Реклама / Ads
23| 8481 |29.08.2009 ЪNDERGROUND

Човек е безсмъртна същност, но той вярва, че е овца.

.
Първата лъжа, която ни е казана е, че УМИРАМЕ!
 

Силва Дончева

Невролозите твърдят, че човешкият мозък обработва познанието на базата на нервни връзки, които се укрепват чрез повторение. Например, ако на едно бебе му се говори едновременно на три езика: български, английски и немски, то ще изработи равностойни връзки и за трите езика и ще ги овладее еднакво. Ако обаче в последствие към четвъртата година престанете да му говорите на английски и немски и оставите само българския, постепенно връзките за английски и немски ще изтънеят и дори ще изчезнат и ще остане единствено връзката за български език. Детето ще започне да говори само на български. Дори, ако в последствие в тиинейджърска възраст пак започне да учи немски то ще проговори с акцент. И това е защото вече има много здрава и удебелена връзка за комуникация на български език. Тази връзка е останала доминантна и ще трябва много време, за да се преодолее.

Нещо подобно се проявява и в мозъка на повечето хора, когато трябва да приемат нещо ново и необичайно. Даже и когато то е сходно с техния начин на мислене, но все пак няма утвърдена мозъчна връзка.
Например на 15 август на големия християнски празник на Успение на Св. Богородица всички медии в най-гледаното време излъчиха кадри от църквите и манастирите, където пред чудотворните икони на Божията Майка се стичаха хиляди и хиляди хора, вярващи в свръхестественото и Божественото. И това очевидно се приемаше от всички за най-нормалното и естествено поведение. Нищо странно не се намираше и в изказвания като това: „Божията Майка предпази селото ни по време войната от бомбандировките и нито една бомба не падна върху него, въпреки че наоколо имаше доста поражения”. Мисъл пълна с дълбока вяра в нещо свръхестествено и съкровено, мисъл подкрепяна и утвърждавана и от хиляди други вярващи. Същевременно всичко това се излъчваше в праймтайма на трите най-гледани телевизии, отразявайки възторжено мнението на църковната власт,а и одобрявано от изпълнителната власт и общественото мнение като цяло. Е, болшинството българи са атеисти, но на тях не им пука.

Когато обаче се изнесе случайно друго подобно мнение за друго място и за друго проявление на същите свръхестествени и Божествени сили, съответния човек или група хора веднага са наричани ненормални, луди или с психически отклонения. Държавната власт, църквата, а и общественото мнение с малки изключения са или напълно безразлични към такива мнения и не биха им дали голяма гласност или подкрепят горното мнение за лудост или злонамереност.
В този смисъл, ако се твърди, че Рила е храм Божи, че е свещено място и че там трябва да се пристъпя с преклонение и молитва, защото е място за комуникация с невидимите ангелски светове,на никой не му пука или обявяват инако мислещите за психично болни. С една дума подобно свръхестествено мислене е възможно само за манастирите, църквите и иконите, т.е. все места и предмети създадени от хора и с пари…

Ние, хората считаме себе си за венеца на еволюцията и дори сме убедени, че сме най-интелигентните и едва ли не най-мислещите същества из близките звездни светове. Затова търсим упорито по други планети „разумен” живот, но не се замисляме за най-естественото, че ние сме в Него. Не си задаваме най-елементарния въпрос: Кой създаде тази планета и тези звездните светове? И защо след като сме толкова интелигентни не можем да създадем дори една мъничка, много мъничка планета. Та ние не можем да създадем дори един малък еко обект, съобразявайки в него всички природни фактори за векове напред. Където и да пипнем с човешкото си мислене само след няколко години се оказва, че не сме преценили някоя природна даденост и сме унищожили крехкото равновесие на даденото място или сме докарали разруха с разместването или преместването на даден растителен или животински вид от едно място на друго. Като сме толкова интелигентни защо търсим живот на Марс, а не можем да опазим животните, защо не се справяме с природните катаклизми, защо нямаме обяснение за земетресенията и торнадата. Защо нямаме и никакво разумно обяснение защо се ражда точно определен човек, защо някой е здрав, а друг болен. Поради свръхинтелигентността ни и срещу причините за повечето болести стои термина „етиология неизвестна”, а и срещу тези за които причината е известна, вирус или бактерия, пак не се знае, защо едни хора ги хващат, а други не.

Логичен е въпросът, ако ние сме толкова интелигентни и същевременно толкова неспособни да се справим с екологичното равновесие наоколо и дори със самите себе си очевидно Този, който е създал ПРИРОДАТА толкова неразбираемо СЪВЪРШЕНО, толкова изчислено и толкова хармонично е с несравнимо по-интелигентен от всички нас. И ако планетата заедно с нас в нея е едно такова свръхинтелигентно творение, пред което ние само може да се удивляваме е интересен въпросът, защо не комуникираме пълноценно с нея, защо не изучаваме нейния език и не ползваме разумно нейните сили. Защо не търсим онези, които са я създали, а очевидно са създали и нас. Явно става въпрос за внос на живот от необясним според „нормалното” мислене механизъм. Или предпочитаме да се чувстваме както мравката застанала до някой човек – просто си няма никаква идея за него и какво той прави.

Но ние всъщност сме толкова арогантни, че не можем да признаем, че някой е над нас, че ни ръководи и че най-вече е много, много по-умен от нас. Не можем да признаем, че природата е Разумно творение с невероятна мощ и съвършенство, а ние сме просто част от всичко това.
По-лесно е да се кланяме на човешки творения, все още крайно несъвършени, а не да коленичим пред Майката природа, чийто най-свещен абстрактен образ е Светата Дева. Трудно ни е да разберем, че Небето е храмът Божи, че Слънцето, което ни дава живота е едно от милиардите Божествени творения, че Вселената е Великият Разумен Божи Живот. Защо не признаем, че всичко това е толкова съвършено и интелигентно, че ние само едва, едва се докосваме до Неговото Величие и на практика нямаме никаква идея за това. Защо тогава да не пристъпяме към Рила, с нейните чистота и величие, както и към всяко друго прекрасно, направено с любов място на тази планета с почит и уважение. Защо не признаем, че живеем в един от храмовете Божи – Земята, но се държим в него безобразно и неблагодарно. На всичко отгоре сторим храмове и си рисуваме картинки на нещо, което дори не подозираме как изглежда. Нима образът на Светата Майка може да се събере в двуизмерно изображение. И нима в Светото писание не е написано само „Сине, Мой дай ми сърцето си.”, дай ми любовта си, а може би и благодарността си и добрите си дела.

В този смисъл е трудно всеки ден да се съобразяваш с всяка тревичка, с всяка цвете и с всяко малко животинче, мъчително е да се замисляш колко хиляди животни са си дали живота, за да живееш ти, колко растения те хранят и колко богата е нашата планета на всичко, което ни е необходимо – светлина, топлина, въздух и вода. Все неща, създадени с невероятна интелигентност и вещина. И колко малко благодарност имаме за цялото това богатство и колко слабо го разбираме. А думата интелигентност, означава „да разбирам, да разузнавам, да действам вещо”. Но много вещици са изгорени само преди две-три столетия, защото някой от тях действително са се опитвали да говорят с Майката природа на нейния език.
Много по-лесно е да вярваш, че с курбани, палене на свещи и даване на пари можеш да откупиш щастието си. Но какво общо има това с Любовта. Нима Богът на Любовта иска да бъдат заколени милиони агнета в името на неговото Възкресение. Нима св. Николай иска избитите шарани на 6-ти декември или св. Георги курбаните в негово име. Остава да си помислим и , че тези Висши същности одобряват и пиенето и преяждането.

Христос поставя началото на Нов век, на епоха, в която спасеният от Него човек има възможност пак воден от Него да възкръсне, да стане съвършен и да служи на Бога с любов и вещина. Защото последната от неговите, нека ги наречем „ нови заповеди” гласи: „И тъй, бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ваш Отец.” Матей, 5-48 и съответстващият текст в Лука, 6-36 „И тъй бъдете милосърдни както и вашият Отец е милосърден”. Не може да сме съвършени без да сме милосърдни и благодарни за всяка глътка въздух. А на друг план да си съвършен означава и да бъдеш телепат, да владееш телекенеза, да можеш да летиш, да можеш да преминаваш свободно в други светове и измерения, да имаш прекрасно, свободно и съвършено тяло от светлина,а не да създаваш машинки, които да те поробват. Човешката мисъл може много повече, ако е свободна и знае Истината.

На практика обаче се получава нещо от рода, Някой Велик идва и ви казва - Вие сте призвани да бъдете съвършени, ангели, сътворци на Бог, безсмъртни небесни същности, подготвил Съм ви място, работете по въпроса, бъдете щедри и милосърдни, прощавайте си…. Аз съм с Вас. А ние казваме ,не това не е вярно, аз съм си овца и ще си остана овца, а може би по-вярното е аз съм си вълк и ще си остана вълк. Вярваме в Христос, но считаме че съществуваме веднъж, че животът е само това, което виждаме, че трябва да грабнем всичко в рамките на определените ни 50-60 години, че светът е безсмислен и жесток, а и най-глупавото, че можем да откупим щастието си за сметка на пари, умрели животни и изчерпвайки природните ресурси по-най-хищнически начин. Безспорно е, че религията е инструмент за държавно управление и това е причината държавата всячески да подържа официалната доктрина, както финансово, така и чрез медийната си и образователна политика.

А може би и става въпрос за много, много пари и имоти, за огромен бизнес. Защото най-богатият собственик в света е Ватиканът, под духовното влияние на папата са повече от 1 милиард вярващи католици и те имат здрава и удебелена мозъчна връзка за догмите, които им се натрапват с невероятно безочие. Подобно е положението и с другите религии. Нашата църква пък е крайно отслабена и без влияние, защото преди около век не позна Учителят, както и преди 1000г. изгони богомилите и по-късно докара и турците, но въпреки това пак е обвързана с много имоти и пари, нещо недопустимо за истинските служещи на Истината. А и как може в света да се води война в името на Бог, който е Любов,как може да се убиват и изгарят хора в името на спасението на душите им, как може да се постига мир с война.

На човек не му е нужен посредник, свещеник, за да говори с Бог. Христос е Пътят, Истината и Животът и достъпът до Него е пряк, по всяко време и на всяко място. Но, ако се разсъждава така толкова много пари ще пропаднат, а и толкова много имоти, пък и толкова много хора ще е загубят менталната си власт. Толкова удебелени мозъчни връзки ще започнат да избледняват. А и може някой да започне да мисли, че не е овца. И тогава да разбере, че ако наистина вярва в Христос и Пресветата Му Майка трябва да повярва и в собствената си способност да стане съвършен и безсмъртен, защото Бог говори тихо във всеки от нас. Но затова ще трябва и доста да се потруди върху разгадаването и приложението на думата Любов в нейните безкрайните вариации и проявления. Защото само така може да се излезе от Кармичния кръг, наречен Зодиак – „животински”, в който се въртим от безкрайни векове, забравяйки всъщност кой сме и че безсмъртието е заложено вътре във нас.
„Първата лъжа, която ни е казана е, че УМИРАМЕ!”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 47703 |27.08.2009 "Звездите" залязоха по родните магистрали . 14| 55718 |21.08.2009 Милионерска компания посреща Станишев в „Магнолия” . 16| 61297 |24.08.2009 Китайски игли връщат баланса между Ян и Ин . 74| 55261 |12.08.2009 Седемте рилски езера не са място за развлечение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads