Реклама / Ads
26| 25959 |14.04.2020 ЪNDERGROUND

Делян Пеевски има сенчест бизнес в офшорки и огромни кредити, но е най-таченият ни дарител

.
Делян Пеевски
Най- таченият дарител у нас явно е Делян Пеевски, въпреки наистина много по-сериозните средства, които са дарени от други бизнесмени, които грам не държат да се споменават имената или дружествата им. Никой обаче, не споменава Пеевски като един от най-крупните кредитополучатели у нас или с какво се занимават офшорните му дружества.
 

Ако питате председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, депутатът, който традиционно не ходи на работното си място, не спира да получава заплатата си, за да дарява повече...

 

На крачка сме да научим, че му се отпускат все по-вече и все по-големи кредити пак за да ни „трогва“ с благотворителността си. Следващият път, когато всички телевизии вкупом започнат да ни облъчват с името му, нека не забравяме, че го пази НСО, какъв е бизнеса му и какви кредити депутата-бизнесмен използва.

 

Живот под наем

Ето накратко какво пише в последната публична декларация на Делян Пеевски, която е за 2018 г. Тя е за личното му имущество и от нея няма как да разберем с какви имоти, автомобили и активи разполагат фирмите му.

 

Всеки може да види декларираните от него банкови сметки в: лева –1 495 457, в евро – 120 222 и в долари – 2 408 265. Пеевски декларира трудови доходи в размер на 57 203 лв., вземане от  3 809 002 лева  и  още  7 609 002 получени дивиденти. Вложенията му във пенсионни фондове са само в размер на скромните 23 034 лв.

 

Депутатът декларира  дялово участие в две дружества, които не са регистрирани в страната ни. От 2019 г. има декларации за участие в още две дружества. Няма лично имущество и автомобили, използва такива само под наем, като разходите му на месец са над 500 000 лв., които той плаща от дивиденти.






Под наем Пеевски използва и автомобили – Ауди, БМВ, Мерцедес и Ландровери (множествоното число е от декларацията, но не се посочва броя им), за които по договорите за наема, сключени през 2018 г. плаща общо 240 284 лв. на месец.

 

Също така срещу  наем  от 268 098 лв., той лично използва в София два апартамента, огромна къща с огромен двор и три офиса в София, Велинград и Пазарджик.

 

Най-вероятно автомобилите и имотите са собственост на дружества, на които депутатът е едноличен собственик и заради това е посочено, че наемите се плащат от дивидентите му.

 

Как забогатя Делян Пеевски

Делян Пеевски влиза в политиката през 2001 г. Той е най-младия член на политическия кабинет и част от ръководството на младежкото НДСВ. Тогава е на 21 години. Още като студент втори курс става парламентарен секретар на транспортното министерство и оглавява борда на държавното “Пристанище Варна” АД. През 2005 г. става следовател, месеци по-късно - заместник министър на бедствията и авариите, а от 2009 г. досега е депутат от ДПС.  В първата си имуществена декларация от 2007 г. 27-годишният тогава Пеевски декларира само 9 239 лв. на депозит и 44 405 лева кредит. През 2009 г., вече като депутат, той декларира два апартамента и къща с двор, купени между 2002 и 2004 г. Цените са видимо непазарни - апартаментът в кв. "Бъкстон" в София с площ 262 кв.м. се оказва купен за 50 хиляди лева. До 2015 г. Делян Пеевски няма декларирани участия във фирми, за разлика от майка си Ирена Кръстева. От 2016 г. в имуществените декларации и в тези за конфликт на интереси на Делян Пеевски започват да се появяват постепенно както лични доходи, така и участия в български и чужди фирми, като голяма част от тях се оказват регистрирани в Обединените арабски емирства.






 Кредити от ББР

Към май 2017 г. се коментира, че ББР е отпуснала над 160 млн. лева кредити на фирми, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски. И преди е ставало въпрос за тези дружества:

„БУЛГАРТАБАК“ е получила от ББР един път 5,1 млн евро. Гаранцията на този кредит е 7,8 млн евро.

 „БУЛГАРТАБАК – БЛАГОЕВГРАД“ е ощастливена с 9,1 млн евро, с гаранция 7,8 млн евро.

 37,4 млн евро е получила „ВОДСТРОЙ 98”.

„ИНТРЪСТ” ЕООД пък е кредитирана с 2,2 млн лева.

 „АВ” – хасковска фирма, свързвана с Пеевски е получила близо 17 млн. лева.  

 „УЛТРАСТРОЙ” – 2,2 млн лева.

 

В края на миналата година Капитал разкрива, че сумите са много по-големи. Медията припомня,че банките у нас не може да отпускат на едно лице или икономическа група по-големи заеми от четвърт от собствения си капитал. За ББР този лимит за кредитите е малко под 200 млн. лв., но той явно е недостатъчен за размаха на депутата от ДПС Делян Пеевски.  Контролираният от него "Булгартабак холдинг" още към края на 2018 г. дължи на банката близо 150 млн. лв. и за да се усвоят още 100 млн. лв., се предприема специфична офанзива – разделяш групата на две, като тези части се обявяват за несвързани помежду им. Холдингът се разделя с актива, който носи над половината му приходи - "Техномаркет България".

 

От отчетите на "Булгартабак" и дъщерните му дружества става ясно, че през 2018 г. групата солидно е задлъжняла към банки - от 90 млн. лв. в началото до 222 млн. лв. в края. Не е написано от кои институции, но предвид вписаните ипотеки на множество имоти в полза на ББР е ясно, че става въпрос основно за държавната банка. Най-големият кредит е на "Благоевград БТ" - за 126.5 млн. лв., които, както и още 22 млн. лв. на "София БТ", със сигурност са към ББР. Благоевградското дружество има и още два големи заема за общо 56 млн. лв., за които не е сигурно дали са от държавната банка - компанията има незаличени ипотеки и в полза на ПИБ, която кредитира още и "Техномаркет" и "Лафка“.






На 16 септември г. 2019 100% от "Техномаркет" са прехвърлени на "Маркет инвестмънт", а дружеството подписва и договор с ББР за 51.13 млн. евро заем.

 

Кредити от КТБ

Само от КТБ Пеевски е получил кредити за над 500 млн. лева., които главния прокурор Иван Гешев така и не забеляза. Явно пак се налага да припомним цифрите, защото Пеевски е взел и крупни кредити от Българската банка за развитие (ББР), която уж трябва да помага развитието на малки и средни български дружества, но не й пречи да финансира и по-корпулентни.  Тъй като покрай скандала със Стоян Мавродиев стана въпрос за кредитните му карти, да припомним, че Делян Пеевски е разполагал с кредитна карта с 84 000 лв., Зара Петрова (майка на детето на Пеевски) с карта с 10 000 лв., каквато е имала и майка му Ирена Кръстева. Всичко е изчистено скоростно в края на май 2014 г. от Кръстева, както Фрог писа.

 

Преди да припомним кредитите от ББР за над 160 млн. лв. първо да се върнем на кредитите свързани с Пеевски за над 500 милиона от КТБ, отпускани до момента, когато се взема решение да бъде унищожена банката. Както е известно това се случи през лятото на 2014 г., с помощта на държавата и нейните институции - прокуратура, МВР, служби, Министерство на финансите, БНБ, следствие и т.н. Както знаете, кредитите не са върнати или „погасени целево“ както каза Иван Гешев, а са рефинансирани от други банки.  Ето фирмите, техните кредити преди затварянето на КТБ и кога и как са „изчистени“. 


.
.

 

"БАЛКАНСКА МЕДИЙНА КОМПАНИЯ" ЕАД. Едноличен собственик на дружеството е Ирена Кръстева, майка на депутата Делян Пеевски. Взела е кредити от КТБ в размер на 12 млн. лв. Първият заем е от 6 млн. лв и е за покупка на имот в София на ул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Вторият кредит е от 6,4 млн лв и е отпуснат през март 2014 г. за изплащане на данъци и дивиденти. През октомври кредитите са погасени.

 "БЛАГОЕВГРАД БТ" АД  ползва кредит за 28 млн. лв. В началото на 2014 г. тези милиони са рефинансирани от други банки.






  "БУЛГАРТАБАК ХОЛДИНГ" АД ползва кредити за 30 млн. лв. Също в началото на 2014 г. са рефинансирани от други банки. Припомняме,че „Булгартабак“  изкупи изцяло дяловете във веригата „Лафка“, която се притежава от „Табак маркет“.

 

  "ВИЛИ ВИСТ" ЕАД ползва кредит от КТБ в размер на 10 млн. лв. за придобиване на акции от капитала на "Трансстрой Бургас" АД. Дружество се свързва с депутата от ДПС Йордан Цонев. Кредитът е направен предсрочно изискуем от КТБ на 20.06.2014 г. поради просрочване и необслужване. През октомври 2014 г. е сключена цесия с ПИБ и е направено прихващане. По този начин се изчиства почти целия дълг към банката и вече се дължи на ПИБ.

 

 "ВОДСТРОЙ 98" АД ползва кредити за около 35 млн. лв и банкови гаранции над 50 млн. лв. Кредитите и гаранциите са основно за осъществяване на инфраструктурни проекти. Единият от кредитите е за приватизацията на "Промишлено строителство холдинг" ЕАД. На 13.08.2014 "Водстрой 98" АД получава кредит от Българска банка за развитие (ББР) и с него рефинансира всичките си кредити от КТБ. Като обезпечение към ББР "Водстрой 98" АД учредява залог върху търговското си предприятие, което продава през ноември 2014 г. И до сега не е ясно дали ББР знаят ли, че "Водстрой 98" АД си е продала основния актив и залог - "Промишлено строителство холдинг" АД.

 

  "ДРОСЛИАН" ЕООД ползва кредит от 24 млн. лв. за покупка на акции от "Юри Гагарин" АД. Кредитът е направен предсрочно изискуем от банката преди 20.06.2014 г. поради просрочен дълг. Дружеството сключва цесия през октомври 2014 г. с ПИБ за 17 млн. лв. и прави прихващане. Изчиства почти целия си дълг към КТБ.






 "ЗАИР 2009" ЕООД е с кредит от 587 хиляди лева. Неин собственик е Зара Петрова, от която депутатът от ДПС Делян Пеевски има дъщеря. Фирмата взима кредит за магазин за дрехи на бул. "България" в София. Кредитът е погасен изцяло през ноември 2014 г. от "Балканска медийна компания" ЕАД, на която едноличен собственик е майката на Пеевски - Ирена Кръстева.

 

  „ИЗДАТЕЛСКО-ПОЛИГРАФИЧЕСКИ КОМПЛЕКС РОДИНА" АД е използвало кредити за около 25 млн. лв. за закупуване и доизграждане на сградата на бул. "Цариградско шосе" в столицата. Изпълнителен директор на комплекса тогава е майката на Пеевски - Ирена Кръстева.

 

  "ИПК Родина 1" ЕАД - фирмата е изтеглила кредит за 90 млн. лв. Целта е строителството на нова печатница в София, ж.к. "В.Левски". В началото на 2014 г. спира да изплаща задълженията си към банката. До този момент задълженията са погасявани от фирма, "сложена" на входа на дружеството "Юри Гагарин" АД като основен доставчик. Целта е именно "Юри Гагарин" АД да изплаща кредита за новата печатница. Какво общо има фабрика за цигари с печатница за медии, може да обясни единствен Делян Пеевски.

 

  "ПРОМИШЛЕНО СТРОИТЕЛСТВО ХОЛДИНГ" ЕАД ползва кредити за малко над 30 млн. лв. Дружеството сключва цесия през октомври 2014 г. с Първа инвестиционна банка и прави прихващане. По този начин изчиства почти целия си дълг към КТБ, и отново го дължи на ПИБ. Любопитна подробност е, че дружеството е основен участник в проекта „Южен поток“. То е едно от акционерите на "Газ проект юг" АД, което пък е част от консорциума "Стройтрансгаз" заедно с руското "Центргаз" АД.






 "СИБОЛЕ СЪРВИИС ИНКОРПОРЕЙТИД БЪЛГАРИЯ" ЕООД ползва кредит в размер на 54 млн. лв. Парите са нужни за придобиване на акции от "Техноекспортстрой" ЕАД. Дружеството сключва цесия през октомври 2014 г. с ПИБ за 17 млн лв и прави прихващане. Така изчиства почти целия си дълг, а дружелюбната ПИБ става негов основен кредитор, а през декември 2014 г. продава всички свои акции от капитала на "Техноекспортстрой" ЕАД на трето лице. Отново не е ясно дали ПИБ знаят това. Още нещо като единствен актив "Техноекспортстрой" ЕАД следва Агенцията по приватизация да е дала разрешение за прехвърляне на въпросните акции, защото петгодишният срок за забрана за прехвърляне все още не е изтекъл.

 

  "ТАБАК МАРКЕТ" ползва кредити за над 35 млн. лв за проекта "ЛАФКА". Дружеството сключва цесия през октомври 2014 г. с ПИБ и прави прихващане. Така изчиства целия дълг към КТБ, прехвърляйки го отново към ПИБ.

 

Обръщаме внимание, че общото между „Табак Маркет“, „Дрослиан България“, „Сиболе България“ и „Промишлено строителство холдинг“, освен че са под скрития контрол на Делян Пеевски, фирмите са с просрочени и предсрочно изискуеми кредити от Корпоративна търговска банка.

 

  "ТЕХНОЕКСПОРТСТРОЙ" ЕАД - дружеството става клиент на КТБ след неговата приватизация. Ползва само един кредит от 3 млн. лв. за оборотни средства за инфраструктурни проекти. Компанията е участник в проекта „Южен поток“. КТБ издава банкова гаранция за участие на българската страна.

 

  "ХЕРМЕС СОЛАР" ООД ползва кредит за 17 млн. лв за построяване на завод за производство на фотоволтаични панели в София. През октомври 2014 г. рефинансира изцяло всичките си задължения. Много медийни публикации свързват фирмата с ДПС. Същата фирма държи и т.нар. "Нови сараи на Доган" на морето.

 

Екип Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 15632 |07.01.2020 Близки до Пеевски фирми гушват 12 млн. лв. от КТБ, прокуратурата не ги закача . 7| 38923 |07.11.2019 Гешев премълча кредити за над 500 млн.лв. от КТБ за фирми на ДПС и Пеевски . 18| 24031 |15.10.2019 Делян Пеевски „изплува“ от документ по делото КТБ. Свидетеят Бисер Лазов го писал, но не знае какво значи „ДП“ . 4| 13503 |10.10.2019 Делото за атентат срещу Пеевски не тръгна, прокурорският свидетел е обвинен в убийство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads