Реклама / Ads
20| 18451 |31.03.2011 ЪNDERGROUND

Чиновници не пускат ново лекарство за рак

.
Изпълнителна агенция по лекарствата отказва Коули ваксина на болни от рак в напреднал стадий
 
Поредна година чиновническо безразличие спира внасянето на MBVax Coley Fluid – ваксина срещу ракови заболявания в напреднал стадий. Историята е колкото типична, толкова и абсурдна. Хиляди пациенти с напреднали, метастатични онкологични проблеми са лишени от правото да бъдат лекувани, и от шанса да оцелеят.

Доводите на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) не надхвърлят бюрократичната ограниченост. А всеки, който има поне малко човечност и разум, знае, че обречеността на тези хора е отчайваща. Те не само са подложени на жестокото изпитание да се борят с тежкото си заболяване, но са принудени да водят и друга, недостойна и унизителна битка – с родната бюрокрация Единствено у нас Медицински център „Интегративна медицина” с ръководител д-р Христо Дамянов води борба за разрешаване използването на Коули ваксината в болнични условия.

С редица писма, изпратени до Министерство на здравеопазването и ИАЛ, от центъра искат съдействие и административно регулиране при приложението на препарата MBVax Coley Fluid. Предоставени са всички необходими документи, сертификати, факти, доказващи неоспоримо ефикасността на лекарството. Последното писмо, получено от ИАЛ и подписано от магистър-фармацевт Александър Янков (№10274/10 от 16.02.2011 г.), е с пореден отказ. Мотивите: „MBVax Coley Fluid е експериментално лекарство, което не е разрешено в нито една държава. В Канада и други държави използването на Coley Fluid е изрично забранено дори и за дарителски цели”, се казва в становището. От екипа на д-р Дамянов обаче се съмняват, че фармацевтът Янков си е направил труда да прочете обстойно изложението и аргументите на Медицински център „Интегративна медицина”. Според тях неприемливата за България ваксина се прилага в редица европейски държави
както и в  САЩ, Мексико. А още по-важен факт е, че резултатите от използаването й върху пациенти с напреднал и последен стадий на онкозаболявания, са повече от обнадеждаващи. При редица случаи туморите спират своето развитие, а при някои болни те напълно изчезват, казва д-р Дамянов.

И докато институциите в България мудно и тромаво допускат внедряването на нови лечения, няколко хиляди сънародници са готови на всякакъв експеримент, за да преборят рака. Един от тях е 33-годишният Запрян Христозов. Младият мъж вместо да чертае перспективи за бъдещето, търси начин да избяга от смъртта. Казва, че животът му се е променил за един ден
„Живея в Испания от 7 години. Бях в отлично здраве, спортувах, докато в един „хубав ден” ми поставиха диагноза рак на стомаха. Оперираха ме, но не успяха да извадят тумора.

Предупредиха ме, че ми остават максимум 4 месеца живот. Тогава реших да се прибера в България, да си умра в родината, при родителите. Но попаднах на клиниката на д-р Дамянов и с помощта на неговата терапия успях да вляза в ремисия. Докторът обаче твърди, че е временно, защото дотам се простират възможностите на прилаганата инсулинова терапия. Моят единствен шанс за излекуване сега е ваксината на Коули. Запознах се с предлаганото от MBVax Bioscience лечение и действително установих, че има случаи на напълно излекуване благодарение на тази ваксина. А конвенционалната химиотерапия просто не ми дава никакъв шанс разказва отчаяният мъж. Той е изпратил до Министерството на здравеопазването писмо. От там го уведомили, че е препратено до Лекарствената комисия. А от ИАЛ не е получил никакъв отговор.

„Вече втори месец чакам. Знам, че срокът за отговор е между 20 дни и 1 месец. Изпратих и повторно писмо – пак с молба да ми бъде позволено да ми бъде приложена тази ваксина. Това е право на личен избор. За моя случай – аденокарцином на стомаха, има случай в официалната страница на MBVax Bioscience на пълно излекуване. Което е невероятно. Истината е, че тези тумори са много агресивни, а при млади хора се развиват със страшна сила. Аз съм един щастливец, че попаднах в Центъра по интегративна медицина. Благодарение на инсулиново-потенцираната терапия е факт, че все още съм на крака. Но не се знае докога. Сега ми отнемат шанса за канадската ваксина. Аз не мога да замина в чужбина и да я приложа, тъй като финансово нямам тази възможност Ваксината се прилага в много страни, а съвсем скоро разбрах, че и в Испания е патентована с официален документ. Сигурен съм, че ако има някакъв тип възможно лечение за мен, то ще бъде чрез нея. Тя не е панацея, но е шанс, на който имат право всички, които се борят за живота си”, обяснява болният.



Първите дози идват безплатно


„През 1890 г. канадският лекар д-р Уилям Коули прави необикновено откритие при наблюдението на болен с напреднал сарком и три неуспешни операции. Пациентът развива кожна инфекция, но след всяка криза, съпроводена с висока температура, лекарят забелязва - туморът прогресивнo намалява, докато изчезва напълно. Младият д-р Коули си прави изводите и решава да създаде т.нар. ваксина на Коули (Coley‘s toxins) за лечение на туморни заболявания. Понастоящем Канадският институт MBVax Bioscience Inc. извършва научни проучвания, произвежда ваксината на Коули и издава протокол за нейното клинично приложение. Но институтът се издържа от дарения. Така че парите не достигат, за да се извърши цялостно клинично проучване на ваксината, за да се пристъпи към нейното масово приложение. Затова канадците засега предлагат ваксината на частни клиники в Ирландия, Швейцария, Германия, Австрия, Израел и др., които я прилагат с милосърдна цел на пациенти, загубили по принцип борбата с рака и конвенционалните методи на лечение вече не им действат.

След настойчиви преговори Медицинският център „Интегративна медицина“ от няколко години е единственото здравно заведение в България, което е упълномощено от MBVax Bioscience Inc. да прилага ваксината у нас. Има уверението, че първите дози ще се получат от Канада напълно безплатно! Но тромавата бюрократична машина у нас прави всичко възможно приложението на ваксината, макар и съвсем ограничено и с милосърдна цел, да не се случи. Подминават се с лека ръка стотици изследвания, показващи добрите резултати получени с ваксината на Коули, както и много сериозни публикации”.

Екатерина Петрова
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 10694 |19.11.2009 Народен гняв в Славяново! Чупят стъклата на Юзеирови . 9| 19873 |14.09.2009 Скандалът с новото лого на БТК и „Вивател” набира скорост . 2| 7323 |25.03.2009 Конфликтът в Рибново не е местен проблем, а елемент от отношението на европейския и ислямския свят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads