Реклама / Ads
4| 11610 |17.11.2016 ЪNDERGROUND

Д. Божилов за Фрог: Изборите „скриха” новата наредба за шпионаж на МВР

.
Проектът на новата инструкцията за превантивна дейност на МВР показва, че нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено. Всъщност това не е някаква новост за МВР. Видно от преходните разпоредби към момента също е действала подобна наредба. За съдържанието й можем само да гадаем, тъй като не е минавала на обществено обсъждане и не е обнародвана никъде. Това коментира пред Фрог нюз юристът Даниел Божилов от НПО „Ние, гражданите”.
 

В настоящия проект има множество изключително притеснителни моменти.

На първо място времето, по което се прави опит да бъде приета. Инструкцията е качена за обществено обсъждане на 7 ноември точно в периода, в който вниманието на обществото е насочено изцяло към президентските избори. Това е обичаен похват когато целта е да се приеме някакъв документ без обсъждане.

 

Друг притеснителен момент е изключително широкия кръг лица (практически всички), които могат да станат обект на превенция. Реално всеки може да попадне в графата „лице, което е възможно да извърши правонарушение“. Практически по този начин се създават множество възможности за органите на МВР да предприемат конкретни действия, като наблюдение на лицето, събиране на информация за него и т.н. А като знаем от опит за какво се използва тази информация, притесненията са повече от основателни.

 

В инструкцията не е предвиден ред за боравене с нея, отчетност и унищожаване.

За съжаление в последното десетилетие не само в България, а по света тече процес, чрез който под надслова за повече национална сигурност се ограничават все повече граждански права. Разбира се, българските власти в тази насока са първенци и успяват в кратки срокове да почерпят от чуждия опит. Така едно по едно гражданските ни права отпадат. Това би имало смисъл, ако водеше реално до намаляване на престъпността, което обаче не се случва. Тези действия и ограничения обикновено се използват срещу не наши хора за репресии. Не са редки случаите когато подобна информация изтича. Случаите на търговия с нея също не са изключения.

Реално тази инструкция по-скоро ще създаде възможности за заобикаляне на редица закони. Превенцията и възможностите за наблюдение над лица, които може да извършат престъпления са добре уредени в наказателните закони. По тази причина е ясно, че не е необходима такава инструкция.

 

Повече за проекта на МВР вижте тук

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4514 |17.11.2016 Само във Фрог: Седем граничари обвинени за рушвети на Дунав мост . 7| 11652 |17.11.2016 Христо Иванов пред Фрог: Срастването между Борисов и Пеевски не се е нарушило . 1| 5147 |16.11.2016 Само във Фрог: 10 граничари арестувани за подкупи на Дунав мост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads