Реклама / Ads
117| 15550 |29.03.2012 ЪNDERGROUND

Амнезия налегна Прокопиев и Ковачки за „Килърите”

.
Физикът, собственик на мини, дарил апартамент за четвърт милион на вдовицата на убития Борислав Георгиев Медийният олигарх скри дали е предложил Е15 млн. за прекратяване на дело срещу „ДЗИ банк”
 
Пълна амнезия около важни факти по съдебното дирене срещу бандата на „Килърите” налегна най-високопоставените свидетели по делото. Медийният олигарх Иво Прокопиев и енергийният бос Христо Ковачки не си спомниха пред съдията в Шумен детайли, разказани от други свидетели. Двамата бяха разпитани миналия четвъртък и петък в последната сесия по делото. Прокопиев не си спомни дали е предлагал 15 мл. евро, за да бъде прекратено делото в Люксембург за дяловете на „Тракия банк” в ДЗИ банк. Ковачки също не даде подробности, които да разкрият  причините за разстрела  на изпълнителни директор на „Атоменергоремонт” Борислав Георгиев.

На влизане в залата той дори заяви, че „не знае защо е тук”.  След това повече от 90 минути разказваше пестеливо за работата на Георгиев във фирмата, на която Ковачки бил само консултант, макар да е ясно, че е контролирана от него. Физикът по образование заяви, че познава убития на 6 април 2008 г. в София Борислав Георгиев повече от десет години. Двамата били семейни приятели. Първоначално Георгиев работел като управител на ресторант, а от 2004 г. до смъртта си бил прокурист на „Атоменергоремонт”. „С Георгиев сме дискутирали единствено икономически проблеми, свързани с „Траял Корпорация” в Крушевац”, заяви Ковачки.

Той отрече да познава свидетеля Костадин Сапунджиев – Крис, който в показанията си твърди, Ковачки е имал интереси към мина и енергийно дружество в Босна. „Това не е вярно”, отрече Ковачки. Енергийният бос никога пезживота си не бил се срещал със Сретен Йосич и не си спомня да познава подсъдимия Янко Попов-Туцо, който е приютявал Йосич в Боровец преди години.

„Помагам на съпругата на Борислав Георгиев след неговото убийство единствено морално. Според признанията на съпругата на Борислав Георгиев Надежда, Ковачки и подарил апартамент за 250 000 лева. Ковачки дори заяви, че научил за смъртта и подробности около убийството му единствено от медиите.

Не по-различно се разви и разпита на Иво Прокопиев
 Той все пак призна, че е присъствал „на две или три срещи с акционерите от „Тракия банк” заради претенциите им към дялове от ДЗИ банк. Те били обаче, само опознавателни. Според Прокопиев той не бил личен съветник на вдовицата на Емил Кюлев Весела. Фирмата му „Булброкърс” била само подизпълнител на наетата като консултант по продажата на ДЗИ банк на гръцката „Юробанк” - „Морган Стенли”. Според него в момента на приключване на сделката обаче върху “ДЗИ Банк”, застрахователна компания ДЗИ и Българска фондова борса се появили серия запори. За да се установи коя е страната, завела запорите, чрез адвокатска компания са направени контакти с бившите акционери на “Тракия Банк”. 

Така Иво Прокопиев участвал в две-три опознавателни срещи между двете страни, на които е било обяснено, че според 3 юридически анализа няма основание за претенции. Слд това вече без участието на Прокопиев е била постигната договореност за сваляне на запорите Прокопиев обаче не каза нищо какви пари са платени за оттеглянето на заведеното срещу такса от 250 евро дело в Люксембург. Според свидетелските показания той предложил 15 млн. евро. След това е платено около 5 пъти по-малко, което стои в дъното на убийството на бизнесмена от Шумен Румен Рачев и адвоката Петър Лупов.

Акционери получили 3,6 млн. евро
Един от основните акционери в „Тракия банк” и съден като поръчител на разстрела на Румен Рачев и Петър Лупов Георги Вълев е взел най-много пари - 1 440 000 евро от „ДЗИ банк”, вероятно с помощта на Прокопиев. Други двама Георги Стойчев и Георги Трифонов са прибрали по 900 000 евро, а Румен Рачев е взел 360 000 евро. Петър Лупов е трябвало да вземе своя дял от Вълев. Според договор между двамата той е трябвало да получи 900 000 евро. Това е в дъното на разстрела му, смятат разследващите.

Първоначално адвокатите Петър Лупов и варненецът Пламен Луков представлявали всички съдружници, но през пролетта на 2007 година бившите акционери в „Тракия банк” Георги Стойчев и Георги Трифонов, от Пловдив поискали да оттеглят пълномощията си от Георги Вълев. След това адвокат Лупов е комуникирал само със Стойчев и Трифонов, а Луков – с Георги Вълев.

Твъпди се, че по-късно Прокопиев успява да привлече на своя страна пълномощника на Вълев Петър Лупов като му дава хонорар от 385 000 лв. през юли 2007. Затова той оттегля исковете от името на Вълев. Единственият прецакан е Петър Лупов. Вместо да получи 900 000 евро от Георги Вълев, убийството му е полъчано  и извършено от „Килърите” за 60 000 евро, твърди обвинението.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 35842 |26.03.2012 400 кила белгийска кока разстреляха Поли Пантев . 43| 12908 |22.03.2012 Трактора и Румен Петков обсъждали създаването на нова партия . 11| 17600 |19.03.2012 Смяна на покровителите носи куршум за Горилата . 135| 12079 |14.03.2012 Доказано: Чочо от Перник се е самоубил!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads