи за хода на административната процедура по премахването на „два дървени навеса“.





Въпрос на време е да стане ясно дали  цялата тази шумна пиар акция, със "светкавичната" нова проверка на място и още по-светкавичния достъп осигурен на проверяващите от Пламен Георгиев, не е просто успешен начин той да получи така желаното предписание за ново строителство. Важното е, че за това той вече има пълен крат бланш. Чудим се защо до сега г-н Георгиев не се е притеснил, че има опасност да се наводни жилището му, защо не е потърсил съдействие за решаване на този проблем.  Защо след неназовани медийни публикации, внезапно новия районен кмет го констатира чак сега. Това не показвали още веднъж, че план за безопасност и здраве не е нито изготвян, нито одобряван. Ще попита ли някой чий е "пропускът" за това?

 

Интересът към сагата с терасата на бившия шеф на КПКОНПИ е обществен, а не само медиен. А хората питат кога ще разберем дали всичко това не е уговорено да се случи още, когато премиерът Бойко Борисов накара Георгиев да оттегли обжалването на решението на бившия районен кмет на район "Слатина" и да премахне незаконните постройки, като условие да отиде  консул във Валенсия.

 

Екип Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 23508 |29.08.2019 Българка в Испания за Фрог: С този сертификат Пламен Георгиев става само за шофьор на испански туристи /допълнена/ . 21| 11524 |17.08.2019 Посланик Петър Воденски: Решението за Пламен Георгиев е противоречиво и политическо . 21| 9662 |15.08.2019 Българи в Испания с петиция срещу назначението на Пламен Георгиев за консул . 9| 14999 |14.08.2019 Адв. Грета Ганева: Пламен Георгиев не отговаря на изискванията за дипломат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads