Реклама / Ads
19| 14075 |22.04.2015 ЪNDERGROUND

Асен Йорданов: Всички земи по Черноморието са придобити по криминален начин, прокуратурата мълчи

.
Всички земи по Черноморието са придобити по криминален начин, но въпреки сигналите за това, прокуратурата мълчи. Това каза разследващият журналист и собственик на сайта „Биволъ” Асен Йорданов пред свои колеги на пресконференция, организирана от активисти, които скочиха срещу варварското незаконно строителство на Черно море.
 

Единственото нещо, които ми се иска, е да запазим нещо, с което да се гордеем. Срам ме е. В Странджа всичко е изсечено. Грозни гета, грозни комплекси, заградени с огради, мрежи, отвратителна работа, мръсни плажове, мутри вилнеещи, да ти точат пари за шезлонг и чадър. Да запазим природата си, защото хората няма да изминат 4000 км., за дойдат и да видят бетонни гета. Говоря за нормалните туристи. Те ще дойдат, за да видят нещо, което не могат да видят в своите държави. Какво да видят тук-мастодонти, в които бяха изпрани мръсните пари на мафията и българския преход, възмути се журналистът.

Той обясни, че с проблема за незаконното застрояване по Черноморието се занимавам от 1992 г. Направих едно от най-сериозните разследвания за Слънчев бряг още преди да бъде бетониран. След това писах за застрояването край Бургас, Созопол и Приморско. Говоря за безкраен низ от една тежка и изморителна битка, свързана с обществения интерес за запазване на природата ни. Основният туристически продукт на една страна не е бетона, а природата. Така наречените инвестиционни интереси, олицетворяват огромната корупционно-олигархична система, в която сме затънали като общество.

Парк Странджа, трябваше да бъде закрит от тогавашния кмет на община Царево, за да бъдат узаконени незаконните строежи на територията на този парк. Това се превърна в катализатор на сега съществуващото гражданско общество. Беше закрит един огромен парк, за да бъде узаконен незаконния строеж „Златна перла”. Тя е разрушена днес, но с усилията на много честни българи, организации и обществени сили, които осъзнаха абсурдността на това да узаконяваме незаконни строителства, за сметка на природните паркове, припомни Йорданов.

Възмутен от случващото се по Черноморието той продължи: С прискърбие мога да съобщя, че престъпните схеми, които се ползваха за възникването на тези феномени, съществуват и до днес и продължаваме да берем техните горчиви плодове. Строителството на „Златна перла” е осъществено с фалшифициран подпис на един зам.-министър. Установи се, че всичко е криминално, но виновни и до ден днешен няма. Не беше подведен под отговорност нито един човек. В същото време усилието да се докаже престъплението, погълна публични пари. Днес трябва да поставим на дневен ред въпроса, дали ще спасим нещо от природата на България или всичко ще отиде по дяволите. Ще посещаваме ли нашето Черноморие? Призивът да почиваме там е несъвместим, с това, което трябва да се направи. Няма да стане с лозунги.

 

Събрали сме се тук да отворим очите и ушите на хората за простичката истина да искаме да се спазват законите в България. Цялата ни битка е да се спазват законите. Всички безобразия стават по криминален начин. От една страна това се вижда и се предприемат пожарни мерки, но след като вече всички безобразия са направени. То е същото, като да биеш едно дете с едната си си ръка, а с другата да го галиш. Това е невероятно противоречие.

Мога да говоря 48 часа с конкретни факти за корупционната схема, за обсебване на публична и държавна собственост. Говоря и за частни терени, които са придобити по криминален начин от високопоставени хора, облечени с власт. В схемата има фирми на Йордан Цонев и неговия приближен архитект Калин Тихолов, както и адвокатска група. Те са са си позволили чрез измами, да привлекат огромни частни терени по крайбрежието на природен парк Странджа. Тези, които са придобили собствеността на Оазис, Китен, Юг и Нестинарка са фирми и лица, които са свързани с наркотрафиканта Евелин Банев-Брендо.

В момента свързани фирми бетонират къмпинг Юг. В Китен върху дюните са насипали инертни материали. Това са талибански методи. При всичко това прокуратурата бездейства. Така тя подпомага осъществяването на тези схеми. Прокуратурата отказа да започне разследване по всички сигнали, които са подадени от мен и са абсолютно аргументирани с доказателства и факти.Бившият кмет на община Царево Петко Арнаудов стана рекордьор в световен мащаб с над 114 нарушения съставени от Сметната палата за продажба на земи, за незаконно строителство, за раздаване на зами по 2-3 евро за кв. м. И за нито нито едно от тях, прокуратурата не намери основание да му образува наказателно производство.

В момента имаме друг кмет Георги Лапчев, който продължава порочната практика на Петко Арнаудов. Пример за това, което се прави е незаконния строеж край Синеморец. Земя, продадена по незаконен начин от община Царево на Неделчо Гинин, местен предприемач, който иска там, на най-красивото място в света, да си построи огромен грозен хотел. Завчера МОСВ е внесло сигнала в окръжната прокуратура в Бургас, че сделката е незаконна. Обаче задавам въпрос: Защо 10 г. след сделката? Защо няколко месеца, преди да изтече давността през октомври? Сега чак МОСВ внесе сигнала.

И дори и сега, пак отказват да го дадат. Значи страхът е много голям. От кого е този страх? От кого се страхуват държавните служители, за да спазват законите. Един високопоставен чиновник от МОСВ каза, че служителите му ги е страх да подписват протоколи къде са дюни и къде не. Това са държавни служители! От кого бе дявол да ви вземе, ви е страх? Това е страшната картина. Нямам никакъв личен интерес, за водя тази битка. Нямам нито бунгало, нито земя.

 
Атанас Русев от гражданско движение „Да запазим Корал” пък обясни, че след като политиците в нашата страна не искат да чуят за проблема, той и колегите му ще се обърнат за помощ към Брюксел. 95 % от всичко построено, е направено с нечиста сделка или уреждане. Излязоха министрите и казаха, че няма проблем. На вторият ден казаха, че има проблем. От понеделник да сте чули някой министър да се изкаже по темата?! Тази седмица всички институции са пас, проблемът е потулен, алармира той. Искаме всички, които са замесени в издаване на книжата да бъдат уволнени и подведени под отговорност. За всяко строително разрешение държавата такса е 80 000 лв. На място се знае, че всичко е корумпирано. В момента всичко се потулва, алармира Русев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 20032 |05.08.2014 Скандално разпореждане в МВР-всички шефове да подпишат заповеди за встъпване . 92| 49896 |26.12.2013 Всички новородени с чипове от май 2014, край на отвличанията . 503| 38861 |03.01.2012 Мафията в паника - спасява се с всички средства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads