Реклама / Ads
13| 23956 |06.07.2011 ЪNDERGROUND

16 българи по-страшни за Интерпол от Таки, Маргина и Исуса

.
Искат главите на родни мафиоти заради убийства, оръжия, експлозиви, финансови престъпления
 
Най-издирваните у нас българи не фигурират в нито една от листите на международните организации за борба с престъпността. Христофорос Аманатидис – Таки, Николай Маринов – Малкия Маргин или Христо Вартерян – Исуса са обявени от прокуратурата за организатори на престъпни групи и се търсят по подозрение за няколко престъпления. Имената им обаче липсват от страниците на Интерпол, DEA (Американската агенция за борба с наркотиците) или ICE (Службата по въпросите на емиграцията и митниците на САЩ).

И тримата се водят отдавна в неизвестност и са обявени за международно издирване. „Подали сме информация там, където трябва. Колегите ни оказват съдействие. Нямам представа защо не са пуснати официално на страницата на Интерпол. До момента нямаме информация за местонахождението на нито един от тях”, коментира пред „Торнадо” градският прокурор на София Николай Кокинов.

Полицейски източници разкриха, че през последните месеци са получавани няколко сигнала, че Малкия Маргин се е завърнал в България. В единия от случаите дори са били назначени СРС-а, чрез които се е стигнало до информация, че Николай Маринов използва аржентински документ за самоличност и трябва да пристигне на ГКПП Кулата с джип с немска регистрация. На място са били изпратени полицейски автомобили, които да причакат по-малкия от братята Маргини, но той така и не се е появил. Николай Маринов бе обявен за издирване след убийството на радиоводещия Боби Цанков през 2010 г. За него има издадена и европейска заповед за арест.

За Христофорос Аманатидис – Таки също се твърди, че се е връщал необезпокоявано в България. Той изчезна година по-рано, след като от прокуратурата обявиха, че е начело на престъпна група. Малко след като забягна, уж изтече информация, че се подвизавал при съратника си Красимир Каменов – Къро в ЮАР. Тази информация така и не бе потвърдена. Според други слухове Таки пребивавал необезпокоявано в Гърция, където живеел под фалшива самоличност.
Исуса също се води в неизвестност. Независимо че подслушва телефоните на брат му и приятелката му, до този момент полицията не е успяла да се добере до местонахождението на Христо Вартерян.

Проверка на „Торнадо” разкри, че в момента от „Интерпол” се издирват 16 българи. Някои от тях са на сайта на международната организация от години. Българите, които се търсят там, не са известни. Единственият, за когото има малко повече информация, е Пламен Дишков – Кела, издирван за убийството на бургаския бизнесмен Димитър Стаматов – Мастара. Кела, който се смята за враг на Митьо Очите, забягна през 2002 г., а според последната информация в момента се подвизава в Украйна, където върти търговия с петролни продукти Друг, дирен от Интерпол, е роденият на 8 май 1972 г. в Казанлък Цветомир Симеонов. За него има издадена заповед за задържане за използване на оръжие и експлозиви. В списъка на най-търсените българи по света е и жена – Венета Димитрова от Харманли. Иначе крехката блондинка е издирвана за използване на оръжие и експлозиви, нелегален трафик на наркотици. По последни данни в момента се намира в ЮАР, където е забегнала след оръжейна афера в САЩ.

Наскоро за международно издирване е пуснат и българинът Йордан Топалов. Европейската му заповед за арест е издадена по искане на съдебните власти в Украйна. Срещу него има и повдигнато обвинение – престъпления срещу личността и здравето. По данни на украинските служби Топалов е бил част от международна престъпна група. Подвизавал се е в Полтава, където е участвал и в организирането на няколко поръчкови убийства. След като го обявяват за издирване, забягва в Европа, а оттам в Америка, където следите му се губят.

Въоръжени и опасни "Не се опитвайте да заловите обекта. Ако имате информация за местонахождението на някой от бегълците, незабавно се свържете с най-близкия офис на институцията или се обадете на националната гореща линия", така пише на сайта на DEA под снимката на Ивайло Ангелов Петков. Той е издирван от американската агенция за борба с наркотиците. От бюлетина на агенцията става ясно, че е нарушил федералния закон срещу наркотиците. Участвал е в заговор за притежаване и предполагаемо разпространение на кокаин и амфетамини. От последната информация за него ставало ясно, че е живял с американската си приятелка в Чатсуорт, Калифорния. На територията на САЩ Ивайло Петков е действал заедно със Стефан Цветанов Стоянов. Той също е обявен за издирване от американските власти.

Българи са сред най-търсените престъпници и по обвинения, че са участвали във фалшифицирането на кредитни карти. Проверка на „Торнадо” разкри, че и в момента двама наши сънародници са издирвани от дубайските власти. Елин Пелин, е търсен още за фалшифициране и измама. Със същите обвинения е и съучастникът му, роден на 7 януари 1973 г. в Дупница.

В Америка най-честите престъпления на българи също са свързани с финансови измами. В регистрите на Министерство на правосъдието в САЩ е вписан и случаят на международните аферисти Ивайло Плетньов и Николай Минчев. Двамата вече са осъдени за пране на пари и участие в престъпна група, базирана в Европа. Схемата, по която са действали, била изключително проста, но въпреки това успели да измамят десетки. Първо пускали реклами, че продават скъпи коли или яхти. Когато купувачите се свързвали с тях, били карани да преведат през фалшива разплащателна структура парите за сделката. Измамените установявали, че са паднали в капан, едва след като загубвали парите си. За няколко месеца Ивайло Плетньов и Николай Минчев успели да си присвоят над $ 1,2 млн. от жертви в САЩ.

Мария Николаева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 83| 22361 |03.05.2011 Полумесец изгрява в трибагреника на България . 21| 10098 |18.04.2011 В България продължава криминалната търговия . 16| 10445 |16.03.2011 „Търговия с хора” предлага Македония на България . 8| 21271 |15.10.2010 Ужас! Хиляди българи гинат от анорексия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads