Реклама / Ads
18| 8159 |24.06.2013 ЪNDERGROUND

Данчо Лечков отново невинен. А виновните?

.
Йордан Лечков
Случи се това, което всички вече очакваха. Йордан Лечков е оправдан и по дело за ощетяване на Община Сливен при ремонтите на детска градина и Старческия дом в Сливен. Делото се е гледало от Районен съд - Кърджали.
 
Лечков бе оправдан по всички повдигнати обвинения. Според обвинителния акт, той в качеството си на длъжностно лице, кмет на Сливен, в условията на продължаващо престъпление съзнателно е сключил неизгодни сделки по договор за ремонт на Дома за стари хора и на детска градина "Еделвайс". Тежки обвинения, както виждате.

Обвинението е твърдяло, че като възложител Лечков е допуснал завишени цени за строително-ремонтните работи, завишен процент на допълнителни и непредвидени строително-ремонтни работи и завишена печалба, като от това е произлязла значителна вреда за община Сливен в общ размер 1 375 156 лева.

Делото бе разпределено в Кърджали, след отвод на съдия Анна Димитрова от Районния съд с мотива, че след първото заседание по делото на 15 октомври 2012 г. съпругът й е започнал работа в община Сливен и това може да се счита за конфликт на интереси.

Това бе шестото обвинение срещу Йордан Лечков в качеството му на кмет на Сливен. И е поредното, което безславно отпада.

"За мен са смешни делата от самото начало. Смеех се, когато прокурори започнаха да говорят сериозно за пълни глупости. Всичко това бе политически и икономически натиск срещу мен." Това заяви бившият кмет на Сливен Йордан Лечков още преди няколко месеца.

Лечков стигна до ВКС по обвинение, че като кмет е предоставил общински имот на четири фирми, без да е обявен публичен търг за това. "Предоставил е терена на четири фирми, собственост на негови приятели, като е нарушил Закона за обществената собственост и наредба", заяви прокурорът. И добави, че с това е ощетил общината с 67 000 лв. По това дело Лечков бе осъден на 2 години и половина затвор от Бургаския апелативен съд. Пред ВКС той обжалва това наказание.

"Има решение на Общинския съвет да го предостави този имот на общинска фирма и оттам нататък кметът няма какво да се споменава. Нито някъде ми има подписа, нито ми има името", обясни вчера Лечков. Той заяви, че въпросните фирми не са на негови приятели. А делото целяло да бъде премахнат от кметския пост заради икономически интереси.

Срещу Лечков има общо около 30 дела. Шест от тях са внесени в съда.

 

Преди това Пловдивският апелативен съд оправда напълно Йордан Лечков, бившият кмет на Сливен, осъден от Старозагорския Окръжен съд, че е сключил неизгодна сделка,с което е ощетил община Сливен в качеството му на длъжностно лице.

Лечков бе осъден от Старозагорския съд на 2 години лишаване от свобода и лишен от правото да заема длъжността кмет в срок от 3 години. Пред съда Лечков пледира невинен, като каза, че е извършил всички законово и благодари на Окръжния съд. В хода на процеса в Пловдив бе изтъкнато, че Лечков е бил подложен на продължителен тормоз от окръжния прокурор в Сливен, който е действал предубедено, заради лични нападки между двамата. Обжалването на присъдата може да бъде направено в 15 - дневен срок постанови съдът в Пловдив. Лечков благодари на съдебния състав и изтъкна, че само след около месец ще бъде отново пред Апелативния съд в Пловдив пред друго обвинение.

Дотук нещата изглеждат любопитни и забавни, защото става въпрос за известен българин, един от онези златни наши момчета, които на световното първонство в САЩ по футбол спечелиха бронзови медали. Лечков обаче реши да прави кариера и в политиката. Бе избран два мандата за кмет на Сливен, като победи не просто останалите, а БСП, която в града на войводите бе свикнала да държи властта от десетилетия.

Не можаха да простят това на славния футболист.

Първоначално Бойко Борисов и ГЕРБ твърдо застанаха зад Лечков. В медиите е пълно с техни снимки заедно. Когато прокуратурата обаче погна спортиста, ГЕРБ и Борисов се дръпнаха. Настъпи срив в отношенията между тях, но Лечков не тръгна да се оплаква. Прие ударите на поркуратурата и политическите си врагове като решение на съдбата и се бори до ден днешен с тях.

Немалко медии също се постараха името на Лечков да бъде компрометирано. Доста се постараха.

Нещата обаче постепенно започнаха да си идват на мястото. Сигурно Данчо Лечков има трески за дялане. Възможно е и някой параграф от закона да е нарушил. Но сатанизирането му бе прекалено.

Съдът ще се произнесе и по останалите обвинения срещу Лечков. Но какво ще стане с тези прокурори, които прекалено усърдно търсеха под вола теле? Те ще бъдат ли наказани или поне порицани за мръсната кампания, която се изсипа срещу Лечков. Такава може да застигне всеки от нас, ако не е удобен с нещо.

Висшият съдебен съвет задължително трябва да се произнесе по този въпрос. Главният прокурор също. Иначе оставаме с впечатлението, че е изпълрнена една мръсна поръчка, че някакво задкулисие може да „поръчва” за отстрел този или онзи съвсем безнаказано. Сегашните протести в страната нали точно това скандират: „Стига задкулисие и мръсни игри”.


Димитър Велев

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7774 |20.06.2013 Дълбоко свързан с ЦРУ Google . 60| 12330 |19.06.2013 Нов скандал с президента Плевнелиев . 40| 10045 |15.06.2013 Кръстници и лицемерие . 20| 8174 |11.06.2013 Стига брътвежи и хули върху гроба на Мирослава!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads