Реклама / Ads
19| 14477 |13.12.2010 ЪNDERGROUND

Човек на Яне засмука СУ като виме

.
Атанас Семов
Студентите слушат агитации и четат учебници под патронажа на Георги Първанов.
 

Софийският университет „Св. Климент Охридски” даде пореден принос към родната далавера. Под носа на ректора Иван Илчев и на декана на Юридическия факултет Тенчо Колев една магистърска програма е приватизирана на тъмно и реално превърната в частна от група напористи преподаватели. За сметка на това университетът остава прецакан.

Става въпрос за „Право на Европейския съюз”, което се слави като много модерно и престижно Само през настоящата година там по план трябва да се обучават 80 магистранти и 2-ма специализанти, но в действителност знания попиват около 130 студенти. Миналата година пък са били над 100. Това разкриха за „Торнадо” осведомени източници. Мераклиите да учат сключват договори със СУ и внасят по неговите сметки 4000 лв. за два семестъра обучение. Никой обаче не дава обяснение защо за тази програма таксата е свръхнадута, след като за другите се движи около 800-900 лв. Няма яснота и по какви сметки се разпределят после тези пари, коментират озадачени преподаватели.

Програмата в действителност се организира и контролира от сдружение, наречено Център за продължаващо обучение към Юридическия факултет на СУ „Св.Климент Охридски”. То е регистрирано през 2004 г. по времето на предишния ректор Боян Биолчев, но дейността му разцъфва едва през мандата на проф. Илчев. В съдебното решение изрично е записано, че „Сдружението се създава за осъществяване на дейност в частна полза”, а в управителните му органи влизат все преподаватели от Алма Матер. От своя страна СУ е възложил чрез нарочен договор на Сдружението да поеме реализирането на магистърска програма съвместно с Университета на Нанси, Франция, при определена от него програма и срещу заплащане. Планираните приходи и разходи за последната година например са в размер на 330 хил. лв. Оттук започват и мистификациите, които издават съшити с бели конци частни амбиции, маскирани зад фасадата на Алма Матер.

Така например върху последния договор между Алма Матер и Сдружението за обучение на магистранти няма нито един подпис на титулярите по него. Ректорът Иван Илчев е заменен с Недю Попиванов, бивш зам.- ректор по изследователската част и конкурсите, но отстранен от поста по неизвестни причини след скандалите през май тази година. Вместо главния сче¬товодител Адриан Маринчев документът е парафиран от неизвестно за счетоводството лице. За Сдружението пък вмес¬то законния му председател проф. Благой Видин, парафа си е сложил един от лидерите на политическата партия РЗС доц. Атанас Семов. Всъщност за никой от преподавателския екип в най-старото учебно заведение у нас не е тайна, че делата на Сдружението се дърпат от доц. Семов, който разполагал с пълномощно от титуляря доц. Видин, който бил напълно отстранен от делата. „Всичко с тази магистърска програма е омешано и замаскирано, но вероятно това е била целта. Налице е скандален конфликт на интереси. Дублират се задължания и получаване на възнаграждения. Така например деканът на ЮФ Тенчо Колев е и в Управителния съвет на сдружението, тоест сам трябва да контролира себе си, но в качеството си на два различни служебни статуса.

Подобна е и ситуацията с преподавателя Атанас Семов, който дублира трудов договор със СУ и граждански с частното Сдружение за една и съща дейност”, коментира сложната въртележка възмутен техен колега. Наша проверка установи, че в университетаникой не иска се споменава името му, защото от няколко месеца с явни заплахи за уволнения ръководството преследва всеки, дръзнал да говори за нередности и тайни завери.

повече четете във в. Торнадо, бр. 3
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5946 |03.05.2010 Свободното слово като печен мозък . 36| 16728 |15.04.2010 Нима искате да сте бедни като българите? . 5| 13187 |25.01.2010 Съдът готви арест за човек на разстрелян прокурор . 8| 6450 |08.12.2009 Докато някои си веят диковете в Столична община

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads