Реклама / Ads
18| 11339 |11.10.2009 ЪNDERGROUND

7 дела в Страсбург за Съвестин - мълчание на държавата

.
Съвестин през 1997 г. и през 2003 г. Източник: Вяра Йовева и личен архив
Шест дела в Страсбург текат в момента срещу България за изчезналия преди 12 години 8-годишен тогава Съвестин. Седмото също е на старта си, каза пред сайта ни бащата на отвлеченото момче Тодор Деянов.
 


Милан Николов



Допуснати и в ход са 6 дела, като две от тях още не са приключили у нас. Два от исковете са срещу прокуратурата, един е срещу МВР, срещу Правителството, президента и бившия премиер, разказа за frognews.bg Деянов.

На 6 май 1997 г. 8-годишното българче излезе от дома си в столичния квартал "Люлин" и оттогава никой не го е виждал.

До 15 септември правителството е трябвало да даде отговор пред съда в Страсбург или да се споразумее с бащата на Съвестин, никой обаче не е потърсил родителя на изчезналото дете.

Депозирано е и седмо дело, като бащата на изчезналото дете очаква близките дни информация, че то е допуснато. Според Деянов е прецедент в европейския съд да се приемат за разглеждане 6 дела само по подобен казус. Родителят е впечатлен, че съдът в Страсбург, който е затрупан с дела от цял свят действа доста по-експедитивно от нашето правораздаване. „Повече от 8 години ме моткат нашите съдилища”, недоволства Деянов. В България от искове бащата на Съвестин осъжда Столична следствена служба и прокуратурата, като от тях взима само 700 лева, а исковете му са за 62 000 лева. „Търся тези пари, за да мога да започна самостоятелно разследване, ще ми трябват около 200 000 евро, за колкото и се продава момче като сина ми”, каза пред frognews.bg бащата на Съвестин. Общо 14 иска до тук е печелил Деянов срещу прокуратура и следствие, а резултат нямало.



Тодор Деянов

Вместо да дирят сина му, ченгетата започнали да разработват бащата. „5 години не съм си плащал телефона и никой не ми го е спрял, само и само да ме подслушват”, хвали се с далаверата родителя. Спрели му телефона чак, когато направили централите цифрови и нямало как да му кажат новия номер.

Докато държавата се опитва да изкара бащата луд, от входа, в който живее, искат да го направят управител.

„Обвинявам управляващите, че те правят каналите и не искат да си мръднат пръста. В съда прокурорите скърцат със зъби и съскат, все едно аз съм отвлякъл тяхно дете”, ядосва се той. Питам главния прокурор Борис Велчев при 20-годишна давност за издирването на Съвестин - какво се прави”, опитва се да разбере бащата.

„Доказано е, че Съвестин е отвлечен, замесени са ченгета сержанти от Троян и от Плевен, на които дори се знаят имената. Изведен е с подменена самоличност. Имената се сменят само в България и Румъния, а неговото е сменено у нас”, категоричен е бащата. „Аз им бях удобен, защото сам гледах детето си още от малък. Беше им ясно, че никой няма да ми обърне внимание, нямам правно образование, нямам познати ченгета, аз съм им лесна плячка, един от многото”, си обяснява нещата Деянов. Но според него те са сбъркали, защото той бързо наваксал пропуските си, като научил правните казуси. После започнали други атаки, че е турчин, че бил изнесъл той сам детето си, на които бащата гледал с насмешка и се съгласявал с всичко и така правил противниците си безсилни.

Родителят обаче иска последствията да си понесат тези, които носят реалната отговорност за създаването на тези канали. Наскоро Деянов изпрати смъртни писма със заплахи на президент, премиер и всички, които той вини за драмата си. „Те се гаврят с мене. Оставиха ме да се запаля в Брюксел, гледат да ме доведат до лудост. В България това е начин на работа, да кажеш удавил се е и да спреш да работиш”, недоволства бащата. Той познава много родители със сходни проблеми, на които вместо да им помогнат са им завеждали производства, за да ги смачкат психически. „Цялата работа е, че не започват разследване, защото ще си разбият собствените канали и ще загазят хора, които са на много високо ниво. Включително в Страсбург виня и Президента, че той разпъва политически чадър. Дори да твърдят, че съм луд, това не означава, че не трябва да търсят детето на един луд. Оставиха ме без средства и ми дадоха само 700 лева, за да не мога и аз да организирам разследването си”, твърди Деянов.

Имената на генерал Васил Василев и Кирил Радев са в Страсбург, редом до тези на президента Първанов и бившият премиер Сергей Станишев, научи frognews.bg от бащата. Според него Борис Велчев също бил постъпил некоректно, след като единствен се застъпил за бащата на Съвестин при опита му да се самозапали в Брюксел. После обаче главният прокурор замълчал. Родителят не изключва и възможността да са му спрели достъпа до Велчев. „Поговорили са му”, си обяснява нещата бащата.



Родителят не знае дали сина му го сънува, дали момчето говори български.

Деянов гледа с насмешка на началната версия на ченгетата, че синът му се е удавил в реката на Лъвов мост. „Отвлекли са го с кола пред блока, преди това е бил на гости при една жена, не е имал време да стигне до канала, където твърдяха, че е удавен. В тази рекичка не може да изчезне нищо”, твърди Деянов.

Бащата дори знае, че детето му не е в европейска държава, той сега трябвало да е на 21 години, но с подменените документи може да е и няколко години по-малък.

По-късно той разполага вече и с официални документи, че другото дете, което е свидетелствало, че е удавен е излъгало и че синът му наистина е отвлечен. На 5 март 2001 година излиза постановление от прокурор А. Христов от СРП, в което за първи път се казва, че Съвестин е отвлечен



Документи по случая 5 години не достигат до бащата на изчезналото дете, въпреки че по закон той трябва да бъде запознаван с тях.

Въпреки че вече е установено в съда, че Съвестин е отвлечен, от СДВР не работят по установяване на извършителя, а твърдят, че само издирват момчето. През това време ченгетата, за които бащата твърди, че са замесени, избягват извън България, а техните колеги не си мръдват пръстта за създаване на международна заповед за издирване. , ядосва се вдин български баща.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 13470 |10.10.2009 Безхаберието на България тласка гагаузите към Турция . 5| 12609 |07.10.2009 Олигарси готвят капан за Борисов в Шишманци . 17| 15968 |04.10.2009 Станция „Нова” – умници и тъпаци . 12| 7833 |01.10.2009 Футболът пръкна общобългарски клишета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads