Реклама / Ads
67| 15401 |06.10.2011 ЪNDERGROUND

Георги Първанов - Кръстник или Президент?

.
Името на държавния глава и негови съветници замесени в поръчково убийство и екзекуцията на Емил Кюлев
 
Страховитият сюжет, който изплува след разкритията на бившия служител на НСО Пламен Устинов би трябвало да разтресе държавата. Както казваше Марио Пузо: „Нещата са толкова страшни и абсурдни, че нормалният човек първоначално отказва да ги приеме”.

Доживяхме подобно нещо да се случва у нас. Човек, на когото обвиненият по делото „Октопод” Алексей Петров му поръчал да убие бизнесмена Гриша Ганчев, проговори открито, на пресконференция. Разказа също, че за „мократа” поръчка знаел и президентът Георги Първанов, който извикал при себе си Петров и Ганчев. Там те нещо се споразумели. Въпросът, който гражданското общество трябва да зададе моментално, е: като Президент или като Кръстник е действал през лятото на 2008 г. Първанов? Това е страшен въпрос, от отговора на който зависи дали е мафиотска или нормална държавата.

Отговорът трябва да се търси от прокуратурата и това да стане час по-скоро. Към този сюжет се прибавя нов, също толкова важен. Нови три убийства ще бъдат обединени в обвинение срещу групата на „Килърите”. Сред тях е и екзекуцията на банкера Емил Кюлев на 26 октомври 2005 г. Кюлев бе близък приятел и съветник на президента Първанов. Бе разстрелян на „правителственото трасе” – бул. „България”, пред очите на десетки свидетели. До ден днешен няма и следа от убийците. Чак когато новото правителство и ръководството на МВР възобновиха пратеното в „девета глуха” разследване, почнаха да се проясняват нещата около публично изпълнената смъртна присъда. Вицепремиерът Цветан Цветанов още преди месеци заяви, че досега разследването е било стопирано и му се е пречело от най-високо място – „Дондуков” 2.

Уникалното в случая е, че в делото „Килърите” изведнъж се оказват двама съветници на президента: Кюлев като жертва и Петър Стоянов-Пешо Сумиста – като обвиняем. „Това е прецедент в Европа! Няма друг подобен случай - името на държавен глава да е замесено по такъв начин в толкова тежки престъпления и знакови дела срещу организираната престъпност”, заявиха пред „Торнадо” хора от МВР и прокуратурата.

Пламен Устинов: Заради заплахите на Алексей Петров вечеряме с пушка до масата

- Г-н Устинов, от вашите разкрития в последно време излиза, че президентът Георги Първанов е знаел за поръчаното убийство срещу бизнесмена Гриша Ганчев?

- Да, знаел е. Той е извикал Алексей Петров, който поръча убийството, и г-н Ганчев при себе си. Знам го от охраната. Какво обаче са се разбирали – не знам.

- Излиза, че държавният глава е бил нещо като посредник в едно поръчано убийство?

- Не мога да коментирам подобно нещо. Знам със сигурност, че Алексей Петров извика мен и още двама души на басейна „Спартак” и разговаря с всеки поотделно. Там бе поръчано ликвидирането на г-н Ганчев. С мен Петров разговаря около половин час. Обеща да ми плати 170 000 евро, ако изпълня поръчката.

- Само Гриша Ганчев ли бе обект на „поръчване”, или имаше и други набелязани?

- Преди него бе поръчан друг известен бизнесмен. Той бе уведомен от мен и взе мерки за безопасността си.

- Кой го предупреди?

- Аз му казах.

- Кой е той?

- Не желая да казвам сега. Казал съм го пред прокурор.

- А защо точно Гриша Ганчев? Какъв беше мотивът на Алексей Петров да убива точно него?

- Не знам. Каза ми само, че имал „нещо да взима”. За какво става дума – не знам. Преди това Петров смяташе, че трябва да бъде отвлечен, той или негов близък. После се отказа и реши, че трябва да бъде убит. Двайсетина дни след срещата при президента бе отвлечен Ангел Бончев, който бе един от основните хора в бизнеса на Ганчев. Няма как да не се свържат двете неща, логиката го показва...

- Казахте също, че и политици са били „поръчвани”? Бихте ли назовали имена?

- Алексей Петров в онзи момент просто ненавиждаше Ахмед Доган и Бойко Борисов. Беше казал, че ако се справим с Гриша Ганчев, ще възложи премахването на политици. След това щял да ме изведе извън страната. Бях сигурен, че вместо в чужбина, щях да бъда убит, за да се прекъсне връзката към него. Такъв е неговият модел.

- Той може да ви съди за набедяване, как ще се защитите?

- Има свидетели, както и хора, на които също е поръчвал. Някои от тях може да откажат да говорят, но други ще потвърдят. Казвам само неща, които съм чул и видял лично. С очите си видях папка със сигнали на бизнесмена Коко Динев, че Алексей Петров го заплашвал с убийство. Пътувахме в колата на Петров и в един момент той каза: „Пацо, виж какво има в тези папки”. Отворих най-горната, а те бяха десетина може би. В нея видях сигнали до прокуратурата, в които Динев пише, че Алексей го заплашва със смърт. „50 000 долара ми струва тази папка”, каза Петров. Тези папки му ги беше дал тогавашният главен прокурор Никола Филчев. Те бяха много близки.

- Защо сте мълчал досега?

- Проговорих през февруари тази година. Разказал съм тези неща пред прокурор и хора от разследването срещу „Октопода”. Сега проговорих и пред медиите, защото положението стана нетърпимо. Постоянно заплашват мен и семейството ми. Заканват се да отвлекат децата ми, да ме разстрелят пред семейството ми... Целта е една-единствена: да се откажа от показанията си като свидетел по делото. Хора на Алексей Петров звънят по телефона, някои идват вкъщи. По телефона на една от адвокатките на Петров непознат глас ми каза: „Ако искаш да видиш децата си – изпълнявай всичко, което ти кажем”. Живеем в страх и ужас.

- Вярно ли е, че съпругата ви е втора братовчедка на Алексей Петров?

- Да, вярно е. Но това не му пречи да ни заплашва. Преживяхме ужасни дни и нощи. За да оцелеят децата ни, Ангелина дори заяви в един момент, че ще се разведем...

- Сега по-спокоен ли сте?

- Може би... Не знам. Вечеряме със заредена пушка до масата... Това е ненормална ситуация. В същото време Алексей Петров е кандидат за президент и обикаля страната, среща се с хора и им говори някакви неща... Просто е абсурдно! Само че 23 октомри ще мине, хората ще се произнесат и ще направят своя избор и тогава Петров ще трябва да влезе в съда и да обяснява всички тези обвинения срещу него. Време е хората да разберат какъв модел ни се предлага, от какви хора и кои са техните покровители.

- Защо не проговарят и други ваши колеги, както направихте сега вие, а преди време и офицерът от НСО Николай Марков?

- Защото ги е страх. Но някои ще разкажат, сигурен съм, има такива. В НСО има страхотни момчета, много добре подготвени професионалисти. Но има и такива, които са замесени в нечисти неща. Заради тях страдат всички, което е несправедливо.

- Службата е подчинена на президента, нали?

- Той е наясно с всичко, което става там. Карали са ме да събирам информация, която да му бъде давана. Аз отказах.

- Някъде Алексей Петров коментирал, че не ви познава, че май сте обиден, че не ви дал работа, че сте свидетел, който манипулира и изпълнява нечии указания?

- Ние с Алексей сме помаци. Познавам го от много години и знам какво мисли. Това е човек, който е алчен за власт и е готов на всичко, за да постигне целта си. На всичко! Повтарям още веднъж това, което казах и на Сашо Диков: нека застанем с Алексей Петров един до друг и той да опровергае казаното от мен. Хората сами ще преценят кой лъже и кой казва истината. Нека присъстват също и психолози, които да преценят професионално кой манипулира и заблуждава. Затова той иска да ме премахне, защото знам много неща за него.

- Държавата няма ли да ви защити?

- Не знам, дано го направи. Не ме е страх за мен, а за децата, за семейството ми.


Човек на Трактора се издъни пред Сашо Диков и потвърди разкритията

Емил Бонджев, близък на Алексей Петров, неволно разкри манипулации на „Октопода” пред журналиста Сашо Диков по Канал-3. Той обясни, че предал на Пламен Устинов 300 000 лв., за да се откаже от показанията си срещу Трактора. За по-голяма убедителност бе показано видео, на което се вижда как Устинов подписва декларация. Тезата обаче се сгромоляса още щом бе включен по телефона бившият служител на НСО. Според него тези 300 000 лв. сигурно са дадени на Бонджев, но той ги е прибрал за себе си. „Сега твърди, че ми ги е дал, но няма документ, че съм ги получил. Без такава разписка не биха могли да ме рекетират, каквато е практиката”, безпощадно логичен бе Устинов. „Целият този цирк доказва категорично, че Петров е искал да се откажа от показанията по делото. Защо, ако те са лъжливи?” – пита Устинов. Бонджев през това време почнал да си строи скъпа къща и вероятно парите на Алексей са отишли за нея.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 10529 |25.09.2011 Павел Найденов: Илия беше ниска топка за тайни с Путин и Първанов . 45| 42389 |13.09.2011 Илия Павлов убит заради тайна между Путин и Първанов? . 17| 15671 |01.07.2011 Разпитват Сумиста за убийството на Георги Илиев . 35| 13316 |25.05.2011 Олигарси уреждат тайни срещи на Първанов и Борисов с Доган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads