Реклама / Ads
8| 7890 |23.11.2011 ЪNDERGROUND

Археолози изследват антиките на Рашкови

.
Вместо в музеите уникални артефакти за милиони криел в дома си ромският бос Десетки антики са открити при първоначалните претърсвания в къщите на Кирил Рашков и фамилията му преди около месец, твърдят запознати с развоя на разследването. Сред тях има предмети и монети.
 

Шестима археолози от София и Пловдив са ангажирани с извършването на експертизи, които да установят от кой период са откритите антики, както и материала, от който са направени. Ще бъде изследван химическият им състав и ще бъде представена оценка за пазарната им цена. До месец се очаква резултатите да са готови.

При зрелищните търсения с металотърсач миналата седмица нищо не е открито, тъй като използваните машини реагирали само на метал, който се намира до 30 см под земята. С другите, които действат в диапазон до един метър и обикновено се ползват от добре оборудваните иманяри, държавата не разполагала, за да ги вкара в действие. Разследванията срещу фамилията Рашкови продължават с пълна сила, след като Цар Киро и единият от внуците му са в ареста. Срещу тях са образувани дела за закана с убийство, данъчни нарушения и държане на акцизни стоки без бандерол.

Оказа се, че къщите на фамилията са незаконни и РДНСК-Пловдив издаде 9 заповеди за тяхното разрушаване. Освен това в едно от жилищата са открити 28 защитени костенурки, като хората, които ги отглеждат, попадат под ударите на закона.
 Конфликтът между ромското семейство и жителите на Катуница ескалира на 23 септември, когато микробус прегази и уби 19-годишния Ангел Петров, а ден по-късно издъхна Павел Толев (16 г.), който имал болно сърце. Тогава местните хора се вдигнаха на бунт и подпалиха къщи и коли, собственост на Рашкови. В отговор прокуратурата в Асеновград образува дознания за увреждания и палеж. Кирил Рашков и семейството му отричат да са свързани с убийството на Ангел Петров. Те са готови да напуснат Катуница, ако държавата им плати къщите, които ще оставят там.

Димитър Васев: Намерихме жалбите си до полицията върху леглото на Кирил Рашков

- Г-н Васев, кога започнаха Вашите проблеми с Кирил Рашков и семейството му?

- Преди година бяхме в едно заведение в селото, тук бяха внуците му Кирчо, Кристиян и Йорго. Мой приятел им поиска стол, те го ритнаха и го удариха в крака. Направихме им забележка, отговориха ни, че дядо им ще ни продаде и ще ни купи. На другия ден приятел ми се обади да ми каже, че Цар Киро ме търси с нож да ме заколи. После Киро ми звънна и ми каза, че иска да ида веднага у тях и публично да му се извиня, иначе ще ми отреже главата. Повече не му вдигах телефона и вечерта споделих с 5-6 приятели. Те ми казаха, че ще дойдат с мен да не ме е страх и ще го питаме какво иска. Отидохме у Киро и той ми каза, че внуците му не са му обяснили както трябва, но пак започна да ни вика гяури и че ще ни заколи и ние си тръгнахме. На другия ден изпрати сина си Ангел, който ни предложи три варианта – война, примирие или да седнем и да се сдобрим. Ние избрахме последната възможност. Седнахме, сдобрихме се и на следващия ден той пуснал жалба срещу нас, че сме ходили у тях. Два дни след това бях с моя приятел Данчо, когато срещнахме Киро на прелеза. Той започна да вика: “Ще ви отрежа главите”, “Ще намеря 1000 човека да дойдат да ви убият”, “Ще падат глави”. Тогава Данчо го попита как така ще падат глави и Киро каза, че ще се обади на апелативния и на окръжния прокурор, всичките ще ни вкара в затворите, ще отвлече децата на тези, които са срещу него и ще ги направи проститутки.

- Мислите ли, че има реални връзки с тези прокурори?

- Ами да, щом плаши с тях. Чувал съм от други хора, че се има с прокурорите и може да им се обади.

- Откога Рашков се заканва и заплашва?

- От много години, откакто е в селото. След убийството на Ангел бях сред поемните лица при обиските в къщите на Киро. Тогава видяхме нашите жалби до РПУ-Асеновград срещу него на леглото му. Жалбите, които сме пускали срещу Киро, са отивали при него – давали са му ги да ги чете. А сега полицаите чакат Рашкови на Кемера и ги ескортират до къщите им, все едно президентът пристига - да си вземат дрехи, да се изкъпят и да се наядат и пак ги изпращат до Кемера, откъдето си тръгват.


Колекционерът Димитър Костов: Полицейски шеф е чакал по 4 часа Цар Киро да го приеме

Инж. Димитър Костов е бизнесмен, колекционер и познавач на антики, бивш общински съветник в Пловдив, един от създателите на партия “Гражданска сила”.

„Познавам повече от 10 години Кирил Рашков. Неговият баща Цар Гого, с когото също се познавах, беше много добър човек, даваше на хората нисколихвени кредити по комунистическо време”, заяви пред „Торнадо” колекционерът Димитър Костов. „Като погребаха бащата на Цар Киро, дойде страшно много народ. Сложиха го на любимия му диван, до него магнетофон с любимите му песни, а отгоре - бетонна плоча. Много пъти търсиха златото на Цар Гого и не можаха да го намерят.

Но Цар Киро си го знаеше къде е, взе си го и го възпроизведе. Имам приятели бизнесмени, които търгуваха с него, но Киро никога не е завличал никого. Цар Киро има много злато, което съхранява под най-различни форми – предмети и бижута. Той сам си купува златото. Цар Киро имаше златни монети и един път ме беше повикал да ги видя и да му кажа дали са истински. Аз го попарих и му казах, че не са, а са съвременни ментета. Тогава той щеше да получи удар. Беше ги купил и беше дал много пари – една монета тогава струваше две-три хидяли евро. Той е купувач на злато. У него няма да намерите една сребърна или медна монета, само златни. Ако му е попаднал мрамор от някоя могила, той го е вградил. Но не е от тези, които се кефят на антики, защото няма понятие, не е чел история, просто не знае какво е това.

И досега се знаеше, че е богат, но не плаща данъци и има незаконно строителство. Въпреки това да е осъден за нещо досега? Защото Цар Киро падна под защитния прожектор на един пловдивски мафиот, който наричаше себе си губернатор на Източна Румелия и капо ди тути капи, а в момента е в София. Той му беше включил доилния апарат на голяма скорост и работеше безотказно 20 години. Един полицейски шеф също е сред покровителите му. Защо никой не казва как той е висял пред къщата му да му даде някой лев, а Цар Киро се кефи и не го приема. Държи го 3-4 часа отвън и чак тогава го пуска. Дали ги е взимал тия пари за МВР-то или за себе си – не знам и не мога да кажа.

Антон Петров
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 10919 |21.11.2011 Трактора включи в защитата си и измамника Ник Щайн . 6| 12746 |15.11.2011 Секта уреди 17 години затвор за Рамбо? . 10| 9531 |13.11.2011 Братя роми инвестирали откраднат от хазната данък в кюлчета злато . 19| 9933 |11.11.2011 Ченгета от Садово частна полиция на цар Киро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads