Реклама / Ads
5| 6447 |02.11.2015

Започна съдебен процес срещу държавна чиновничка

.
Антоанета Василева
Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото срещу бившия секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора Антоанета Василева. Тя е обвинена за извършени престъпления по служба.

Според държавното обвинение Василева, в качеството си на длъжностно лице, за времето от 03.01.2013 г. до 20.06.2013 г. не е изпълнила служебните си задължения, като не е провела процедура за възлагане на обществени поръчки по ЗОП, а директно е сключила 8 договора. С тях е възложено изпълнение на услуги за временно настаняване на жертви на трафик на хора във Варна и Бургас, съобщи Нюз. бг.

 

Василева също така е превишила правата си, като е сключила пряко въпросните договори, което е в правомощията на председателя на комисията. Според обвинението, тя е целила да набави за фондация "SOS - семейства в риск" във Варна и за сдружение "Равновесие" в Бургас облага в размер на 200 940 лева.

 

Така за държавния бюджет са настъпили вредни последици в горепосочения размер и освен това са уронени престижът и доверието в държавната администрация.

 

Второто обвинение срещу Антоанета Василева е за сключени два анекса към Рамково споразумение. Тя лично е положила подпис, което е в правомощията на тогавашния заместник министър-председател и председател на Националната комисия за борба с трафика на хора Цветан Цветанов.

 

С това действие Василева е целяла да набави за себе си 3607 лева. По този начин за бюджета на проект за Превенция на трафика на хора, принадлежащи към етнически групи, са настъпили вредни последици в горепосочения размер.

 

Три сигнала до прокуратурата е подала свидетелката Гергана Алексова, която се изправи за разпит пред съда. Тъй като обвинената Василева излязла в майчинство, Алексова я заместила на поста секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора.

 

Свидетелката заподозряла неправомерни действия от страна на предшественичката си. По думите й Василева нямала право да сключва договори, чиято стойност е над 20 000 лева. Алексова обаче разбрала, че екссекретарката се е разпоредила със сумата от над 100 000 лева.

 

Свидетелката посочи, че се обърнала към Агенцията за държавна и финансова инспекция, която да направи проверка. Същевременно уведомила и тогавашния МВР шеф Цветлин Йовчев и сигнализирала прокуратурата. Алексова е позната и от редиците на БСП, тъй като е била техен общински съветник.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Д-р Тотко Найденов за Фрог: Предизборните тъпни започнаха 3| 4413 |07.08.2015 . Павлов за Фрог: Възродителният процес стана удобен научно-политически бизнес 33| 9338 |09.01.2015 . Кадиев: Фарсът започна да се повтаря с "Борисов 2" 17| 4737 |11.11.2014 . Търговията на гласове започна с безработни 3| 4588 |24.08.2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ