Реклама / Ads
6| 9933 |23.11.2009 ЪNDERGROUND

Българи задържани във Франция, Външно мълчи

.
Пламен Георгиев Източник: личен архив
Българи са задържани във Франция, като според техни близки нашенците са невинни, а външно министерство не е заело никаква позиция по казуса,
 
това разказа за frognews.bg Марио Георгиев, син на един от задържаните българи.

Милан Николов

Всичко започнало на 29 юни, когато познат на 51-годишният Пламен Георгиев го помолил да замине за Франция, за да му помогне при избор на автомобил. Пламен познавал отлично автомобилите, затова познатият му поел всички разноски по пътуването.

След заминаването, нашенецът останал неоткриваем и не се обадил на близките си, както бил обещал.

„На 08.07.2009г. бях в министерство на външните работи с молба за съдействие по възникналата ситуация, но там ми казаха, че трябва да знам последното му местонахождение”, разказва за сайта ни синът на изчезналия нашенец”, разказва синът Марио..
.
На 17.07.2009 г. той подава молба за издирване във второ районно управление на МВР, гр. София, район Надежда.

На 20.07.2009 г. е подадена молба за съдействие към Министерство на външните работи с входящ номер 858/20.07.2009г., но от там не последвал никакъв отговор, с изключение на обаждане 2 дни след сигнала, като от Външно поели ангажимент да образуват преписка. До там всичко от министерството прекъснало.

Роднините успели сами да се свържат чрез френски социални служби с баща си и започнали да си разменят кореспонденция. Георгиев казал, че изобщо не знае защо е задържан, той не знаел чужди езици. Била му назначена адвокатка, която обаче отначало отказала да дава каквато и да е информация на близките, защото нямала пълномощно да го прави.

Отначало адвокатката казала в телефонен разговор, че основното основание, с което французите се мотивирали да не пускат нашенеца е, .... „че той бил българин”. В писмата Пламен Георгиев продължавал да твърди, че не знае за какво е задържан. По-късно се разбрало, че е обвинен за превоз на 120 000 евро и наркотични вещества, но пред близките си задържаният изобщо не е писал, че е видял какъвто и да обиск и пари. „Може да го пуснат скоро, но може и да седи с месеци и години”, казала адвокатката на близките на Пламен. Същевременно близките на човека, с който Георгиев е заминал са казали, че роднината им щял да поеме отговорността и да пуснат съдружника му, но това така и не ставало.

Чрез frognews.bg близките на задържания нашенец търсят отговори на въпросите:
- Защо е задържан повече от четири месеца?
- Каква е неговата вина?
- Защо няма никаква реакция от страна на Външно министерство и консулската ни служба във Франция, независимо от подадената молба за допълнителна информация в Министерство на външните работи с входящ номер 858/20.07.2009г.?

„Най - куриозното е, че за нашите ведомства този случай продължава да не съществува, независимо от подадените молби, дори пълната информация за местонахождението му, която съм им предоставил. Няколкократните ми обаждания са безрезултатни, държанието на служителите във външно министерство бе грубо и арогантно”, твърди синът на задържаният .

„Трагично е, че обикновения българин няма подкрепата и защитата на своята държава, когато се случи инцидент или проблем в границите на този ЕС, в който уж и ние членуваме. Явно това не се отнася за нас - българите, когато се касае за правосъдие и права – един невинен е задържан, не се знае до кога, защо, какви възможности има за разрешаването на случая му”, е позицията на близките.

Тук можете да прочетете писмо на Пламен Георгиев към близък човек
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 9581 |21.10.2009 Страшна опасност грози църквата на македонските българи . 7| 13401 |10.10.2009 Безхаберието на България тласка гагаузите към Турция . 13| 12213 |25.09.2009 К. Парамов: Царски юпита прецакаха България с 1,1 млрд. долара? . 25| 43736 |16.06.2009 Ванга предрекла Обама, кризата, възход и добро за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads