Реклама / Ads
7| 11667 |03.12.2013 ЪNDERGROUND

Близнака пред Фрог нюз: Никой не ме е притискал за показания

.
Давам показанията си пред съда доброволно и никой не ме е принуждавал. Това заявил защитеният свидетел по делото "Октопод" Светлин Иванов - Близнака пред съда в столицата. Показанията му продължили до полунощ в понеделник. От Съдебната палата бил изведен в ранните часове на вторник.
 

В съдебна зала около неговия разпит възникнаха спорове и прения. Хора от групата на "Октопода" събираха пари от проституция в различни градове на страната. Алексей Петров и Антон Петров - Хамстера ръководеха тази дейност. Това заявил Близнака пред съдиите. Думите му взривили защитата на обвиняемите по делото, научи Фрог нюз. Те се опитали да оспорят неговото участие, но съдът допуснал показанията му.

 

В дните преди съдебното заседание в някои медии Близнака бе атакуван, че уж бил измислил версията, че е отвличан от Алексей Петров. Според запознати обаче и до днес Близнака, продължава да твърди, че отвличането е реално и е дело на Трактора.

 

В Съдебната палата в понеделик неочаквано се появи и журналистката Веселина Томова от Варна. Тя искала да даде показания по делото във връзка с разпита на защитения свидетел Светлин Иванов. Оказа се обаче, че никой не е призовавал Томова да свидетелства. Тя обясни, че е научила по свои канали за разпита на Близнака и решила да дойде от Варна в София да разкаже своята версия по делото и появата на Иванов. Желанието й обаче не бе уважено, тъй като не бе в списъка на свидетелите,  утвърдени от съда за конкретното съдебно заседание. Томова обясни пред магистратите, че от институцията са я търсили преди време, без да бъде уточнявана датата и часа за разпит. Въпреки самоинициативата на журналистката съдът прояви разбиране и щеше да я чуе, ако бе останало време. Но такова не остана. 

 

Във вторник Светлин Иванов - Близнака се свърза с нас по телефона. На изненадата ни, защо търси точно нас, той обясни, че сайтът ни отразява делото "Октопод" подробно от самото начало, затова е решил да говори с нас. За незапознатите с процедурата уточняваме, че Светлин Иванов - Близнака е защитен свидетел, а не анонимен свидетел, което му дава право да се обажда и разговаря по телефона.

 

Ето и самия разговор:

 

- Дадохте показания по делото "Октопод". Това стана повод да ви атакуват от защитата на обвиняемите. Защо?

 

- Бях разпитван до полунощ в понеделник. Казал съм пред съда каквото знам за деяния на Алексей Петров и Хамстера - Антон Петров.

 

- Но защо е тази неприязън и дори съпротива срещу вас и показанията ви?

 

- Защото информацията, която казвам пред съда, уличава Петров и Хамстера в извършване на престъпления. Хора от групата на "Октопода" по разпореждане на Петров са събирали пари от проституция от различни градове в страната. Излизат доказателства за това и съответно следват атаки срещу мен. Свикнал съм.

 

- Оказван ли ви е натиск, например от разследващи и магистрати, какви показания да дадете?

 

- Намирам се под защита. Никой не се е свързвал с мен нито ме е притискал. Щях да уведомя веднага съответните органи.

 

- Появиха се твърдение и публикации, че комисар Валентин Цоновски ви е притискал, уговарял...

 

- Пълни глупости! С въпросния Цоновски никога не сме се срещали и разговаряли в следствения арест във Варна. Няма такива СРС-а, нито някаква "оперативна беседа". Няма и как да има, защото не съществува среща. Всичко е измислица на болни мозъци.

 

- Какво още казахте по делото "Октопод"?

 

- Каквото съм казал - казал. Доказателствата могат да се проверят. Който е вършил престъпления, а такива са извършени, да си отговаря и ако стигне до присъда, да си я лежи.

 

- Някой може и сега да каже, че сте "съветван" или принуден да ни се обадите...

 

- Ако не исках, сега нямаше разговаряме... Няма време за повече... Дочуване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 9857 |29.11.2013 "Килър" обвинява Фрог нюз в лъжа, лъжейки . 17| 10690 |15.11.2013 Абсурд: Съдът готов с мотивите по „Килърите” преди 5 м, адвокатите не чели . 8| 10692 |25.10.2013 Обвиняеми се представят за политически жертви . 52| 11003 |07.05.2013 Българската прокуратура като предизборен инструмент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads