Четвъртък, 17 Януари 2019, 07:10
Frognews
25| 18654 |18.02.2013

И Държавна сигурност си има университет

.
Проф. Мирослава Кортенска
За УНИБИТ или за така злощастно известния библиотекарски - на Стоян Денчев. Лошото е, че този така наречен университет се появява на бял свят, под крилото на Министерството на образованието, оглавявано от злощастния министър на образованието Сергей Игнатов.

Така наред с университета в Перник, ВУЗ-овете в България изпълват 54 броя. И тук не става дума само за липса на всякакво качество във висшето ни образование при тази бройка, която дори Световната банка прецени като несъответна на България. А и за  толкова високото говорене за  изчистването на ченгетата от ключови позиции. Сега може би трябва да си дадем сметка- кои са ключовите позиции? Дипломатите ни в чужбина? Министрите? А нашите деца? За тях не мислим ли като за нещо наистина важно? Тук корективите са изцяло морални, но не е излишно да си дадем сметка, че провалът ни  в образованието и науката е свързана с тази мрежа на бивши ченгета, предрешени днес като преподаватели, декани, професори, дори Ректори. Те са авторитетите за нашите студенти, млади учени и за България, разбира се!

За Стоян Денчев няма смисъл да коментирам много- той се въртя от „Мултигруп“, през политиката, сега е Ректор на този уникален УНИБИТ, който повече прилича на явочна квартира на бивши ченгета, отколкото на учебно заведение. Денчев просто събира своите колеги от ДС, прави шефа на 6-то управление на ДС - Димитър Иванов професор и то само преди 5-6 години, получава отличие от Гоце в последните дни на мандата му… Да се хвърля  пред  всеки пореден Министър на образованието е нещо като отигран трик за него, кандидатира се дори за Председател на Съвета на Ректорите, докато стигна до приближен на Игнатов, който го води със себе си в Турция, да урежда българските дипломи за валидни и до Президента Плевнелиев, който го е включил в състава на престижен консултативен съвет и да не изреждам повече… Разбрахте, класическо поведение на ченге-хамелеон, нали?! Но с осигурен постоянен чадър от властта. Или просто ДС никога не си е отивала от властта, дори в последните 23 години. И става наложителен въпросът: Защо  търпим всичко това! В името на младите, на студентите? Е, те затова избягаха в чужбина!

 

Сега, тази схема за оцеляване, създадена от бившите от ДС и във ВУЗ-овете ни лъсна, съчетана с източването на почти милион лева държавни пари от Фонда за наука по посока на УНИБИТ… Университетът на Стоян Денчев спечели четири научни проекти, така той излиза едни гърди пред много други университети, доказва, че има капацитет за наука и никой не може да го мръдне. Окопава се един вид! Но за  каква наука говорим, като доктор според библиотекарския и Денчев е анголския професор Рангел Гюров, който цялата научна общност не приема за учен, а камо ли за човек с титла. Лошото е, че това се прави с държавни пари като бартер- Гюров дава на Денчев четири научни проекта, Денчев- прави Гюров доктор. И всичко това на гърба на данъкоплатците ни, с държавни пари. Въпреки, че няма нито една научна институция или учен да не е възмутен-БАН, СУ, учените ни в чужбина, списание „Нечър“, най-авторитетното европейско научно издание! Може би само останалите ченгета в системата на висшето образование и науката, разбира се радват, че не са загубили лобито си!

 

Само в Комисията по образованието в Парламента има над 30 възражения по въпроса, както и по отношение на дейността на Фонд „Научни изследвания“. Един сериозен въпрос би бил: как така Стоян Денчев, който и хал хабер си няма от културно-историческо наследство да е горд ръководител на спечелил проект именно в тази приоритетна сфера и то за над 300 000 лева? Или как така стана, че и новоизбрания министър акад. Воденичаров го предлага за принос към БАН, за награда? Как  така публично именно такава „личност“ събира на партито на 60-годишния си юбилей,  преди седмица, компания от Сергей Игнатов, Рангел Гюров и акад. Воденичаров. Много странно не бяха ли първите двама от другата страна, от тази на корупцията… Има и други странни факти, че публично министър Воденичаров в първите си срещи иска подкрепа от Съвета на Ректорите, единствената академична организация, която по време на тримесечните сътресения със Фонд „Научни изследвания“ мълча и не взе никакво отношение… Има разбира се и други горчиви въпроси!

 

Проф. д-р Мирослава Кортенска
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Тайните на сциентолозите 18| 9054 |13.02.2013 . Задава ли се мафиотска война за олимпийската столица? 7| 7745 |09.02.2013 . Сензационни тайни за корупция по върховете 45| 19904 |01.02.2013 . Кой е Златомир Иванов – Баретата 24| 48650 |29.01.2013

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах