Реклама / Ads
11| 24015 |18.10.2010 ЪNDERGROUND

Алексей Петров арестуван в Ница

.
Френската полиция пази ни...
Да, става дума за Алексей Петров, който е арестуван в Ница при съвместна акция на френските, германските и австрийските служби. Но това не е нашият „Октопод”, а руският.
 
Той е един от най-влиятелните руски бандити, действащи из цяла Европа. Известен е още като Суворов, Леня Петрик и Леня Хитрия. Разказваме за него, не за да правим някакви препратки, а заради любопитното съвпадение на имена. Петрик е осъждан три пъти. През 1992 г. участва в създаването на една от най-свирепите бандитски групировки – таганската. В нея влизат още такива представители на криминалния елит като Захар, Савоска и Роспис. Набират сили и самочувствие да се изправят дори срещу легендарната кавказка мафия в Москва.

Петров се занимава с ресторантьорски бизнес, проститутки, рекет и въоръжени обири, името му е замесвано и в поръчкови убийства. В последно време бригадата му в Европа се е специализирала в кражби на луксозни коли и продажбата им Русия и Близкия Изток. Групата е интернационална, в нея действат главно „спецове” от бившите соцстрани.
Петрик е решителен и жесток човек, свидетелстват негови познати. Властите го описват като психопат, който обича насилието и се кефил да измъчва жертвите си. Още през 90-те години той участва в разцеплението на „музиткинските братя” – една от най-влиятелните групировки в руската столица. Петрик оглавил една от новосформираните групи. Дясна ръка му става Гарик Махачкала, който ръководи наказателния отряд за „мокри поръчки”. Алексей Петров се ползва през тези години с покровителството на подземни босове като Отари Квантришвили и на самият Вячеслав Иванов - Япончик. Те пък го свързват с хора от властта и правоохранителните органи.


Алексей Петров-Петрик

Това му помага да излиза „сух” от сложни ситуации. Веднъж, по време на купон послучай рожденния ден на бандита Захар специалните части на МВР щурмуват ресторанта. Арестувани са 65 лидери на престъпни банди. Само след няколко дни Петров е на свобода. Говори се, че затворници и приятели на Петров са платили 1 млн. долара на „когото трябва”, за да бъде пуснат той на свобода. Подкупни чиновници пък му издават задграничен паспорт и той се озовава в Германия. Там се включва активно в т.нар. „славянска мафия” и става един от нейните шефове. През това време в Русия вътрешното министерство твърди, че има данни, че Алексей Петров е замесен в няколко убийства на знакови фигури от руския ъндърграунд.

Петрик обаче пътува из Австрия, Холандия, на Балканите и др. страни. Отношенията му с Иванков-Япончек се изострят заради финансови сделки и той е принуден да сменя все по-често местоположението си. По едно време се оказва в Израел, където твърди, че се занимава с почтен бизнес. Много скоро обаче полицията разкрива участието му в далавери с местната руска мафия и го погва. Скарва се и с „колегите” си от престъпния свят и е принуден да изчезне. След няколко месеца Интерпол го засича в Париж. След време си купува имение на Лазурния бряг, пътува в луксозен Мерцедес и е охраняван от дузина бодигардове. Това обаче не продължава дълго, защото след съвместна операция на френските, австрийските и германските служби е арестуван в Ница и вкаран в затвора.

Един от служителите, е участвал в ареста на Петров го описва по следния начин пред местен вестник: „Външността му е поразителна. Има глава и лице на убиец и торс, напомнящ шкаф или гардероб, но не и човешко тяло. Не е огромен, но е масивен. Има белези по цялото тяло...” Униформеният признава, че е участвал в много арести, но такъв човек досега не бил виждал, пише „Франс суар”.

Пристигналите в ареста адвокати на Петрик обвиняват полицията за „нарушени права” и показност при ареста на руския бандит, който в последствие се оказва и украински гражданин. Бил е женен за украинка, но пък живеел и с други жени...
Доста странно е, че руските власти, които охотно разказват, че има данни за съпричастност на Алексей Петров в няколко знакови убийства, не изискват от френските служби той да бъде екстрадиран в Русия.

За последно името на Петров бива замесено в убийството на американския бизнесмен Пол Тейтум, съсобственик на два от най-луксозните хотели в Москва.

Според някои данни на руските служби Алексей Петров е посещавал и България, където е търсил да закупи хотели по Черноморието, но няма повече данни дали сделките са се осъществили.

Дани Велева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 21318 |15.10.2010 Ужас! Хиляди българи гинат от анорексия . 6| 9500 |12.10.2010 Кризата удари хероина, замени го с амфети . 22| 44460 |07.10.2010 Eлитът предаде Кюлев и го уби – ІІ част . 26| 31894 |03.10.2010 Златни куршуми за Емил Кюлев - пет години омерта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads