Реклама / Ads
75| 27968 |08.05.2012 НАРОДЕН ГЛАС

Защо няма да чистя България за един ден

.
Накратко – смятам, че не е правилно. Иначе имам и по-дълъг вариант на списъка с причини.
 

Първо – нямам никакво намерение да участвам в рекламни кампании, представени под формата на ленински съботници. Казвам ленински съботници не защото в събота ще се събират хора да чистят. А защото досущ като другарски съд ще ме порицаете, че аз няма да дойда. Активизмът не е лошо нещо. Но когато този активизъм придобие корпоративен или политически оттенък, работата много започва да ми мирише на Ленин… т.е. на развалено. Ако искате да ме оборите, намерете добро обяснение какво прави корпоративното лого на бТВ на емблемата на инициативата, защо тя е брандирана с цвета на бТВ и какво прави раздела „Нашите партньори” (чии партньори?) освен да рекламира. А за това, че пълчища политици, политичета и политиченца ще се изсипят в събота сутринта да изчистят България за един ден, нямам абсолютно никакво съмнение. Ако вие се съмнявате, отидете лично да проверите. Само дето тяхната работа първо не е за един ден, второ – не е лично да ходят да чистят, а да организират ежедневно нещата, така че да си е чисто по принцип и трето…хайде да не паркират колите на НСО на съседната пряка и да не се правят на точно на 12-ти и точно тази събота на хора от народа.

Второ – не съм я цапал аз. Вече 33-та година проявявам странна упоритост да живея според правилата и си изхвърлям боклуците в контейнерите. Дори въпреки обстоятелството, че принадлежа към презряното напоследък мнозинство на пушачите, си хвърлям фасовете в пепелника на колата, а не през прозореца. Нали не искате да ми кажете, че би трябвало да чистя мизериите, сътворени от съгражданина ми Х? Намерете го, глобете го, порицайте го публично, ако искате, но не ме занимавайте да чистя неговата мизерия! Общината има инспекторат и общинска полиция, държавата има полиция – да си следят кой цапа и да си го глобяват, а със събраните пари да изчистят. Може да не съм прав, но живея с дълбокото убеждение, че в тази държава е необходимо най-после всеки да започне да се занимава с това, което му е работа, вместо всички да се събираме да вършим работата на тези, които не са си я свършили.

Трето – нямам никакво намерение да чистя паркове и градинки, за които вече съм платил някой друг да изчисти. Абсолютно никакво! Тази година данъкът и таксата смет за апартамента ми са в размер по-голям от една средна месечна заплата на висшист в България, а данъкът за колата ми е половин такава заплата. Тази година бюджетът на Столична община ще е над  един милиард и триста милиона  лева. И от общината в събота ще ми връчат чувалчета и ръкавици и ще ме гледат как сам върша, това, за което съм им платил. Сериозно ли? Бих се включил едва когато получа разумно обяснение защо всички собственици на фирми за почистване с предоставени от общината концесии внезапно се събуждат милионери.

Четвърто – мотото на кампанията е безумно! „Да е чисто е модерно”. Наистина ли? И от кога?  Да е чисто е здравословно, приятно и…нормално. „Модерно” е друго. Явно е модерно да ни третират като стадо идиоти. Но за това сме си виновни сами. Ако последвате линка с мотото ще видите лицата на бТВ от музикалните им формати, новините и сериалите им, а също и хора, работещи в радиата, собственост на бТВ, споделящи омерзението си от мръсотията в България и насърчаващи ни да вземем участие в почистването на общинските градинки. Не смятате, че ни предлагат да изчистим общинските градинки ли? Ами разгледайте картата на местата за почистване и се уверете сами.

Иначе на 12-ти май в събота и аз ще чистя. Разбрали сме се със съседите ми да направим пролетно почистване на блока, в който живеем и на пространството, около блока, което си е наше и за което отговаряме ние. Горещо ви препоръчвам да направите същото – изчистете вашето собствено място и оставете общината, с медийната подкрепа на бТВ да се погрижи за това, за което всички ние сме и платили. А и така в крайна сметка ще си проличи кой е небрежният стопанин.

Христо Панев.
https://paragr22.wordpress.com/
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 18076 |09.04.2012 Защо българите са сред най-нещастните народи в света . 13| 6949 |24.05.2011 Ако нямаме култура, за какво воюваме? . 37| 10909 |16.03.2011 Опасност от тиранозаври няма! . 11| 12152 |09.12.2010 Двойни такси за „синя зона” в София – защо, за кого и дали?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads