Реклама / Ads
17| 13190 |03.01.2015 ЪNDERGROUND

15-годишен крадец уби баба с косачка, съдът го пощади

.
Жертвата Анка Ризова
Момче, хващано 22 пъти да краде, най-накрая стигна до съд, но той го помилва по главицата.
 
Асен Лазаров, наричан в махалата си Зъбчето или Джери, от 2009 г. престъпва закона. На всеки 83 дни го хващат, но не е съден. Най-накрая и това се случва. Дават му само 2 г. затвор за зверски побой на възрастна жена в София.

Жертвата - 70-годишната Анка Ризова, не дочака да види колко ще натежат везните на Темида. Жената умря, след като с месеци не можа да се възстанови от побоя.

 

На 2 август 2013 г. тя е смазана от бой с косачка за трева (тример). Пет месеца е на легло. Ту е в несвяст, ту идва на себе си, но от силните болки в главата всичко се вижда размазано.

 

Нощем Анка вика насън майка си, баща си и брат си, които са починали отдавна. На 5 януари душата й отива при тях.


Асен е само на 15 г., когато се вмъква в къщата на столичната ул. "Суходолска", за да краде. Тръгва си с празни, но оцапани с кръв ръце. Когато го хващат, понеже е малолетен, не е окован с белезници, съобщава "24 часа".

На 2 август с по-големия си брат Стоян Лазаров-Роки и 11-годишния Исус Методиев излизат да пият бира близо до бул. "Стамболийски". Зъбчето казва: "Има една къща по-нагоре, вътре живее само една бабичка". Предлага да я оберат, защото тя не може да им се опре, пък и няма кой да ги види.

Къщата е едноетажна, дворът е ограден с телена мрежа, по която от едната страна има буйна растителност. Рядко се мяркат хора, наблизо няма заведения и площадки.

 

Трите момчета прескачат оградата на къщата към 17 ч и влизат в двора.
"Бях с Асен и Роки, не му знам истинското име. От нашата улица са, от виетнамските общежития. Първи в двора влезе Асен, беше с бяла тениска на райета и емблема "Найк". Носеше гуменки и тъмни къси панталони. След него влязохме Роки и аз.

До входната врата имаше косачка, закачена на дървото. Беше черна, с ток и къс шнур. Имаше изписани червени букви, но не мога да кажа какво пишеше, защото не зная да чета", разказва Исус.


Зъбчето взема косачката и с другите почва да обикаля и да оглежда къщата. Спира се до прозорец с мрежа за комари, закрепена от външната страна с кабарчета. Къса я от долния край. Докато Исус я държи, Зъбчето влиза с косачката в ръце. Другите двама го следват по петите.

Стопанката в това време мие чинии в кухнята. Когато момчетата изскачат зад гърба, се стряска и извиква за помощ. Зъбчето стоварва косачката в тила и тя пада на земята. Инстинктивно тръгва да се изправя и вдига ръце да се предпази, но Асен я удря още 2 пъти в главата. Толкова силно, че косачката се счупва и той я захвърля в съседната стая.

Още при първия удар Исус изчезва през прозореца и хуква по улицата. Последван е от Роки, който по-късно твърди, че изобщо не е бил в къщата, а е пазил отвън да не дойде някой. Докато дебнел край храсталаците, видял брат си да тича. Запъхтян, Зъбчето казал: “Ударих жената с машината.”

 

След първоначалната уплаха момчетата се връщат да преровят гардеробите, но според прокуратурата не успяват да отмъкнат нищо. Анка взема 250 лв. пенсия, след като 40 г. е работила като счетоводител в “Асансьорни монтажи”. Близките й имат съмнения, че са изчезнали монети и банкноти, но това не е доказано.

 

На улицата Зъбчето се сеща, че може да го хванат по отпечатъците върху косачката. Според свидетелите се връща, за да я прибере, но не се решава да влезе.

Пребитата Анка остава да стене с обезобразено лице на пода повече от денонощие. Намерена е на 3 август вечерта от дъщеря й Христина и мъжа й Бисер. Два или три дни по-рано двамата заминават за монтанското село Горна Бяла речка, за да погребат бащата на Бисер, който умира след тежко боледуване от рак. Като се прибират, Христина вижда съседите на Анка - Надка, Маргарита и Найден.

“Качиха се у нас, беше към 20 ч. Казаха, че се притесняват, че от няколко дни не са виждали майка ми. Викали я по име, не се обаждала. Звъняхме на стационарния телефон. Взехме такси.
Ключовете бяха от вътрешната страна на вратата. Една котка излезе през прозореца на спалнята и тогава видяхме разкъсаната мрежа.

 

Влезе през прозореца, после ми отвори вратата. Видях майка ми цялата в кръв да лежи на пода. Каза само: Жива съм, мамо, жива съм. Беше с пижама без долнище. Синьо-черна по главата, лявата ръка и шията. Главата беше в кръв. Очите й не се виждаха, така беше смазана. Бисер я вдигна и я сложи на леглото. Аз я облякох и започнах да мия лицето. Обадихме се на полицията и Бърза помощ”, разказва Христина.

 

Майка й е приета в реанимацията на спешната неврохирургия на “Пирогов” в 21,40 ч с тежка контузия на мозъка и кръвоизливи, счупване на слепоочните кости и горната челюст, с множество подкожни кървонасядания по главата и лицето. Лекарите не откриват следи от изнасилване.

 

След ареста на Асен криминалистите едва му вземат отпечатъци, два дни му мият ръцете с препарати. Папиларните линии не се виждали от наслоила се мръсотия.

На 16 май той е изправен пред Софийския градски съд. Делото се гледа при закрити врата, защото е непълнолетен. Никой не оспорва доказателствата - протоколите, разпитите и следствения експеримент, с който са проверени.

Делото приключва за ден по съкратената процедура. Зъбчето е осъден само на 2 г. затвор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8863 |02.01.2015 Жестока драма! Мъж и жена са убити в Русе . 31| 12801 |30.12.2014 Майката на Стоян Балтов: Кокинов е виновен за изчезването, да отиде в затвора . 23| 8210 |29.12.2014 Шефът на "Гранична полиция" подаде оставка, МВР с план за опазване на южната граница . 14| 9775 |27.12.2014 Фрог научи: МВР внесло три доклада за помощ в МС, преди трагедията с граничния полицай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads