Реклама / Ads
63| 10360 |23.07.2013 ЪNDERGROUND

"Доверие" - спомагателна каса за Прокопиев

.
Пенсионно-осигурителна компания "Доверие" е превърнала бизнеса си в спомагателна каса за Иво Прокопиев. В последните 3 години задлъжнелият олигарх е успял да усвои чрез обръча от свои фирми близо 100 млн. лв. от парите, предвидени за втора пенсия на осигуряващите се. Това сочи разследване на Агенция БГНЕС.
 

Средствата Прокопиев е получил с различни инвестиционни трикове – емитиране на огромни емисии облигации, последвани от прехвърляне на задължения в кухи компании, залагане на акции срещу финансиране (репо сделка) и др. Само неколкократните намеси на Комисията за финансов надзор засега успява да стопира пълното източване в "Доверие", твърди БГНЕС.


Очевидно скандалните експозиции на пенсионната компания към фирми на Прокопиев са причината за коментарите, включително и на президента Росен Плевнелиев, около сделката по смяната на мажоритарния собственик в "Доверие".

След като Vienna Insurance Group (VIG) обяви, че се е договорила да продаде дела си в дружеството на United Capital plc се появиха медийни публикации в опит да се провали сделката.

Според експерти, щедрото финансиране през "Доверие" и отчасти "Алианц" е един от малкото останали варианти на Прокопиев да крепи разпадащата се от теглото на огромни дългове глинена империя. Заради своята свръхзадлъжнялост основната компания на Прокопиев "Алфа финанс холдинг" няма никакви шансове за кредитно финансиране през банки. За това и в последните години, използвайки влиянието си в "Доверие" и "Алианц", той посегна към осигуровките за втора пенсия във фондовете на двете компании. По този начин формално в отчетите на "Алфа финанс холдинг" се понижава задлъжнялостта. Тя е изнасяна към компании, които не са пряка нейна собственост и за това не е консолидирана от финансовия холдинг. Тези периферни дружества обаче са използвани като канал през, който да се изсмукват нарастващите активи на пенсионните фондове.

Използвайки финансиране през "Доверие" освен всичко друго Прокопиев е и в тотален конфликт на интереси, защото той е и акционер в пенсионната компания. Справка в акционерната книга на ПОК "Доверие" от Централен депозитар показва, че сред собствениците е и дружеството "Грийн Ейкърс". При това то е вторият по големина акционер след мажоритарния собственик TBHI (част от Vienna Insurance Group). Зад дружеството "Грий Ейкърс" стои "АМ Рисърч", което пък е еднолична собственост на "Алфа финанс холдинг". Това означава, че "Доверие" на практика са финансирали щедро своя собственик. Всичките притежавани акциите в пенсионната компания пък са заложени от "Грийн Ейкърс" срещу кредит, показва справка в Регистъра на особените залози към ЦД. Най-вероятно това е направено с цел този ценен актив – акциите в "Доверие" да бъде усвоен от друго дружество тъй като "Грийн Ейкърс" е свръхзадлъжняло.

Справка в Търговския регистър показва, че одиторите на компанията от "Захаринова и партнърс" са обърнали внимание в годишния отчет за 2012 г., че в "Грийн Ейкърс" има превишение на текущите пасиви над текущите активи в размера на над 20 млн.лв. Отрицателният собствен капитал на компанията пък достига 6 млн. лв. Казано на нормален език това е технически фалит.

За да не лъсват още от пръв поглед схемите по които се възползва от пенсионните пари, Прокопиев използва стандартното за него прикритие под формата на офшорки. Най-грубата далавера става с облигациите на "Алфа енерджи холдинг". Дружеството, което е еднолична собственост на контролираното от Прокопиев "Соларпро холдинг" издава през декември 2009 г. емисия облигации за 6.2 млн. евро. Тя е пласирана в условията на частно предлагане, но това не е попречило на фондовете на "Доверие" и "Алианц" да я изкупят. Групата на "Доверие" придобива общо 28% от емисията, а "Алианц" записва други 32%. Всичко би било просто една инвестиция на фондовете, ако не бяха последвали серия смущаващи събития. Първо "Алфа енерджи холдинг" не листва емисията за търговия на борсата, както предвижда първоначалният проспект при издаването на дълга. Така книжата на пенсионните фондове остават без котировки за оценка на емисията, без реална цена и с не много възможности да се отърват от нея. Проблемите по дълга обаче продължават. "Алфа енерджи холдинг" пропуска да плати на кредиторите си амортизационно плащане в края на декември 2012 г. Причината остава неясна, но това явно не е притеснило пенсионните фондове, които се съгласяват със скандално предложение на емитента.

Според одобрено на общо събрание на облигационерите решение, пенсионните фондове на "Доверие" и "Алианц" се съгласяват да се смени емитентът и "Алфа енерджи" заменя "Алфа енерджи холдинг". Освен това собственик но новото дружества става кухата офшорка "Грийн бърд инвестмънт". Неин управител е живеещият в Монако никому неизвестен Марсел Ян Вилий Деркс, а компанията собственик на "Грийн бърд инвестмънт" се оказва дружество, обявено в процедура по несъстоятелност. Така отговорни за плащането на дълга, в който са инвестирали "Доверие" и "Алианц", стават чужди дружества с неясни капитали, без никакви активи, а някой от тях и фалирали. За това и през април 2013 г. от КФН реагират, разписвайки задължителна инвестиционна препоръка към "Доверие" и "Алианц" да продадат облигациите. И докато от "Алианц" изпълняват разпоредбите на КФН, мениджмънтът на "Доверие", който преди дни се оплака от липсата на прозрачност при продажбата на ПОК, отказва да изпълни предписанието на КФН. Така облигациите, парите от които е придобило дружество на Прокопиев, а задълженията по тях са прехвърлени на фалирала компания, остават във фондовете на "Доверие".

Какво точно плащане ще има по тях и дали изобщо ще има такова ще покаже времето. Засега в актива си фондовете имат само едни хартии(облигациите) с неясна стойност. Това обаче не пречи на портфолио мениджърите да оценяват скандалната си инвестиция по номинал, без да са предвидили каквато и да е обезценка.

Но схемите с участието на офшорки не свършват тук. И друга компания с официално неясна собственост, зад която обаче се крие Прокопиев, се е радвала на щедростта на "Доверие". "Пи Ви инвестмънтс", която е управлявана от дясната ръка на Прокопиев Десислава Недкова и номинално е собственост на "Алтернатив инвестмънтс" (от своя страна притежание на кипърска офшорка) пласира през май 2012 г. две емисии корпоративни облигации, с които финансира изграждането на ВЕИ паркове.

Първата е на стойност 32.3 млн. лв. и е за изграждането на фотоволтаичната централа "Добрич", собственост на дъщерното му дружество "Компания за енергетика и развитие" ЕООД. Втората емисия е за 11.5 млн. лв. и е пласирана за построяването на друг фотоволтаик – "Перун" с проектна мощност от 4.92 MWp. Централата е собственост на друго притежавано на 100% от "Пи Ви инвестмънтс" дружество – "Грийн енерджи парк". Подобно на "Алфа енерджи холдинг" дълговите книжа са продадени в условията на частно предлагане. И изненада? Не, и те са изкупени са от "Доверие" и "Алианц".

Участието в частно пласиране е доста рискова операция, присъща на инвестиционни поделения на банки, частни фондове или в най-лошия случай взаимни фондове с високорисков профил. Много често частното пласиране се прилага и когато дългът е записван от близки компании от една икономическа структура. Практиката изобщо не е присъща за пенсионни фондове, дори за по-либерални като допълнителните доброволни. Случаят е още по-странен, защото дейно участие в изкупуване на емисията имат универсални и професионални фондове на двете пенсионни дружества.

И тук според условията на емисията, тя е трябвало да се листне на борсата, а при липса на допускане до регулиран пазар в срок от 6 месеца от издаването й, облигационерите могат да поискат изплащане и емитентът е длъжен да го направи. Пенсионните компании обаче великодушно пропускат тази възможност да си поискат парите. А срокът за такова искане е изтекъл безвъзвратно в средата на декември 2012 г.

Още по-скандална става схемата, когато към нея се добавят и серия репо сделки между пенсионните фондове и "Алфа финанс холдинг" с акции на "Каолин". На 29 октомври трите пенсионни фонда са отворили репо сделка за близо 6 млн. лв. с акции на "Каолин" посредник по които е бил "Булброкърс". Макар че информацията кой е заложил книжата да не е свободно достъпна, според 2 независими наши източника става дума за "Алфа финанс холдинг".

Заради влошеното състояние на "Каолин" обаче КФН прави препоръка на фондовете на "Доверие" да затворят репото поради основателни съмнения че цената на акциите ще пада. И макар намесата на надзора да е оспорвана и от "Доверие" и от "Алфа финанс холдинг" фоктите доказват, че от КФН са имали основание за налагането на ПАМ.

Защото в средата на април 2013 г. са падежирали репо сделки на "Булброкърс" с акции на "Каолин" към фондовете на "Алианц". И въпреки изтичането на срока те не са затворени, което е ясен сигнал за липсата на средства в посредника да го направи. Намесата на КФН и тук успява да извади пенсионните от мъртвата хватка на сгромолясващата и все по-куха откъм активи империя на Прокопиев.

Изненадваща щедрост на пенсионните фондове води обаче води до необяснимото от инвестиционна гледна точка "пристрастяването" към компании от групата на Прокопиев. Засега намесата на КФН успява да блокира или поне минимизира щетите от потенциалните загуби основно в "Доверие".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 11419 |17.07.2013 Не щем Писанчев и Недялков - искаме Трактора! . 19| 14405 |15.07.2013 ВСС – нахалство без граници . 41| 8934 |12.07.2013 ДАНС публикува делото "Галерия" . 23| 9008 |10.07.2013 Гл. прокурор Цацаров на курс по психиатрия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads