Реклама / Ads
1| 21304 |12.10.2016 ЪNDERGROUND

Чеченци обикалят край Виваком на „Цариградско шосе”?

.
Част от чеченците, заради които руски топченгета обявиха протест. Не е ясно дали някои от тях не са в България.
Група от няколко чеченци е забелязана да се разхожда от няколко дни около централата на Виваком на бул. „Цариградско шосе” 115 И. Чеченците били засечени и от охраната на близкия МОЛ, където ходели от време на време да пият кафе и безалкохолни напитки.
 
Движели се на двойки и никога не оставяли сам някой от другарите си. Това съобщиха за Фрог нюз източници от службите. Според тях през последите месеци е забелязано развиджване сред чеченците в България, включително и появата на нови лица. Откъде са пристигнали те и с какви намерения, това никой не знаел. В районите около Бургас, Варна, Слънчев бряг, Златни пясъци и др. те отдавна въртели бизнес. Нерядко той се състоял в рекет и шантаж, но много трудно се доказвал, защото съответните съмнителни лица имали формално фирми у нас и не нарушавали закона.

Появилите се на „Цариградско шосе” мъже били около 25 до 35-годишни. Спецченгета коментираха, че е възможно да са изпратени от руски поръчители, свързани със сделката по незаконното придобиване на Виваком от бизнесмена Спас Русев и помощта, която му оказват неговите възпитаници братята Велчеви – представители на ВТБанк – България.  Дали обаче чеченците охранявали тях или имали други задачи, не било ясно.

 

Близо 500 чеченци са се влели в редиците на „Ислямска държава” през последните години. 200 от тях били убити в боеве в Сирия и Ирак. Други 50 се разкаяли и се върнали в Грозни. Близо 200 са в неизвестност. Предполага се, че някои от тях може да са намерили подслон в България. Тук чеченците действат от 25 години и са създали структури в бизнеса, но и в престъпния свят.

 

В обвинителния акт по делото „Октопод” фигурират твърдения на споцпрокуратурата че чеченци са рекетирали и събирали пари от длъжници от името на Алексей Петров. В-к „24 часа” пише: „В Малкия октопод имало звено, което прибира лоши кредити и дългове чрез захлахи и изнудване. За целта били използвани и услугите на петима чеченци, руски граждани, които от време на време попадали в полезрението на службите по разработки за изнудвания и поръчкови покушения. Но само толкова, не се стигало до обвинения. Двама от Октопода обикаляли с чеченците из цяла България, за да събират пари. В един от разделите на обвинителния акт обаче са описани връзките на Октопода с висши прокурори, както и разследвания, които по една или друга причина не са видели бял свят или са водени в една посока”.

Според руските служби чеченците в България се занимават предимно с разпространение на фалшиви пари, рекет и изнудване на фирми и хора от петролния бинес, банковия сектор, строителството и придобиване на фирми. Тази констатация се потвърждава и от анализ на бившия шеф на антитеристичната група „Алфа” Сергей Гончаров.

 

Неотдавна офицери от руските тайни служби обявиха стачка и отказаха да ходят на работа в знак на протест заради освободени от прокуратурата чеченци. Въпросните задържани били наблюдавани и следени дълго време от служители под прикритие и уличени в незаконни действия. Спецченгетата заявили официално, че с този акт прокуратурата ги е превърнала в мишени, а също и техните семейства. Според тях някои от арестантите веднага били командировани по задачи в чужбина, щом се оказали на свобода.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4455 |01.07.2016 Втора жалба в съда срещу продажбата на ”Виваком” . 0| 4391 |12.04.2016 Верижна катастрофа блокира бул. „Цариградско шосе” . 42| 5122 |07.02.2016 Първанов: Турски емисари обикалят страната, ще информирам Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads