Реклама / Ads
1| 7518 |21.12.2009 ЪNDERGROUND

Делото „Индиго” и 8 години страдание

.
Новогодишната елха пред Индиго
Осем години вече близки на загиналите деца в „Индиго” остават разочаровани от законодателството ни и посрещат Нова Година с тъга от трагичния инцидент и последвалите го обстоятелства.
 


Милан Николов

Всеки един от осъдените трябва да заплати глоба, а солидарно те трябва да броят 50 000 лева на загиналите деца, такова е решението на Върховния касационен съд, което бе взето на 9 Юли 2008 г. и вече не може да бъде обжалвано.

Така, в историята на това дело, което продължи 7 години останаха сълзи, отлагания и парични суми, които вероятно би трябвало да измерват цената на човешкия живот. Такова е законодателството за трагични инциденти, потриват ръце защитниците на подсъдимите, които трябваше само да се бръкнат в джоба за престъпното си бездействие. И наистина, за причиняване на смърт по небрежност, законът предвижда подобни наказания. Така преди всяка Нова година, обаче България понася жертви, а впоследствие техните близки се превръщат в жетви на законодателството ни.

В 18.30 ч. на 21 декември 2001 г. около 600 деца напират да влязат в столичната дискотека "Индиго". След минути вратите внезапно се отварят, под напора на тълпата 24 деца са смачкани, 7 от тях умират. Причината за смъртта е задушаване.
Едно от децата умира на място, четири - по-късно в “Пирогов”, и две - в Първа градска болница. 23 декември е обявен за ден на национален траур. Никой в държавата, обаче тогава не подозира, че и през следващите години ще има предновогодишен траур.

Образувано бе следствие по член 123 от Наказателния кодекс за причиняване на смърт поради немарливост. Обвиняеми са Цвятко Барчовски - бивш председател на Комитета за младежта, физическото възпитание и спорта, Стоян Янев - главен архитект на София, Красимир Илиев - управител на младежка кооперация "Ялта", Ангел Николов - управител на дискотека "Индиго" и бодигардовете Анри Цилаги и Георги Василев. Според обвинителния акт дискотека "Индиго" е изградена без разрешения и против разпоредбите на службата за пожарна безопасност. Делото многократно е отлагано.

На 7 ноември 2003 г.отпадат обвиненията по чл. 133 за причиняване на средни телесни повреди на 12 деца, пострадали при инцидента.
Мотивът на съда е, че през 2002 г. са приети промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс. Родителите на загиналите седем деца, искащи обезщетение по 100 000 лв. от управителя на дискотеката Ангел Николов, отпадат като частни обвинители.

На 23 септември 2004 г. Софийският градски съд връща за втори път делото "Индиго" на прокуратурата. Според съдията по делото има неточности в обвиненията, които засягат обвиняемите Красимир Илиев, Ангел Николов, Анри Силаги и Георги Василев. Те са обвинени в причиняване на смърт и телесни повреди по непредпазливост и чрез бездействие. Но в обвинителния акт не е формулирано точно какви трябва да бъдат техните действия, отбелязва в мотивите си съдът.

На 10 март 2005 г. делото е отложено за трети път.
На 9 юни 2005 г. делото отново е отложено поради неявяването на адвоката на един от обвиняемите.
На поредното заседание от 7 февруари 2006 г. защитата на обвиняемите изисква делото да бъде върнато за доразследване заради допуснати съществени процесуални нарушения и неясен и противоречив обвинителен акт.

Така трагедията си остава в историята, децата ги няма, а тези, които са виновни за случилото се продадоха по някой имот и дишат въздуха на свободата. Така на днешния ден семействата на загиналите хлапета изкарват 8-ма година в траур, а условно осъдените господа се подготвят за поредния си празник.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7653 |17.12.2009 Бизнес номера цакат българите в зимните курорти . 25| 13242 |14.12.2009 Страхът победи в България на 14 декември 1989 г. . 27| 10591 |10.12.2009 БГ-студенти бият шута на чуждите ВУЗ-ове? . 8| 6466 |08.12.2009 Докато някои си веят диковете в Столична община

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads