Реклама / Ads
10| 7152 |07.01.2010 ЪNDERGROUND

Еврозаплати, а не евроцигари!

.
Погребваме цигарите на обществени места след 1-ви юни тази година Източник: Вяра Йовева
Така българският пушач приема трагичната новина за увеличаването на тютюневите изделия. Изобретателен, прагматичен и хитър, родният тютюнджия отново има свежи идеи и 100 начина за по-евтини цигари.
 

Проверка на Frognews.bg показа, че масово пушачите в страната са решили да потърсят алтернатива на новата вълна от увеличаване на цигарите, след която през април едни от най-предпочитаните нашенски марки ще чукне безумните за страната ни 5 лева. На въпроса ни „ще спрете ли да пушите след новото вдигане на цените?” в повечето случаи хора от 15 до 55 ни поглеждаха изненадано и променяха темата на разговора към „малоумието, нездравия разум и изцепките на българските политици", които, признаваме, отнесоха далеч по-цветущи квалификации и псувни заради скока на тютюневите изделия. Една от основните тези на пушача, а и на всеки българин, си остава: „Хубаво ми вдигат цената двойно и тройно, и искат да ни направят цигарите с европейски цени, ама да започнат от заплатите!”. В тази връзка черната овца в Министерския съвет отново остава Симеон Дянков, който миналата година си навлече гнева на около 45% тютюнджии, след като заяви, че ще им прибира повече пари на кутия за сметка на народното здраве, което след последния недоимък, види се, има нужда от допълнителни капитали.


По традиция обаче българинът си е свикнал да прецаква закона и да си заобикаля системата с изобретателност, тарикатщина и с някои дребни хитринки. И този път картинката не се променя, независимо дали горе е Жан, Иван, Симеон, Сергей или Бойко. Нашенецът е измислил вече поне 100 начина, за да се сдобие с цигари „на далавера” и да направи всичко възможно, за да разбие надеждите на своя ковчежник за повече събрани пари от данъци и акцизи. Един от най-евтините варианти, който избират повечето пушачи, е ръчно свитата цигара. В три специализирани столични магазина се похвалиха, че от около два месеца вече машинките за свиване на цигари се харчели като топъл хляб, а вносителите не смогвали с доставките заради големия интерес, както в София, така и в цялата страна. Цената на въпросните машинки започва от 8 лева и достига 16, като най-скъпите вървят с табакера.

В доста от случаите клиентите купували „чудотворното” изобретение за подарък на роднини и близки, които видимо изнемогват с парите за цигари. „Вярно, досадно е да свиваш цигари вкъщи и отнема време, но така една кутия ви излиза тройно по-евтина”, коментира продавач в един от магазините. Той ни показа няколко вида тютюн, който се продава в пакетчета от 40 грама, а цената му е между 6 и 10 лева, в зависимост от вида. Към това обезателно вървят т.нар. гилзи, които всъщност са най-обикновени филтри. 120 парчета струват едва 1,90 лв. Оказва се обаче, че освен финансово по-изгодни, ръчно направените масури са и чувствително по-качествени от купешките.

И ако все пак ви се пуши, но не може да отделите десетина минути, за да свиете 20 цигари, или пък просто ви се пуши любимата от години марка, то вариантът е да я потърсите на някой от столичните пазари. Там мургави продавачки със съмнително издути дрехи разполагат с цял арсенал от всякакви кутии без бандеролни цигари на далеч по-ниска цена. Така например кутия Viceroy може да се намери на 2,00 лева вместо на 3,00, както върви в момента по магазините. Данъчни на свой ред признават, че имат сериозен проблем със залавянето на нарушителите, тъй като по нашенските пазари имало цяла разузнавателна служба между търговците, които надушат ли данъчен, спускат кепенцата и старателно скриват безбандеролните кутии.



Поредното увеличаване на цигарите обаче не стимулира само развитието на сивата икономика чрез внос на безбандеролни цигари. За никого не е тайна, че у нас все още има цели нелегални фабрики, които произвеждат най-различни марки цигари. Запознати коментират, че „цигарените кутии под тезгяха” в кварталния гараж или пък в частен апартамент ще стават все по-често срещана практика, което е сред най-рисковите фактори за сивата икономика в страната. Еквивалентите на Цар-Кировия алкохол от години били в златна жътва след всяко покачване на цените, някои от които оцелявали вече при четвърто правителство, без никой да ги закача. 

При тях проблемът дали ще се пуши на обществени места съвсем не стоял на дневен ред. С мерките за намаляване на тютюнопушенето в България, наред с новите безумни цени, върви и ограничаването на местата за пушене от 1-ви юни тази година. Макар и да не са в Европейския съюз, Турция и Македония вече въведоха драконовските мерки срещу пушачите. В южните ни съседи, припомняме, това моментално даде своите първи жертви. Започнаха масови свади в заведенията между управители и недоволни от забраната клиенти. В някои от случаите се стигаше дори до убийства на управители.

Ние живеем с едничката надежда българинът да не стига до там и да приеме по европейски новия закон, въпреки че изникват куп съмнения дали ще се спазва и кой ще санкционира нарушителите, както се случи с разделянето на заведенията на „пушачи” и на „непушачи”. И дори да се намери кой да глобява недобросъвестните съдържатели на заведения, със сигурност вече се разработват хватки, с които хем вълкът да е сит, хем агнето да е цяло.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 13335 |30.12.2009 Трудна година за България . 21| 12947 |25.12.2009 Коледа и мисълта на древните . 8| 14245 |23.12.2009 Краят на Чаушеску-начало на демокрацията в Румъния . 1| 7521 |21.12.2009 Делото „Индиго” и 8 години страдание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads