Реклама / Ads
41| 20640 |20.04.2021 ЪNDERGROUND

Фирма до Борисов и Пеевски забъркала чешката афера, а натопила пред ГРУ Гебрев

.
Някой е излъгал ГРУ и ще си плати...
Българска фирма, представлявана от близък приятел на премиера в оставка Борисов и ексдепутата от ДПС Пеевски е в основата на грандиозният скандал в Чехия с изгонените руски дипломати – 18 на брой. Тя е договорила боеприпаси и оръжия от чешки търговец, но е действала под името на фирма на бизнесмена Емелиян Гебрев.
 

Предоставила е и съответните документи, но те най-вероятно са фалшифицирани. Това съобщиха за Фрог нюз източници от Военно-промишления комплекс и Министерски съвет. (Знаем името на фирмата, но не го съобщаваме от съображения за сигурност.) Те са убедени че някои от членовете на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС са били в течение на „мръсната операция“. Предполага се също, че хора о службите, включитено от ДАНС също са били съпричастни. Това било необходимо, за да потвърдят пред руската страна, която била силно заинтересована да попречи на военни доставки за Украйна, че именно фирма на Гебрев е поръчител на продукцията от Чехия. Много удобно било съвпадението, че Гебрев наистина бил изнесъл известни доставки за Украйна, но те като обем били много малко и не предсталявали интерес за руските тайни служби и Кремъл.

 

В професионалните среди много добре се знае за въпросната сделка, която някои наричат с термина от разузнаването „по чужд флаг“ – в случая под името на чужда фирма.

 

Българската прокуратура също е била наясно с истината, но дълго време се държеше неадекватно, а Сотир Цацаров като главен прокурор обяви безумната версия, че Гебрев, синът му и директорът на едно от предприятията са отровени чрез салата от рукола, която са консумирали. (Оказа се, че въобще никой от тях не е ял рукола...) Няколко пъти разследването беше спирано, а възстановяването бе под натиска на чужди държави и на самия Гебрев.

 

Целта на плана била с един куршум да се ударят не два, а три заека. Първо: съответната фирма, приятелска на властта, печели доста пари от сделката. Второ: прави се „услуга“ на руската страна и се печелят „червени“ точки. Трето: Гебрев е отстранен и Пеевски заеме мястото му в оръжения бизнес, превзема и някои от фирмите му, преди всичко „Дунарит“.

 

Това е причина за мълчанието на българската прокуратура. Чешките власти съобщиха, че са търсили помощ от София, но не казаха дори дума, че са получили такава. От България също няма информация.

Колкото повече се задълбочава разследването в други страни, толкова по-сигурно е, че на светло ще излезе въпросната фирма-фантом и нейните покровители. Според нашите източници в Москва вече били наясно, че са замесени в мръсна игра от българи и може да се очаква ответна реакция, която едва ли ще бъде публична.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6861 |16.02.2021 Собственик на фирма и митничар са арестувани за пратката от 400 кг хероин . 31| 18840 |19.12.2020 Доган и Борисов в сянката на турската МИТ. Отровният шербет . 51| 11729 |17.12.2020 Христо Иванов е сигнализирал прокуратурата заради неизгодна сделка с Пеевски . 28| 38463 |06.11.2020 Цветан Василев: СРС-то с Гешев е попаднало от лагера на Пеевски в този на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads