Реклама / Ads
27| 15822 |08.08.2011 ЪNDERGROUND

Демби изпържи Трактора

.
Повечето му приятели са мъртви, търси нов патрон
 
Димитър Вучев–Демби предаде поредния си патрон. Малко след като е арестуван по старо разследване за заплахи и подбудителство към убийство и взривове, той е поискал споразумение с прокуратурата. Този път е дал гаранция, че ако бъде пуснат на свобода, ще издаде уличаващи факти и обстоятелства срещу последния си шеф – Алексей Петров. Трактора пое шефство над Демби, след като той загуби позиции покрай опитите си да изтласка Златомир Иванов – Баретата от наркопазара. Макар и за известно време да имаше превес, Демби бе низвергнат от представителите на т. нар. ъндърграунд, в редиците на който му бе лепнат етикетът „предател”.

В миналото именно Баретата бе този, който му „даваше хляб” и го закриляше в момент, в който бе поръчано убийството на Демби. Впоследствие той се отметна от покровителя си и дори докара в съда няколко свидетели, които дадоха показания, че Златомир Иванов е начело на престъпна група за убийства, рекет и разпространение на наркотици Източници на „Торнадо” разкриха, че Димитър Вучев и сега играе по същата схема. Този път е обещал да подсигури хора, които да разкажат как Трактора им поръчвал взривове, ликвидиране на неудобни хора и други наказателни акции.

Докато е в ареста, Демби не пропуска да натопи за пореден път и кръвния си враг – Златомир Иванов–Баретата. Тези дни е подал жалба, че го е заплашвал с убийство. Разработката, заради която последно е арестуван Демби, е образувана още през 2009 г. Тогава разследващите събират достатъчно доказателства за престъпната дейност на Димитър Вучев. Няколко „тома” папки съсредоточават показания на свидетели, уличаващи Демби. По думите им той също ръководи група за разпространение на дрога, организирал е наказателни акции. Заплашвал тях и семействата им, че ако не се оттеглят от негови наркотеритории, ще пострадат. По времето, в което тече разработката, на ход е разследването срещу Златомир Иванов–Баретата. Макар и да е вкаран в ареста, Демби е пуснат скоро на свобода.

Още тогава плъзват слухове, че докато е зад решетките, обикаля лишени от свобода с увещанието да дадат показателства срещу Златомир Иванов–Баретата. В замяна на това Демби обещава щедро парично възнаграждение и по-скорошно излизане на свобода. Твърди, че е човек на полицията и се хвали с високопоставени приятели в прокуратурата.
Източници на „Торнадо” от МВР разкриват, че още по това време е имало данни, че Демби има близки контакти с Алексей Петров. През 2009 г. Трактора все още се води агент на ДАНС и като такъв се среща на няколко пъти с Димитър Вучев. Разработката е различна от разследването срещу Демби, което е започнато в ГДБОП и е за организиране на престъпна група. Не е ясно дали по същото време Вучев изведнъж става близък с Алексей Петров.

Факт е обаче, че той на няколко пъти се хвали пред близки приятели: „Скроих му шапката на Златомир, вече не може да се измъкне, имам човек, който е опекъл работата!” Покрай тези приказки на Димитър Вучев в средите му упорито започва да се говори, че над него е спуснат чадър от службите в замяна на свидетелствата му срещу Златомир Иванов – Баретата. Факт е, че след всичките тези събития Демби си осигурява полицейски комфорт в продължение на две години. Докато враговете му опадат един по един, той набира все повече сили и вече не крие връзката си с Трактора, разследван за връзки с „Октопода“. С негова помощ дори прави няколко опита да изчисти името си. Дава интервюта в две издания, свързвани с ексдоцента по икономика. В тях обяснява, че е невинен и през цялото време е имало опити да бъде съсипан от хора на Златомир Иванов-Баретата.

„Верен приятел”
Поведението на Димитър Вучев–Демби не е изненада за никого от тези, които го познават. „За него е съвсем нормално да се прикрепи към някого и след това да се отдръпне, когато вече не му е от полза. Натрупа много врагове, но е факт, че винаги успява да се измъкне. Паднаха много трупове, но той оцеля”, коментира един от хората, които някога са били близки с Вучев. И той като останалите обаче се опарва: „Трябваше да правим общ бизнес. Помогнах му с пари, после вече станах излишен и спря да ме търси”, твърди той.

Повечето приятели на Демби всъщност са мъртви и през последните няколко години той е принуден да оцелява, прикрепвайки се ту към един, ту към друг „герой на деня”. В миналото гравитира покрай Константин Димитров–Самоковеца. Макар и да се кълне във вярност и да демонстрира колко е близък с него, той се появява театрално на погребението му и всичко приключва с това. В моментите, когато вдовицата на Самоковеца Ангелина е притисната отвсякъде, Демби сякаш се изпарява и забравя за семейството на приятеля си. Все пак не забравя да даде интервю, в което твърди, че със Самоковеца щели да развиват общ бизнес с внос на лалета от Холандия. Тогава се ражда и легендата, че заедно с цветята е трябвало да се уреди и прекарването на наркотици. Демби се смее на шегите и дори подсилва слуховете за себе си, като твърди, че се е сприятелил с хора на Сретен Йосич в Амстердам и вече гравитира към тях.

Същата история се повтаря и с верния му приятел Антон Милтенов–Клюна. Двамата са неразделни, развиват и общ бизнес. Твърди се дори, че именно Демби вкарва Клюна във войната с Илиян Варсанов. Факт е, че не Димитър Вучев, а Антон Милтенов става жертва на Варсанов, след като негови хора се опитват да го прострелят. Демби отново се измъква сух. След смъртта на приятеля си той се кълне, че ще поеме шефство над брат му Камен. Това така и не става. Обещанията приключват с няколко общи фирми, чиято дейност днес е замразена.

Невинен

През годините Демби е гравитирал към няколко покровителя. Макар и да се описва като висаджия, още през 90-те години той започва кариера като човек на Поли Пантев. Сочен е за негов уличен наместник, поверени са му няколко квартала - „Емил Марков“, „Лагера“, „Стрелбище“ и „Лозенец“. Следващият, към когото Димитър Вучев се прикрепва, е Мето Илиянски. Известно време има апетити да участва заедно с него в митническите далавери. Свидетели на събитията от онези години твърдят, че Мето Илиянски заподозрял измама и бързо прекъсва каквито и да е отношения с Демби. Дори се изпуска на една от срещите си с боса на ВИС: „Този е опасен, трябва да се пазим от него, тиха вода, а всъщност е мътилка!” Независимо с кого от силните на деня е близък, Демби винаги успява да се ориентира добре и да се оттегли в най-подходящия момент. Факт е, че повечето от покровителите му влизат задълго зад решетките, докато той винаги е на свобода.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 48350 |05.08.2011 Сводницата на Поли Пантев проговори: Водеше проститутките като консултантки, предлагаше ги на политици . 39| 12936 |01.08.2011 Срязаха болтовете на колата на основен свидетел срещу Алексей Петров . 44| 20384 |03.08.2011 Кочовска: Ще има убит политик! . 37| 18030 |29.07.2011 Варненският кмет в далавера за над 2 000 000 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads