Реклама / Ads
21| 15074 |26.05.2015 ЪNDERGROUND

А. Балтаджиев от Гърмен: И милиардерът Ролман не можа да интегрира ромите

.
Андон Балтаджиев
Виновен за бунтовете в Гърмен е бившият кмет и депутат Ахмед Башев и ДПС. Той ги плашеше, че ще им събори колибите, ако не гласуват за него. И милиардерът Ролман не можа да интегрира ромите от Гърмен. Сега против тези в «Кремиковци» са и българи, и помаци , и турци в околията. Това каза за Фрог нюз от мястото на събитието председателят на НСО «Активна съвест» Андон Балтаджиев.
 
От 2011 г. има заповеди за събаряне на 129 колиби в махала „Кремиковци” в Гърмен. Всичко е прикрито под масата от тогавашния кмет Ахмед Башев. Дойдат ли изборите той  плаши ромите, че ако не гласуват за него и ДПС, ще им събори къщите. Така ги е контролирал. В един даден момент напрежението ескалира, защото хората чак сега разбраха, че имало такива заповеди. Задачата е била възложена на община Гърмен, но Башев не си е свършил работата. Трябвало е да се разпратят покани на ромите, доброволно да си съборят къщите. След като това не става, е трябвало да има конкурс в общината и спечелилата фирма да разруши тези колиби. И това не е свършено, разказва предисторията на конфликта Балтаджиев.

Най-интересното е, че в незаконни къщи има ток и вода. По каква система е прекарван този ток, без да има проект на системи за инсталации? Отделно има документи да бъдат разрушени тридесетина къщи и пак не е свършена работата, казва още той, хвърляйки нови камъни в градината на Башев.

Министър Бъчварова съветва: „интегрирайте ги”. Как да ги интегрираме? Милиардерът Ролман не можа да ги интегрира, ние ще ги интегрираме. Изкъпа ги човекът на мирото, облече ги, вкара ги в Пирин текст да изкарват пари, но те видяха, че се работи и избягаха в Гърмен. Повече не стъпиха в предприятието. Българите работят там, те не могат. Бре! Докога ще ги търпим на наш гръб?, пита общественикът.
Жандармерията е тука, полицията ги пази. Агитките са се наточили, на нож е още всичко, макар, че има видимо успокоение. Но ако някой хвърли  клечката, огънят тръгва. Има ултиматум до 2 юни, деня на Ботев. Хората до тази дата дадоха ултиматум на държава, да си свърши законно работата. В интерес на истината, когато дойдоха външни полицаи, тогава напрежението се вдигна. Полицията в Гоце Делчев си върши работата, сочи  от мястото на конфликта Андон Балтаджиев.

Цветелин Кънчев заплаши , че ще идват автобуси от Петрич и други места да бранят ромите. Какви автобуси, Кънчев, попита той и допълни, че в района тези „туристи” няма да бъдат посрещнати с хляб и сол.

Тука няма политика, а граждански бунт. Политика има между  бившия кмет Ахмед Башев и и сегашната кметица Минка Капитанова. В момента си мерят ония работи, кой е по-велик. Минка спря да му върви по свирката на Башев, въпреки че той я направи кметица. Спря да го слуша и станаха проблемите. Тя каза, че по закон ще си свърши работата с разрушаване на бараките в Кремиковци, пък ще видим какво ще стане. В момента в нея е и ножът и сиренето. Ако има ъкъл ще прежали хиляда цигани и ще спечели другия електорат. Циганите може да ги купят и ГЕРБ, и БСП. Но те отиват там, където командва ДПС, заявява той.

В момента няма етническо напрежение в Гърмен. Има напрежение между роми и всички останали. Срещу тях са и българи, и помаци и турци от околията. Има хора и от Дъбница, Фустяне, Дебрен. В тия села също има цигани, но техните къщи са законни и си плащат данъците. Тях хората ги уважават. Само Кремиковци е проблемът, гнойната рана край Места, завърши председателят на НСО "Активна съвест".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 7446 |25.05.2015 В МВР отсвирили предупреждение за сблъсъците в Гърмен . 7| 7894 |24.05.2015 Родителите на убитата Вероника: Крадат играчките от гроба й . 66| 7704 |22.05.2015 Костов: Сграда на КТБ стана собственост на защитен свидетел . 66| 16579 |21.05.2015 Шок! 800 млн лапнало ДПС чрез Пеевски от обществени поръчки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads