Реклама / Ads
5| 17109 |21.12.2013 ЪNDERGROUND

2013–та – под знака на „Килърите”

.
2013 –та бе годината на „Килърите”. Сякаш бандата на Петър Стоянов – Сумиста се клонира и роди своите производни – Килърите 2, 3 и 5.
 

 

„Килърите” на Валентин Янев -Вальо Бореца и кикбоксьора Мартин Антов бяха разбити първи – през юли. Хората им за 3000 лв. били готови да пребиват до смърт, става ясно от СРС-та, приложени към делото на групата.

 

Бандата на Вальо Бореца, известна като „Килърите -2”, бе ударена в момент, в който е трябвало да бъдат потрошени евентуалните купувачи на пенсионен фонд „Доверие”. „Да се ограбят и осакатят двама души, които имат интерес към сделката за купуването на пенсионен фонд „Доверие”. Такава поръчка приели членове на голяма банда за наказателни акции и грабежи”, уточни зам.- главният прокурор Борислав Сарафов.

За да спрат готвения удар около бизнесмените с интерес към „Доверие”, полицаите задържали един от ръководителите на бандата - Мартин Антов. Според разследващите той оглавил „Килърите”, след като партньорът му  Валентин Янев-Вальо Бореца бил закопчан заради рекет на съдружника му Димитър Велев.

 

По информация на прокуратурата бандата е ликвидирала касоразбивача Йордан Цонков-Джиджи, наркодилъра Кочо Михайлов и на видинския лихвар Цветан Пантов.

Джиджи бе разстрелян с автомат „Калашников” на 22 януари 2009 г. в мерцедеса си в столичния кв. „Люлин”. Според свидетелски показания бил убит, понеже задигнал стоката от турски тир с наркотици и злато в него за милиони.

 

Кочо пък бил надупчен с 20 куршума три месеца по-късно в столичния кв. „Света Троица”. Предполага се, че бил убит, тъй като продавал дрога и се занимавал със сводничество, без да се отчита. Бил предупреждаван да спре, докато накрая му видели сметката. По неофициална информация преди време Кочо работел за Христофорос Аманатидис-Таки.

 

Лихварят Цветан Пантов пък бил открит мъртъв, завързан в дома си във видинското село Капитановци на 2 юни 2008 г. От дома му липсвала желязна каса, а другата била отворена и изпразнена.

 

На бандата се преписват и четири грабежа. Три от тях са в София: на 18 август 2011 г. бил нападнат Радослав Найденов пред ИПК „Родина” и му били отнети 41 хил. лв., на 5 април 2012 г. били задигнати 215 хил. лв. от касиерката в банка ОББ Анна Филева, а на 5 декември 2008 г. от Атанас Янев били откраднати 130 хил. лв.,  20 000 долара и 2500 евро. Четвъртият удар е в Самоков – на 7 октомври през нощта на 2009 г. били взети 14 хил. лв. от пощата в града.

 

Миналия месец неочаквано групата на „Килърите” се сдоби с още един член - Емил Милев-Крокодила. Така от 15 гангстери тя нарасна на 16. Все още обаче са колебливи доказателствата за принадлежността на крадеца към престъпната групировка. Именно за това той бе пуснат от ареста на 16 декември без да му бъде налагана някаква мярка. Малко след това му бе повдигнато ново обвинение - за ръководене на банда за грабежи от 2004 г. до ареста му през ноември тази година.  


Според зам.-председателката на Апелативния спец съд Петя Колева няма достатъчно данни, които да потвърдят предположението, че е участвал в грабежа на 200 000 лв. от клона на ОББ в Студентски град през април миналата година. Именно за този обир той бе причислен към хората на Вальо Бореца и Мартин Антов.

 

Милев попадна в ареста след показанията на свидетеля Николай Генов. Той го разпознал по начина, по който държи пистолета, а Мартин Антов - по маниера на удряне.

 

Близо 2 седмици след като попаднаха в ареста биячите на Бореца, бяха разгромени събратята им от „Килърите -3”. Те се озоваха в капана на антимафиотите на 16 ав­густ та­зи го­ди­на. При акцията бяха закопчани, ба­ща­та на Рай­ко Арар­с­ки -Кръв­та – бай Ва­со Зла­та­ря, как­то и още 8 ду­ши.  Спо­ред об­ви­не­ни­я­та сре­щу тях са от­го­вор­ни за убийс­т­во­то на пер­ниш­кия нар­кобос – Те­о­дор Не­о­фи­тов-Ханс. Бан­да­та, ко­я­то след смърт­та на Кръв­та е ог­ла­ве­на от ба­ща му бай Ва­со, е дейс­т­ва­ла в пе­ри­о­да 2004 – 2013 г. Счи­та се, че синът на мафиота е уби­ецът на Ге­ор­ги Или­ев.

 

Ицко Пацко и Бисер Бизона, които години наред били в обкръжението на пернишките наркоиграчи Краси Мотореца, Райко Кръвта и Румен Стефанов - Алф, са осветлили прокуратурата за мокрите поръчки на  Килърите 3.

Ицко е близък приятел на Теодор Неофитов - Ханс, чийто труп бе изровен в местност над пернишкото село Габров дол на 16 август - часове след ареста на бандата.

Според прокуратурата основният помагач на Васил Станков-Бай Васо е собственикът на пернишката дискотека „Че Гевара” Милчо Боянов-Чироза.

 

Обвиняемите обясниха в своя защита, че са жертва на лична саморазправа, защото основните свидетели срещу тях са им врагове от години. Те изтъкнаха, че са давали показания срещу Станислав Ангелов-Сиси и Николай Николов-Шатката, които сега помагат на прокуратурата, а са осъдени за убийството на Хайо. Асен Китанов-Психото, който също лежи в затвора за отнемане на човешки живот, има и 13-годишна присъда като поръчител на покушение над Бай Васо. Последният от своя страна извлече дивиденти от атентата срещу него и го използва за оправдание на намереното в него оръжие. Защитниците на обвиняемите също твърдят, че основните свидетели Сиси и Шатката дават показания в полза на прокуратурата заради лична вендета.

За покушението на ромския наркобос Кирил Киров - Киро Японеца, за убийството на сириеца Филип Найденов-Фатик и отвличането на Димитър Стефанов, син на президента на „Славия” Венци Стефанов, както и на сириеца Християн Валю, бяха обвинени гангстерите на „Килърите 5”.

 

Според разследващите Йоско бил главатарят на бандата, а Ивайло Симеонов-Богьовеца - дясната му ръка. Двамата са отговорни за първия атентат срещу Киро Японеца на 12 юни 2003 г. Тогава двама мъже стреляха по него от мотор, движещ се по столичния бул. „Никола Мушанов”.

Киро Японеца дал газ, заради което се отървал само с пробито рамо.  На 9 април 2005 г. срещу него бе извършен втори атентат. Тогава бе улучен във врата, но оцеля. Стрелецът пак бе моторист, но засега няма доказателства и той да е бил от хората на Йоско.

Петима свидетели, някои със статут на защитени, разкрили, че двама от членовете на групировката - Борис Арсов-Борчо и Асен Петров-Шаки, са били разстреляни, а един е безследно изчезнал. Твърди се, че техен авер е бил Ради Калинов от Драговищица. Той е в неизвестност от 19 юни 2009 г.

 

Събраните до момента доказателства сочели, че бандата на Йоско е действала от началото на 2003 г. до 1 юни 2010 г., когато част от членовете й били закопчани по друго дело.

От началото на февруари Костинбродския е зад решетките по дело за наркоразпространение. Той се озова там, след като бе обявен за издирване. След близо 2,5 г. бе заловен в Гърция с помощта на Интерпол. Там той ползвал квартира на наша адвокатка в Солун. Съседката ни осъди Йоско по бързата процедура за незаконно оръжие и го екстрадира у нас в края на януари.

 

До този момент на светло са излезли „Килърите” -1, 2, 3 и 5. „Килърите -4” все още се наблюдават, за да бъдат ударени. „Това е банда, по която работим по-отдавна и ще я „извадим” като му дойде времето”, обещаха от полицията.

 

В навечерието на Коледа бе обезсилено друго престъпно формирование за рекет, вилнеещо обаче на територията на Югоизточна България, обяви главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров. 


При акция в Ямбол са задържани 20 участници в организирана престъпна група. Бандата е действала от януари 2009 г. до март 2013 г. в областите Ямбол, Бургас и Хасково. Задържаните са използвали брутални методи за принуда, заплахи, психически тормоз на хора, които са дължали парични вноски по заеми. Заеманите суми са отпускани от финансовата къща, съобщиха от прокуроратурата.

 

При претърсването на жилища, офиси и автомобили били открити ножове, бухалки, пистолет и палки, с които е извършвано насилие. Намерени са също дебитни и кредитни карти, а също и сим-карти, ползвани за комуникация в групата.

 

Разпитани са 80 пострадали, от които 40 – пред съдия. На 12 от задържаните лица са повдигнати обвинения за тежки умишлени престъпления.

 

За общодържавно издирване са обявени 3-ма, участвали в престъпната група. За неин тартор се смята К.Ж., който е осъждан. Той, заедно с част от задържаните, е бил на трудов договор във финансовата къща. Нейни ръководители също са сред задържаните. При престъпната дейност е използвана силовата група на „Рижите”, която е действала в района на Бургас. Финансовата къща е укривала доходи, само за 1 месец размерът на лихвите от предоставените кредити е около 1 милион.

 

Малко след разкриването на този криминален случай бе предотвратено изнасянето на боен арсенал, който по мнение на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров е предназначен за поръчкови убийства. Оръжията били открити в автомобила на швед, пътувал от София за Германия. Чужденецът бил застигнат от полицията на ГКПП-Калотина. В колата му му имало късо огнестрелно оръжие, части за него и 4 патрона, а в багажа му са намерени пистолети „Макаров”,  „Старт” и „ТТ”, още два  пистолета с неизвестна марка и заличени номера, автомат „Калашников”, 5 цеви и боеприпаси. 

 

„Версията не е тероризъм, оръжието е за Западна Европа. Първоначалната информация е, че арсеналът е бил предназначен за поръчкови убийства. Оръжия със заличени номера не се носят  за лов”, каза главният секретар.

Установено е и депото, откъдето е взето оръжието. При последвала операция на територията на област Стара Загора, в село Калояновец са претърсени два имота. Там са намерени над 1000 боеприпаса, като 611 от тях са за автомат, а също и заглушители, газови пистолети, като някои от тях са с изтрити номера и са пригодени за стрелба с бойни патрони.

 

Във фургон в двор на къща в същото село са намерени още 33  газови пистолета и 18 -  пригодени за стрелба с бойни патрони, ловна пушка - двуцевка, карабини, три заглушителя и 29 картечни пистолета. В гараж в Стара Загора са открити струг и други уреди за преработка на оръжия. Задържани са двама души. Единият е от Стара Загора, бивш военнослужещ, а другият мъж е от Пловдив. Издирва се и братът  на старозагореца.

 

Тази година Вальо Бореца получи 5- годишна присъда от Специализирания съд за рекет на свой ортак. Неговото дело бе гледано наново, тъй като той обвини съдийката Мариета Неделчева в конфликт на интереси. Съдийката  е съпруга на разследващия полицай комисар Чавдар Георгиев, което според подсъдимия и неговата защита е предпоставка за предубеденост.

 

Друг герой на подземния свят Антон Савов – Тони Мамата, известен като дясната ръка на Златко Баретата, се сдоби с присъда от 5 години и 6 месеца. Той бе признат за виновен в това, че: „за периода от неустановена дата през 2004 г., до 06.02.2009 г., в София, е участвал в организирана престъпна група - структурирано трайно сдружение на повече от три лица, ръководено от Златомир Иванов да върши съгласувано в страната престъпления, за които е предвидено наказание „лишаване свобода” повече от три години, и чрез които се цели да се набави имотна облага. Съдът го осъжда на наказание в размер на 5 години и 6 месеца „лишаване от свобода”, което да изтърпи в затвор или затворническо общежитие от закрит тип, при първоначален строг режим”.

 

С него ще лежат на топло и сподвижниците му Росен Петров-Животното и Добромир Синигеров-Голямата Муна. Първият е осъден на 5 години и половина, а вторият - 4 години и половина. Три години условно с 5 години изпитателен срок пък получи техния съратник Генчо Романски–Ради.

 

През идната година се предвижда делото „САПАРД” да започне отначало, това е постановил Върховния касационен съд. То ще се гледа от Специализирания съд, съобщиха от Темида.

 

Делото „Палките” продължава догодина. То бе върнато на Специализираната прокуратура заради процесуални нарушения, но те вече са отстранени.

По делото са подсъдими 10 пътни полицаи. Те бяха задържани при операция на автомагистрала „Тракия” на 8 юни 2011 година. Срещу тях са повдигнати обвинения за участие и ръководене на престъпна група и вземане на подкуп. Според обвинението те укривали парите в полицейските палки, което даде и името на операцията по задържането им.

 

Никакво раздвижване няма по делото срещу контрабандиста на цигари Тодор Хаджижеков -Тотко Поршето, който МВР спипа през декември миналата година. Дори още няма обвинителен акт, коментираха от Спецсъда пред Фрог нюз.

 

Антимафиотите разбиха нелегална фабрика за папироси на Поршето край Костинброд само 24 часа след старта на производството й. „За първи път успяваме да задържим Поршето, след като при две акции досега той не докосваше цигарите”, похвали се тогава вътрешният министър Цветан Цветанов. Въпреки полицейското постижение близо 1 година до процес не се е стигнало.

 

При операцията бяха задържани контрабандиста, дясната му ръка и още 7 работници заедно с 82 мастърбокса произведени ментета от марките „Ракел слимс” и „Карелия слимс”.

 

Акцията стартирала след разбиването на склад за цигари в столичния жк „Дружба”, в който били открити 2500 мастърбокса с контрабандни цигари. Половината от папиросите били фалшиви, а разследването показало, че в основата на всичко стои Тотко Поршето. Навремето Тодор Хаджижеков е смятан за един от големите конкуренти на Иван Тодоров-Доктора. Полицаите разказват, че Поршето не обичал да плаща за протекции и играел сам на пазара.

 

Разследващите изчисляват, че Тотко печелел по 100 000 лв. на ден. Така само за часове успял да избие вложените пари в нелегалната фабрика за папироси, която вдигна край Костинброд. „Построяването на фабриката струва приблизително около 50 000 лв., дневният капацитет е 100 мастърбокса”, изчислили спецполицаите. Кутия фалшиви цигари пък му излизали между 60 и 90 ст., а ги пускал на пазара за 2,50 лв.

 

2014 година ще започне с внасяне в съда на третото дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, което е за присвояване на 50 00 лева от бюджета на МВР. До края на януари прокурорите ще бъдат готови и със случая „Филип Златанов” и ще могат да го представят пред Темида, смята  зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.  

 

 

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 11668 |03.12.2013 Близнака пред Фрог нюз: Никой не ме е притискал за показания . 6| 8655 |21.11.2013 Делото „Килърите” продължава без разпит на Цветан Цветанов . 17| 10691 |15.11.2013 Абсурд: Съдът готов с мотивите по „Килърите” преди 5 м, адвокатите не чели . 20| 30242 |08.01.2013 Нови разкрития срещу „Килърите”, изскачат политици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads