Реклама / Ads
9| 15181 |31.08.2020 ЪNDERGROUND

Докато народът скандира ”Оставка” - в чии ръце попадат обществените поръчки у нас? Домусчиев също ”изплува”

.
Преди около седмица ви разказахме как едни и същи привилегировани лица получават концесиите на родните плажове. Разказахме за фирмите им и всички въпроси, които изникват около тях, но които остават без отговор. Историята продължава.
 

Оказва се, че казусът не засяга само родните плажове. На концесии се отдават и други обекти. Все по-наяве започват да изплуват схемите за раздаването на обществени поръчки, които отиват в ръцете на едни и същи фирми.

 

Сред тях е находище “Кубрат” край Плевен. Добив на варовици ще осъществява фирмата “Тони Тодоров” ООД и то за срок от 35 години.

 

Фирмата е добре позната в миньорския град. Оказва се, че “Тони Тодоров” е участвала в строителните дейности по укрепването на сградата на ДКЦ - Втора поликлиника, гр. Перник. Договорът е сключен между общината и собственика на фирмата. Впечатление обаче прави тогавашния кмет - инж. Иван Иванов, бивш кмет от партия ГЕРБ.




.

Причината - Иванов е обект на разследване за корупция, която се отнася до схеми със сметоизвозването. Тогава се заговори, че от общината са били източени над 1 милион лева за периода 2012-2016 г. Според държавното обвинение парите са били дадени на фирмата, без обаче насреща да е била свършена каквато и да било работа, а освен това цената е била поне четири пъти по-висока от реалната.

 

Иван Иванов е един от бившите кметове, които стават обвиняеми. Освободен е под парична гаранция от 150 хиляди лева.

 

Договорът е сключен със заповед на тогавашния кмет Илинка Никифорова, а парите са усвоени при друг градоначалник - Иван Иванов. На практика за едно и също нещо е платено няколко пъти, като общината се е опитала да прикрие плащането. Протокол за извършена работа няма.

 

Фирма “Тони Тодоров” изплува и при други големи сделки. Договор с дружеството е бил сключен и за осъществяване на основен ремонт на съществуващата настилка на централния вход на Зоологическата градина - София. Другата страна по договора е Столичната община.



.

Същата фирма печели друга обществена поръчка през 2016 г. - за изграждането на велоалея в община Перник. Тогава се получи забавяне заради несъвършенства. Стигна се до преработка на 6-километровото трасе.

.

 

С решението на Министерския съвет, взето на заседанието на 8 юли става ясно, че фирмата ще получи концесията на находище “Кубрат” в Плевенско за срок от 35 години. През този период „Тони Тодоров" ООД ще вложи над 500 хил. лв. за добива. Очакваните концесионни плащания за целия период на договора надхвърлят 800 хил. лв.

 

Шуменската фирма “Барс” АД пък е определена за концесионер на находището “Ламбурлука” в община Смядово. Дружеството получава позволение да добива варовици. Фирмата ще бъде концесионер за срок от 21 години. През този период фирмата се задължава да вложи близо 50 хил. лв. Очакваните концесионни плащания за целия период на договора пък ще надхвърлят 450 хил. лв. без ДДС.

 

“Барс” АД е дългогодишен партньор на община Шумен, що се отнася до обществените поръчки. Фирмата печели с лекота конкурси за изпълнител на зимното поддържане на общинската пътна мрежа през 2007 и 2010 г. Миналата година пък “Барс” АД отговаря за ремонтите на улиците в град Шумен. Общата сума за цялата обществена поръчка е 209 000 лева без ДДС.

 

В края на месец юни Министерският съвет решава да отдаде на концесия находище “Блян” за срок от 35 години. Фирмата, която печели конкурса отново е добре позната - “Ватия кварц” АД. През този период концесионерът ще вложи близо 12.4 млн. лв. инвестиции в добива. Очакваните концесионни плащания за целия период ще надхвърлят 12 млн. лв. без ДДС.

 


.

Същото дружество бе определено за концесионер на находище “Златен дол“ край Ветово миналата година отново за срок от 35 години.

 

Справка в Търговския регистър обаче показва, че в собствеността на фирмата участва не кой да е, а Георги Домусчиев.


.

Кой печели конкурсите за концесиите на родните плажове може да видите тук.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 12837 |13.07.2020 Божков: Скандиращите „Мафия!“ обвиняват Борисов и Гешев в забавяне разследването между подкупни държавници и олигарси . 6| 10743 |04.04.2019 Наши и руски босове искат да вземат бизнеса на Миньо Стайков докато е в ареста . 6| 12861 |04.04.2018 Само във Фрог: Беглецът Пелов пребил полицаи и взел патрулката им, докато го издирвали за убийството на сарафа . 14| 35467 |07.02.2018 Докато Цацаров спи, сградата на КТБ на „Гарибалди“ в София бе прехвърлена за 1 лев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads