Реклама / Ads
29| 18617 |12.03.2012 ЪNDERGROUND

Българската мафия – куца, щърбава и със слаби нерви

.
Обвиняеми в знакови дела за убийства, отвличания, рекет, наркотрафик и грабежи най-болни от цяла Европа Болните обвиняеми са българска марка. Няма важно или знаково дело, което да не е минало през фазата „болен” подсъдим. Някои от тях са отлагани десетки пъти и са продължавали с години.
 

Диапазонът е невероятно широк: от сърдечни и бъбречни кризи, до СПИН и разклатени зъби. В самата зала са виждани припадъци, мерене на кръвно, внезапно разстройство, повръщания, епилептични припадъци и психични буйства. Дори срамни болести влизат в арсенала, при това от подсъдим магистрат. Разбира се, някои от болестите са автентични и доказани, но има и такива, които са плод на симулации и развинтена фантазия.

Още през 2010 г. Висшият съдебен съвет предлага разпит чрез видеовръзка за вечно болни подсъдими, които стават причина за отлагане на наказателни дела. Кадровиците на Темида признават, че дела от обществен интерес се влачат от години заради заболявания. Перманентните заболявания са най-честата причина за отлагане на дела, заради което търпим тежки критики от ЕК в мониторинговите доклади. Мафиотът Винсент „Брадата” Джиганте е считан за класик в жанра „симулация”. Цели 30 години се правел на луд, ходел бос и по пижама по улиците на Ню Йорк. Чак през 2003 г., след като попада в затвора за рекет, той признава, че не е напълно здрав. Обвиняемите у нас за тежки престъпления са и най-болните клиенти/пациенти на Темида. Последният случай е с Марчело Джотолов от процеса срещу „Октопода”. Скъсан менискус го прати в „Пирогов”.
Кърджалийският бос Роко сломен от сърце Страховитият някога Ерджан Рашид-Роко вече не е медиен герой. Преди повече от десет години обаче телевизии и вестници не спираха да се занимават с подвизите му. След съобщение, че е обявен за общодържавно издирване заради хулиганство и съпротива срещу органите на реда, журналист успява да се свърже с него.

- Къде ви намирам, господин Рашид?
- В Медицинска академия в София. Лекувам се, болен съм. Докторите в Хасково ми дадоха направление, защото там и в Кърджали няма подходяща техника.

- От какво сте болен?
- Ами то цяла България знае, че не съм добре със сърцето. Не съм от желязо.

Големия Маргин седна в инвалидна количка
През декември 2007-ма година Красимир Маринов – Големия Маргин се появи в съда в инвалидна количка. Делото по обвинение в поръчителство на убийства се водеше при закрити врата. Няколко дни след това Маринов напусна килията си, за да се подложи на операция заради дисковата си херния. Явно обаче лекарите не са успели да закрепят разклатеното здраве на бизнесмена, защото здравословните му проблеми продължиха и след това, а положението му било толкова сериозно, че имало дори опасност за живота му.

Мравката се подпря на патерици
През 2010 няколко пъти отлагаха делото за убийството на Милчо Бонев – Бай Миле и петимата му бодигардове по здравословни причини. Съдиите бяха затрупани с медицински експертизи колко е зле Тихомир Дочев - Мравката. Мравката дойде в съдебната зала с патерици. Според заключението на една от експертизите Мравката страда от вроден дефект на пикочопровода.

В определени периоди от делото на съдебния състав се е налагало да се запознава с по 6 медицински експертизи наведнъж.
Страшните „Килъри” съсипани от болести Четирима от петимата обвиняеми по знаковото дело „Килърите” се оказват с тежки здравословни проблеми още ведната след ареста им. Методи Иванов трябвало да пази диета, на тартора Петър Стоянов-Сумиста трябвало да му се направи съдебно-медицинска експертиза от кардиолог, а Васил Костов има исхемична болест на сърцето. Четвърти пък имал проблеми със стомаха. Спасяващ скалпел за Трактора  Октомври 2010 година. Алексей Петров още е в ареста. Тогава става ясно, че е тежко болен. Според защитата той е с влошено здраве и е налице опасност за живота му. Три операции трябва да се направят на Алексей Петров. Това казаха експертите, които изготвиха петорната съдебно-медицинска експертиза. Операциите са неотложни. Това са операция на ставите, операция за дисковата херния и операция на сливиците. Интервенциите трябва да се извършат във високотехнологични болници. В затвора няма условия за лечението му. За лечение и възстановяване са необходими шест месеца, сочи експертизата. Алексей Петров у песнат да се лекува. Животоспасяващи операции обаче така и не са му направени. За сметка на това болният главен обвиняем по делото „Октопод” се кандидатира за президент...

Убиецът на Мирослава от Перник – луд?
25-годишният Марио Любенов, по прякор Заека, е вторият заподозрян за бруталното убийство на Мирослава от Перник. Вместо в ареста обаче той се оказа първоначално в психиатрична клиника. Това предизвика масови протести в Перник. Все още се чака експертизата, която да посочи дали Марио може да носи отговорност за постъпките си.

„Наглите” също в медицинска фаза
Един от най-шумните процеси през последните години, този за 11 отвличания – „Наглите”, също не наруши традицията е през 2011 мина през „медицинска фаза”. Един от подсъдимите, Даниел Димитров – Релето, оперира на няколко пъти зъбите си. В затвора пък трябваше да се осигури специална диета на друг от групата, Павел Петков, защото имал начална фаза на цироза.
Списъкът е доста дълъг. Сред болниците на подсъдимата скамейка са още Огнян Атанасов, наричан петричкия Ескобар, съден за наркотрафик. Йоско Йосифов-Йоско, съден за това, че е убил двама души в катастрофа, като е карал пиян и с превишена скорост. Борислав Секулов – Бобо, съден за наркотрафик пък припада няколко пъти в съдебната зала.
Кирил Рашков – Цар Киро също се заоплаква от сърце още щом го вкараха в ареста след събитията в Катуница от миналото лято. Сливенският окръжен съд пък често се занимава с болестите, които периодично налягат Атанас Мъндев, бос на „Клуб 777”, обвинен за пране на пари.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 503| 38786 |03.01.2012 Мафията в паника - спасява се с всички средства . 19| 17874 |31.10.2011 Правосъдна мафия мачка журналисти във Враца . 10| 13021 |14.03.2011 Гробищна мафия граби опечалени . 17| 32944 |18.03.2010 Психо-фармацевтичната мафия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads