Реклама / Ads
8| 8144 |20.07.2010 ЪNDERGROUND

Гарата на кошмарите гони гостите на София

.
Подлезът в Централна ЖП гара София, който посреща и изпраща туристи и гости на града Източник: Frognews.bg
Мръсотия, спящи по пейките просяци и ужасяващи подлези посреща всеки ден родни и чужди туристи Централна ЖП гара „София”.
 

Това показа проверка на Frognews.bg, направена в произволно избрана сутрин, час преди да отпътува влака София - Варна. Още пресичайки през подлеза около 6:00 ч сутринта може да повърнете от миризмата на пикоч и фекалии. Друг основен проблем е, че липсва осветление и ето затова пътници с раници и сакове предпочитат да рискуват и да пресичат през кръстовището. Същата е и картинката с подлеза, който води към пероните – зловонната миризма се носи навсякъде. Ако случайно оцелеете и се доберете до самата гара, ви посереща ято гълъби, които от години са постоянни квартиранти на БДЖ и са цвъкали по не един и двама души за „добре дошъл” или на изпроводяк.

БДЖ реши да сложи нови пейки в самата гара, които са по-удобни. Те в действителност се оказаха доста комфортни, особено за бездомните клошари, които след тежка нощ идват да поспят и чакат с нетърпение да се отключат вратите на сградата, необезпокоявани от няколко полицаи, които чоплят семки и се смеят помежду си на метри от грозната картинка. След като пристигащите преминат и през това изпитание, се натъкват на десетина кибици, които още от входа започват един през друг да крещят „Такси, такси” и дори да се опитат да ти вземат багажа. Това се случва обикновено с чужденците. Такъв беше случаят с руснак, пристигнал с влака „Москва-София”, който остана като гръмнат от поведението на нахалните бакшиши. Тук трябва да отбележим, че повечето от тях умишлено смъкват задните стъкла на автомобилите си, където по задължение трябва да имат ценоразпис, за да не си личат кожодерските тарифи в него. В много от случаите такъв липсва и на предния прозорец.


Един от десетките гълъби, които са постоянни наематели на салона

Въпреки това обаче ЖП гарата е пълна – особено с туристи, пътуващи към родното Черноморие, които предпочитат да изчакат влака с гълъбите, със спящите бездомници, които са им заели пейките и сред отвратителната миризма, отколкото да прескочат до съседната автогара. Основната причина, разбира се, са по-евтините цени, които предлагат от БДЖ, особено за ученици и студенти, които пътуват с 50% отстъпка. Шофьори на автобуси се оплакаха, че в сравнение с миналата година броят на пътниците им е намалял драстично.

Железниците предлагат и почивен пакет – билет плюс възможност за 3 или 7 нощувки, съвместно с пътническото бюро „Рила”. Цените са доста по-ниски от тези, които туроператорските фирми взимат за същата услуга. Въпреки това обаче остава като трън в очите Централната ЖП гара. Преди няколко години имаше идея за нейното преустройство, модернизиране и поевропейчване, но парите за това така и не се разбра къде потънаха. В подлеза под гарата беше изграден мол, който 6-та година стои празен и има функциите по-скоро на градска тоалетна. Там също не се разбира защо не бъде поставено осветление, не бъде почистено и не се назначи охрана, за да се предизвика поне минимален интерес от страна на търговците.

Оказва се, че българинът вече е претръпнал с тази обстановка и гадостите около него не му правят впечатление. Поговорихме с няколко от чакащите пътници, за които на гарата всичко е ОК и няма нищо странно в мизерията, имайки предвид дереджето на цялата страна. Не така мислеше обаче Олга, която пристига от Москва с 40-минутно закъснение заради износените ЖП линии, които също са като камък на шия за БДЖ. “Terrible! I can’t believe! (Ужасно, не мога да повярвам!) Като ни изпратиха тук на почивка, ни обясниха, че вие сте страна от Европейския съюз и затова решихме да се възползваме от по-евтините цени в сравнение с някои други европейски курорти. Но тук (на гарата – бел. р.) няма нищо европейско”, призна рускинята.

Frognews.bg ви предлага свои кадри от подлеза, които пуснахме преди две години. Гледката не се различава с нищо, освен с това, че в тъмнината нямаше как да заснемем абсолютно нищо, а миризмата е станала още по-непоносима.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 31634 |15.07.2010 Мъжете искат големи пишки, поправят носове, уши и задници . 68| 222369 |11.07.2010 Особености на мюсюлманския секс – смърт и забрани . 21| 10853 |07.07.2010 Полицейски патрулки и катер ескортират отпускаря Митьо Очите . 10| 16443 |05.07.2010 Общински съветник в Луковит иска секс; тормози персонал в болница?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads