Реклама / Ads
20| 20470 |17.01.2012 ЪNDERGROUND

Големият фокус на Малкия Маргин го прати в ЮАР

.
Гъста и непрогледна мъгла покрива вече две години обстоятелствата около изчезването на Николай Маринов-Малкия Маргин. От 6 януари 2010 г. до ден днешен мистериозното изчезване на Малкия Маргин може да се сравни с фокус на Дейвид Копърфийлд.
 

То съвпадна с убийството на скандалния журналист Боби Цанков, който на 5 януари същата година бе прострелян смъртоносно от неизвестен килър в столицата. Едно денонощие след покушението прокуратурата повдигна обвинение срещу Красимир Маринов - Големия Маргин, за убийството на Цанков. Според държавното обвинение Големия Маргин и брат му през периода от месец ноември 2009 г. до 5 януари 2010 г. са подбудили неустановен извършител умишлено да умъртви Борис Цанков.

Обвинението бе за убийство по чл. 116, 115  от НК, като законът предвижда за това лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

След мащабна акция на барети Красимир Маринов бе арестуван, но брат му Николай се изплъзна. От този ден насетне изглежда е започнала и неговата одисея, която продължава и до днес. На 8 януари 2010 г. неговият адвокат Людмил Ангелов съобщи пред медиите, че е разговарял с Николай Маринов, който му споделил, че смята да се предаде сам на градския прокурор Николай Кокинов. Това така и не се случи. Малкия Маргин не само, че не се яви пред Кокинов, но пропусна и заседанието на Софийски градски съд на 13 януари, когато трябваше да се гледа делото срещу него и брат му Красимир по обвинението за организиране на престъпна група с цел убийствата на бизнесмените Иван Тодоров-Доктора, Никола Дамянов и о.р. ген. Любен Гоцев.

Адвокат Людмил Ангелов, който вече бе съобщил, че е имал контакт с Николай Маринов, този път заяви, че няма връзка с клиента си и не са му известни причините за неявяването му. Наблюдаващите прокурори Николай Кокинов и Роман Василев го попитаха дали Маринов има намерение да се предаде, но не получиха отговор. В този момент Малкия Маргин влезе в ролята си на беглец от правосъдието, както го определи градският прокурор Кокинов след проваленото заседание. На въпрос очаквала ли е прокуратурата все пак Малкият Маргин да се яви, Кокинов отговори, че очаква всичко и че държавното обвинение няма информация за местонахождението на Николай Маринов. Прогнозата му тогава бе, че Малкия Маргин няма да напусне страната, тъй като има забрана за това.

Развитието на ситуацията обаче доказа колко верен е афоризмът, че добрите момчета отиват в рая, а лошите - където си искат.  Със закъснение прокуратурата промени мярката на Николай Маринов от парична гаранция 20 000 лева в "задържане под стража" и го обяви за общодържавно издирване. Дали заради изненадата от изчезването на малкия брат, но Темида реагира като фрустрирана съпруга  Първо Софийски градски съд прие на 9 януари, че има достатъчно доказателства, че братята са поръчали Боби Цанков, и остави Големия Маргин в ареста. На 14 януари обаче Софийският апелативен съд отхвърли всички данни и доказателства на прокуратурата срещу обвинения за поръчител на покушението Красимир Маринов. Това стана възможно, след като бяха разпитани съпругата на Цанков, близките му, охраната му, чиито свидетелства изобщо не подкрепиха тезата на обвинението. Така Красимир Маринов, обвинен за поръчител на тежко умишлено убийство, бе пуснат от ареста с най-леката мярка - подписка.

Маргина обаче видя свободата само на хартия, тъй като в същото време, докато се гледаше мярката му по делото за убийството на Цанков, му беше повдигнато друго обвинение - че в периода от 1 декември 2009 г. до 7 януари 2010 г. е образувал и ръководил организирана престъпна група за разпространение на наркотици. И точно тук дойде най-голямата изненада, която подсказва, че държавното обвинение наистина е било извадено от баланс с изчезването на Малкия Маргин. В групата, която според прокуратурата Красимир Маринов е ръководил, бяха посочени кои ли не, само не и малкото му братче. Сякаш обвинението не е допускало, че двама души, които са подготвяли покушение, са могли да вършат и обща работа в наркобизнеса...

В групата на Маргин за разпространение на дрога влизаха Стефан Бонев-Сако, Александър Кукурин, Сокол Димитров, Андрей Начев, Траян Златков, "както и други неустановени и неиздирени към момента лица", съобщиха от прокуратурата. Изглежда Малкия Маргин е бил неустановен и неиздирен за обвинението още в началото на декември, а не от мига, когато градският прокурор Кокинов го нарече беглец от правосъдието. Нелогичните действия от страна на прокуратурата в крайна сметка доведоха до логичния въпрос дали пък не е имало някаква договорка между обвинителите и Николай Маринов, срещу която от неговите плещи е трябвало да се свали булото на срам и грях и да падне обвинението за убийството на Боби Цанков? Отговор на този въпрос няма и до днес, когато за беглеца се роят слухове относно неговото местопребиваване. През лятото на 2011 г. бащата на Маргините, Андрей, заяви от Смолян в драматично интервю пред в. "България днес": Мъчно ми е за синовете ми, искам да ги видя.

Синът ми Николай си е в България Не мога да кажа точно къде".  В същото време обаче от ГДБОП твърдяха сърцато, че Маринов се намира в Германия, дори се пусна информация, че са засекли негово обаждане от Австрия. Само и само широката публика да не допусне нито за миг, че е възможно малкия брат да влиза и излиза когато си поиска от страната. Каквито предположения се появиха още в първите дни на изчезването му...

И миналата седмица от антимафиотската дирекция оповестиха, че са наясно къде се намира Николай Маринов. Самият шеф на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" Станимир Флоров заяви категорично, че сериозна служба като ГДБОП знае къде се намират двама от най-известните представители на подземието у нас - Христофорос Аманатидис-Таки и Николай Маринов- Малкия Маргин. За известния висаджия Христофорос Аманатидис-Таки вече и децата знаят, че си живее живота нейде в Южна Африка. От 2008 г. за него е издадена европейска заповед за задържане, защото е обект на разследване като организатор на престъпна група, свързана с трафик на наркотици. Заповедта за Таки, както личи и от наименованието й, обаче е валидна само в страните членки на ЕС, които са и членки на Европол. За Република Южна Африка, където според неофициалната информация се е приютил Таки, заповедта не важи. Същото обстоятелство важи и за Николай Маринов, който според последните слухове се е приютил там.

Дори европейската заповед за двамата да не хваща дикиш в саваните на Африка, все пак трябва да е известно, че там пък има бюро на "Интерпол". То може да свърши същата работа, ако за Таки и Малкия Маргин са издадени бюлетини за издирване с червен печат  Явно обаче такива няма - дали защото националното ни бюро не е намерило време да я поиска, или пък МВР не е събрало достатъчно доказателства за престъпната дейност на Таки и Маргина?! Или пък липсва координация между ГДБОП, които знаят всичко за всеки и Националното бюро "Интерпол"?

По този въпрос едно най-старите звена на МВР мълчи. Според устава на Международната Организация на Криминалната Полиция (МОКП) националното бюро средоточава дейността си  най-вече върху финансовите и икономическите престъпления, трафика на дрога, хора, издирване на автомобили. То издирва престъпници, обявени за задържане и екстрадиране с бюлетина с червен печат, за полицейско наблюдение (бюлетина със зелен печат). Цялата си дейност НЦБ на „Интерпол” върши в сътрудничество с бюрата на останалите 187 членки на МОКП, сред които дори е и Ватиканът. Списъкът на страните членки е изключително интересен - Аржентина, Аруба, Боливия Бразилия, Колумбия, Еквадор, Доминика, Куба, Хаити, Ямайка, Мавриций, Малдиви, Тайланд. И Република Южна Африка, където слуховете пращат Малкия Маргин, Таки и кой ли още не... Остава въпросът защо НЦБ не действа? Но явно нашите служби са в ситуация, за която един от героите на Николай Хайтов казваше - едно е да знаеш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш...

Баткато пак обвинен за престъпна група
Шест месеца след като разследването срещу Красимир Маринов беше подновено,  Прокуратурата повдигна обвинение на Големия Маргин, за организиране на престъпна група с цел разпространение на наркотици. Върховният касационен съд  уважи искането на прокуратурата производството да се води отново. Разследването беше прекратено от Софийската градска прокуратура и пет месеца по-късно тя поиска възобновяването му. Мотивът беше, че има нови доказателства срещу Големия Маргин -  по неофициална информация това са показания на анонимен свидетел.

Ралица Руменова
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 257| 26243 |12.01.2012 Шок и ужас в „Октопода” заради руски свидетел . 27| 16615 |09.01.2012 Съдийски гаф потули кой уби Боби Цанков . 503| 38837 |03.01.2012 Мафията в паника - спасява се с всички средства . 28| 13604 |27.12.2011 Братя Галеви завлякоха Дупница с 20 млн. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads