Реклама / Ads
4| 14673 |09.11.2017 ЪNDERGROUND

Бисер Лазов с подставени лица взима още 102 милиона от КТБ

.
Всички следят с интерес развитието на събитията в Софийски апелативен съд и разпределението на едно конкретно дело, във връзка с което съдия Милен Василев заподозря и публично обвини в участие в корупционна схема шефката на съда Даниела Дончева.
 

Делото беше разпределено на съдия Мадлена Желева. От медиите става ясно, че разпределението съвсем не е единственият му „кусур“. Въпреки цялата публичност цари страхотна каша в информациите за какво точно дело става въпрос. Тя идва от тоталното объркване на връзките между споменатите тук и там КТБ, Цветан Василев, сградата на банката на пл. „Гарибалди“, 102 милиона и основният свидетел на прокуратурата Бисер Лазов.

 

В центъра на събитията е само и единствено Бисер Лазов и неговите схеми. Дружеството никога не е било собственост на Цветан Василев.

 

Делото в САпС е във връзка с несъстоятелност на дружество „Евробилд 2003“ ЕООД, което само два месеца след затварянето на КТБ и поставянето й под особен надзор от БНБ, става собственост на Бисер Лазов. Делото по несъстоятелност е заведено именно по инициатива на Бисер Лазов чрез друго негово приближено дружество „Дивал 59“ ЕООД с една единствена цел – да се определи дата на неплатежоспособност след периода на кражбите. „Евробилд 2003“ ЕООД е един от големите кредитополучатели на банката и собственик на сериозни активи. Лазов сменя седалище на дружеството от София в град Кюстендил, от където той е родом. Заради това участие в конкретното дело има и Кюстендилския съд.

 

Какво общо има сградата на КТБ на площад „Гарибалди“  с казуса в САпС? Края на 2014 г. се измисля един разчет между „Евробилд 2003“ ЕООД, вече собственост на Бисер Лазов, и друго дружество „Ню Кооп Инвест“ ЕАД, което е собственост на негов приятел, също от Кюстендил. Съгласно този измислен разчет Бисер Лазов учредява ипотека на сградата на „Гарибалди“, сградата на банката, в полза на „Ню Кооп Инвест“ ЕАД. Поради бездействието на квесторите на КТБ тогава, Лазов слага ръка върху сградата и това не е единственият случай, в който се разпорежда с актив на КТБ. Много подробно ви разказахме за всички тези случаи, включително и за сградата.

 

За какво точно е делото пред САпС – придобитото от основания свидетел на прокуратурата Бисер Лазов  дружество „Евробилд 2003“ ЕООД  има длъжници и кредитори. Един от кредиторите на това дружество, а именно „Ню Кооп Инвест“ ЕАД, предявявайки в рамките на производството по несъстоятелност вземането си от 102 милиона, е бил разгледан по възражение на друг кредитор или на съда в Кюстендилския съд. Не толкова добре контролирания Кюстендилски съд е решил, че няма основание „Ню Кооп Инвест“ ЕАД да бъде конституиран, защото легитимацията му като кредитор нещо не е наред, тоест няма или е дискусионно наличието на това вземане, което е обезпечено с ипотеката на сградата на банката. Този друг кредитор, не знаем кой е /най-вероятно е „Ню Кооп Инвест“ ЕАД/, но е видно, обжалва решението на  Кюстендилския съд пред Апелативния съд в София, където се развива тази срамна корупционна история.

 

Като се замислихме кой друг е от Кюстендил се сетихме за омбудсмана Мая Манолов. Дали се познават с Бисер Лазов? В един свой отговор до НПО „Ние, Гражданите“ от институцията на омбудсмана отговарят със следния текст, който според нас е абсолютна лъжа: „Предприеха се различни действия в рамките на предоставените на омбудсмата правомощия в защита на гражданите, като в това число сме отправяли запитвания и препоръки до синдиците на банката и до Фонда за гарантиране на влоговете в банките.“ Някога да сте чували за подобни действия или пък за резултатите от тях? Но да се върнем към Бисер Лазов.

 

Интересният въпрос по това дело в САпС е кой ще стане кредитор със 102 милиона, т.е. ще влияе върху вземането на решения от събранието на кредиторите, как да се определят синдици, как да се осребряват активите на „Евробилд 2003“ ЕООД. Ще влияе пряко на това кой ще е синдикът, който ще има право на отменителни искове и да оспорва една или друга продажба, направена от Бисер Лазов и неговите приятели, сътрудници и партньори. Това са въпроси, които ще зависят не само от Кюстендилския окръжен съд, а и от синдика, който ще представлява „Евробилд 2003“ ЕООД. В момента там синдик е  живеещият в София Боривой Миланов, който е близък на Бисер Лазов и е от онези синдици, които през годините са обслужвали производства по несъстоятелност на дружества, кредитирани от КТБ или длъжници на фирми, кредитирани от КТБ. Сега очевидно този синдик играе в отбора на Бисер Лазов. Какви са причините да поема работа в такова „тежко дружество” в Кюстендил, освен обещаните награди и бонуси от кредиторите и собственика, можем само да гадаем…

 

Така или иначе, темата на това дело, което се гледа в Софийския апелативния съд, е дали един кредитор /Бисер Лазов, чрез подставено лице – негов близък – Ненчо Трифонов като изпълнителен директор, а като краен собственик – сина на Ангел Христов от Перник, близък приятел също на Бисер Лазов/, който претендира за 102 милиона, да бъде вписан в списъка на кредиторите, за да участва и влияе в несъстоятелността на „Евробилд 2003“ ЕООД. Това е темата. Нездравият интерес е очевиден, предвид чисто процесуалното движение на делото, не в плоскостта съд – страна, а в плоскостта съд – състав, административен ръководител на съд. Съдействието на синдика очевидно е обещано, остава да се убеди и подчини съдът.

След проверка на трима съдии от Върховния касационен съд в Софийския апелативен съд стана ясно, че има нарушения при разпределението на делото и обвиненията на съдия Василев съвсем не са неоснователни.

 

Още веднъж да кажем, че емблематичната сграда на площад „Гарибалди“, в която се намира централата на КТБ, е уникален паметник на културата. Построена е в началото на ХХ век за централа на Българската търговска банка, известна като „Банката на Буров“. С пазарната стойност на имота е над 50 000 000 лева. Всъщност сградата е безценна от историческа и културна гледна точка. Направена й е пълна реставрация когато в нея функционира КТБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 17282 |16.10.2017 410 млн. лв. е стойността на любимия свидетел на прокуратурата Бисер Лазов . 3| 9859 |13.10.2017 Ще харчи ли „честни пари“ съдия Дончева от кражбите на свидетеля по КТБ Лазов? . 2| 14842 |25.09.2017 ФРОГОКО: Полицай опъва чадър над подсъдим с Бисер Лазов? Глобяват го с 3 000 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads