Реклама / Ads
19| 9963 |11.11.2011 ЪNDERGROUND

Ченгета от Садово частна полиция на цар Киро

.
Частна полиция си е отгледал през годините скандалният ромски бос от Катуница Кирил Рашков. „Иване, идвай да ме спасяваш”, крещял Рашков от верандата на къщата си
 

Полицаи на хранилка прикривали през годините жалбите на българите от садовското село. Част от преписките по тях и други полицейски разработки с гриф „Секретно” били открити от младежи от местната организация на БСП, след като те влезли в опожарените на 24 септември три къщи на ромската фамилия. Документите били предадени на члена на изпълнителното бюро на партията Румен Петков, а прокуратурата в Пловдив вече е започнала проверка за тяхната автентичност и как са попаднали в ръцете на Цар Киро, научи „Торнадо”.

„Чадърът над Цар Киро е опънат от двама полицаи от РПУ-Садово”, разкри Веселин Христов, син на бившата кметица на Катуница София Христева. Той е един от най-близките приятели на премазания от бял бус до смърт на 24 септември 19-годишен Ангел Петров, заради когото избухнаха размириците в селото. Минути след като Кирил Рашков вижда надигащото се недоволство след убийството на Ангел, той излиза на верандата и започна да крещи в несвяст: „Иване, идвай да ме спасяваш”. Спасителят Иван е полицаят Иван Бойчев, в чиито служебни задължения влиза да следи за обществения ред в селото.

Самият Киро не крие близките си връзки с Бойчев. В интервю веднага след инцидента той дори дава номера на мобилния телефон на Иван Бойчев. „Обади се и го питай дали мен не са ме заплашвали в нощта на 22 срещу 23 септември”, казва Кирил Рашков на репортер на „Торнадо”, който се опита да изясни с него ситуацията. Ден преди смъртта на Ангел  Цар Киро си „връзва гащите”  като се обажда на Бойчев, че няколко младежи нападат къщата му. „Провери и ще видиш, че полицията е идвала и охранявала къщата ни от полунощ до 4 часа сутринта”, казва Кирил Рашков. Жалбата е подадена, след като Цар Киро се сдърпва с трима свои съседи, а в този момент край тях минава Веселин Христов. Ромският бос започва да крещи по него: Това са твои хора, гяури такива”. На другия ден, 23 септември, часове преди смъртта на Ангел и палежите на къщите Христов е извикан от Байчев да даде показания. Мъжът се опитва да разкаже истината, но Бойчев го прекъсва – „Веселине, не ми говори врели-некипели. Ти си в основата на напрежението в Катуница”.

Другият полицай в Катуница Трендафил Кашев имал финансови взаимоотношения с ромския феодал  Той лично разказвал в селото как дал назаем „едни 20-30 хил. лв., но не можел да си ги вземе. Не мога да го утрепя, защото съм полицай, казвал Кашев. След това обаче намерил начин – взел от Цар Киро парите, а ромският лидер щял да се оправи с дълга, като притисне човека. Хората в Катуница знаят, че могат да разчитат само на местните униформени Тошко, Васко и Дечко. „Бойчев и Кашев обаче проваляли всичко”, твърди Веселин Христов.

Според него напрежението в Катуница на 23 септември нараства заради нелогичните действия на бившия шеф на РПУ-Садово Иван Бойчев. Подкрепата му дава сили на Рашков да се чувства недосегаем. Затова по-късно, според Христов, той кара дъщеря си Събка да се обади в Столипиново на местния лидер Кьорния и да докара в Катуница поне две групи роми с бусове. Един от тях по-късно премазва и убива Ангел Петров. По време на разпитите ромите признали, че са им дали по 20 лв., а на други Събка заявила да дойдат в Катуница за помен на брат й Иван, макар той да умира през август. По-късно разследване на Нова телевизия разкрива със скрита камера хора от Столипиново, които разказват как е поръчано идването на ромите в Катуница. Окръжната прокуратура в Пловдив се самосезира и започва проверка за поръчителство на убийството на Ангел Петров. „В момента по тази проверка има разпитани свидетели, но още няма повдигнати обвинения”, заяви окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов.

Бойчев върти язовир с шарани
Скандалният полицай Иван Бойчев върти язовир с шарани, разкри „Торнадо”. Бившият  шеф на РПУ-Садово заедно с ортака си Трендафил Кашев държат чрез подставено лице водоем близо до язовир „Кочево”, твърди мълвата в Катуница. Полицаи нямат право да имат частни фирми и да развиват производствена или търговска дейност, затова собствеността на двамата е скрита зад техен близък, стана ясно вчера. Репортер на „Торнадо” експериментира и се обади на мобилния телефон на Иван Бойчев в понеделник и поиска да купи 50 кила шаран за уж 50-годишния си юбилей. „Търся Иван. Казаха ми, че можете да помогнете с 50 кила шаран. Имам 50-годишен юбилей на 14 ноември. Пращаме един приятел - Сашо Петров от Пловдив, не знам дали се сещаш”. Ами, добре, той сега язовирът е пълен. Но не съм сигурен, че ще влизаме да вадим риба. Ако вадим, ще има, казва Иван Бойчев. Уговаряме се да се чуем пак след седмица.

Янис Донков
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 14748 |07.11.2011 Следовател по делото „Октопод” влюбен в Трактора . 51| 10853 |02.11.2011 Президентът дал знак ДПС да не гласува за Калфин . 19| 17919 |31.10.2011 Правосъдна мафия мачка журналисти във Враца . 62| 16741 |28.10.2011 Паника тресе шефове на АЕЦ „Козлодуй”, търсят с полицейски мерки къртица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads