Реклама / Ads
26| 10636 |17.02.2011 ЪNDERGROUND

Ершов и Събев искали да се трепят взаимно

.
Съсобственикът на „Петрол” Митко Събев е поръчал убийството на своя доскорошен приятел и съдружник в петролната компания Денис Ершов.
 
От своя страна пък Ершов също е задвижил свои връзки в руския подземен свят за поръчка на убийството на българския му колега. Информацията на „Торнадо” е от два източника - първият е свързан с представители от родния подземен елит, а вторият е от спецслужбите. След като през лятото на миналата година между двамата съдружници в „Петрол” избухна мощен публичен скандал, през последните 3 месеца медийният двубой между Ершов и Събев напълно заглъхна и изцяло премина на фронта на подготовката на близка физическа саморазправа. Всичко започна, когато през юни 2010 в една от най-големите български компании - дистрибутори на горива „Петрол“ АД, се развихри невиждан скандал. Денис Ершов, който бе член на Надзорния съвет и акционер с 47.5% във фирмата майка „Петрол холдинг“, обвини в престъпления и документна измама Митко Събев, шеф на Надзорния съвет на компанията.

Тогава Ершов подаде жалба срещу своя съдружник до Върховна касационна прокуратура. Според него съдружникът му искал да го ограби и дори да посегне на живота му. Ершов твърдеше още, че Събев го е представлявал незаконно на заседание на Надзорния съвет в края на май, което е било и с променен дневен ред. От своя страна, Митко Събев пък заяви, че според него Ершов бил психически тежко болен човек и се нуждаел от спешно лечение. Според запознати с вътрешните дела на компанията обаче истината за продължаващата драма между двамата доскорошни съдружници се крие в някои от големите сделки на „Петрол“ през последните две години. През април 2008 г. дистрибуторът на горива продаде на конкурента си „Лукойл“ 75 бензиностанции и петролна база „Илиянци“ за близо половин милиард лева. Това увеличи печалбата на компанията за 2008 г. до 208 млн. лв., половината от които след това бяха предложени за дивидент.

Раздаването му обаче беше отложено по решение на Ершов и Събев.
Литовецът Денис Ершов беше един от петимата чужди граждани, на които бе отнето правото да пребивават в България за срок от 10 години през август 2000 г. Това стана със заповед на директора на Национална служба „Сигурност“ ген. Атанас Атанасов, а мотивът беше, че с действията си заплашват националната сигурност на страната. През последните 5 години, откакто си е у нас, светската клюка носи, че той прекарва времето си в пищни гуляи и продължителни запои, обграден от многобройната си охрана, докато божествената му съпруга Елена обикаля Париж и Монте Карло в компанията на свои приятелки. Злонамерени интриганти дори дълго време свързваха името на Елена в любовна авантюра със сестрата на Ивайла Бакалова, Божидара. Столични клюкари не спряха да коментират през изминалото лято, че съпругата на Ершов, Елена, подарила на своята любовница Божидара чисто ново Ауди ТТ кабриолет.

В същото време нейният съпруг Денис раздаваше пред всички български медии поредица от интервюта, в които неспирно обвиняваше Митко Събев в най-черните злини на света. Според него не било истина твърдението, че „Петрол холдинг” АД струва 1 млрд. лв. Това било лъжа, разпространявана от Митко Събев с цел да завиши спекулативно цената на компанията. Според литовеца всички фирми в структурата на „Петрол холдинг” АД, включително и „Петрол“ АД, изпитват дълбока криза на ликвидност. „Активите на холдинга действително струваха 1 млрд. лв., а може би и повече, докато един любител на хазартните игри не си поигра на борсови спекулации. И името на този човек е господин Събев“, посочи тогава Ершов.
В заявленията си Ершов отброи двайсетина лъжи в думите на Събев, определяйки ги като „извратени неистини“. Според него Митко Събев бил пристрастен към хазарта и борсовите спекулации и пропилял 200 милиона евро. По думите му абсолютно незаконно се движат активи на холдинга в полза на Събев, който се е сдобил с допълнителни 8% от капитала на „Петрол“ АД, прехвърлени от представляващия дружеството Орлин Тодоров, без да има решение за такава трансформация на Управителния съвет на холдинга.

Литовецът счита, че тайният план на Събев бил да продаде компанията зад гърба му, като предварително източи всички реални пари от нея. Това се доказвало от факта, че всички фирми на „Петрол Холдинг“ АД били зле и общите задължения към края на 2010 година стигнали 550 млн. лв. Според източници на „Торнадо” Ершов е установил връзка със свои хора от руската мафия и по-точно с подчинени на Аслан Усоян, известен с прякора Дед Хасан. Дед Хасан бе прострелян в центъра на Москва през септември 2010, но оцеля и в момента се приема като безапелационния бос на руската мафия. През септември неизвестни лица откриха огън срещу него и телохранителя му на улица „Тверская“, на няколкостотин метра от Кремъл.

Първоначално излезе информация, че Усоян е починал в автомобила на „Бърза помощ“ на път за болницата. По-късно властите уточниха, че той и бодигардът му са оперирани в болницата и са живи. Според полицейски източник, цитиран от Интерфакс, съобщението за смъртта на боса било направено нарочно, за да се осигури безопасността му, докато го карали в болницата, и да се избегне ново нападение срещу него. В момента именно Дед Хасан е смятан за един от най-влиятелните мафиотски босове в Русия. Той контролира няколко престъпни групировки в Северен Кавказ. Приятел е на друга митична фигура на руската мафия - Вячеслав Иванков - Япончик, който беше убит в Москва през октомври 2009. Именно с подчинен на Дед Хасан е осъществил и контакт Ершов. Въпросният служител на мафиотския бос многократно е бил почетен гост на Ершов в България, като според осведомени дори и отсядал в президентския апартамент на хотела на Митко Събев в „Поморие” по времето, когато те двамата с Ершов бяха в приятелски отношения. Източниците на „Торнадо” допълват още, че щом Събев научил за поръчката на Ершов към руските му „подземни” приятели, веднага предприел ответни мерки, като също осъществил контакти с „ъндърграунд” герои, този път обаче от родна, българска националност. Целта, която била поставена пред нашите „чистачи”, била или да „откажат” Ершов от злонамерените му планове, или да ги изпратят във великите ловни полета.

Точно тези събития са причината на загадъчното затишие в спора между Събев и Ершов, който иначе бе обсебил страниците и праимтайма на всички медии преди няколко месеца. Решението на двамата акционери да решат проблема по „втория” начин довел и до привидното разбирателство между тях през последните седмици и дни. Според анализатори обаче, точно за тази тишина се говори в приказката – „затишие преди буря”. Експерти от МВР не изключват възможността точно през следващите няколко седмици обществото ни да стане свидетели на ново раздвижване в спора около „Петрол”. Този път обаче, не с химикал и адвокати, а по по-драстичен и първобитен начин, добре познат на всички ни от последните 20 години.

Младен Киселков
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 83| 42079 |07.02.2011 Строителният контрол – октопод от нагли и недосегаеми . 62| 29663 |03.02.2011 Велчев в афера със секс и шпионаж . 141| 40815 |28.01.2011 Война за 2 млрд. . 43| 23943 |24.01.2011 Алексей Петров си върна бизнеса с проститутки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads