Реклама / Ads
14| 12093 |15.12.2010 ЪNDERGROUND

„Горна Арда” ще изкорми Родопите!

.
500 млн. евро искат от ЕВН за проект, оценен преди това на 310 млн. Кой лапа разликата от близо 190 млн.?
 
Безпрецедентна атака започват еколози срещу строителството на проекта „Горна Арда“. Още през януари и февруари 2011 г. те ще засипят еврокомисаря по опазване на околната среда Янез Поточник с данни за вредите върху природата, които ще нанесе хидроенергийният проект в Родопите. Приложено в Брюксел нашите природозащитници ще изпратят грандоманските сметки по строителството на хидровъзела Цанков камък. От тях излиза, че данъкоплатецът плаща стотици милиони, за да се съсипва българската природа. Тези проекти са манипулация, плод са на лобистки кръгове и целят обогатяване на определени корпоративни среди, категоричен е екологът Евгени Николов.

Според наблюдатели от Цанков камък са се нагушили Ахмед Доган и придворният му бизнесмен, мултакът Николай Вълканов. Същият, който пръв напусна Мултигруп след убийството на Илия Павлов с вече приватизираната структура Минстрой холдинг. Именно него Доган избра да построи СПА комплекса „Орфей” в Девин, където лидери на ДПС и олигарси завихрят купони с манекенки. Същият и до ден днешен дължи пари на десетки работници и специалисти, работили на различни обекти на фирмата му и които били заплашвани да не си търсят правата. През това време синът му Георги Вълканов пилее огромни средства по фолкзвезди и плеймейтки. Николай Вълканов е строил и прословутите сараи на Доган в Бояна.

Същото се очаквало да се случи и с Горна Арда. Проектът не е насърчаване, а убийство на зелената икономика която проповядва Евросъюзът от една година, категорични са еколози. За опасностите, които вещае мащабното разораване и бетониране на Родопите, ще бъде сезирана и Кони Хедегор, еврокомисар по климата, бивш министър по екологията на Дания.

Наши депутати пък вече били изпратили сигнали до комисаря по вътрешните работи в ЕС Сесилия Малстрьом за съмненията около отдаването на Горна Арда на австрийската компания EВН. Същата, на която Трайчо Трайков, преди да стане министър, е бил прокурист за България - на “ЕВН България Топлофикация” и “ЕВН Електроразпределение”. Премиерът Бойко Борисов неведнъж е нападал австрийците за завишени цени на електроенергията за домакинствата. Трайчо Трайков обаче бил спокоен, защото зад него стояла Цветелина Бориславова.

Първата фаза на строителството на “Горна Арда” трябва да започне през 2012 г. Изграждането й, според щедрите обещания на министър Трайков, ще продължи около 4-5 години. Цената на проекта засега е 500 млн. евро. 310, а не 500 млн евро, е реалната цена на „Горна Арда“, твърдят обаче запознати. Оценката е направена преди време от италианската компания “Енел”, която е сред най-известните в бранша, и обяви стойността на каскада “Горна Арда” за около 310 млн. евро. Простата аритметика показва, че сметака на ЕВН е с разлика от близо 190 млн евро. Едва ли тя се е получила единствено от новите цени на строителните материали. Нито пък българските строители ще получават заплати като на колегите си в Европа. Да не би да става дума за комисиони?

Част от териториите, върху които ще бъде изградена каскадата, попадат в зоните на “Натура 2000”. Еколозите вещаят екологична катастрофа за района.

повече четете във в. Торнадо, бр. 3
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 14479 |13.12.2010 Човек на Яне засмука СУ като виме . 31| 15181 |10.12.2010 Мутренско‒чалгарски образ придоби църквата ни . 11| 19856 |07.12.2010 Коко Динев монополизира нелегалния хазарт . 51| 21934 |06.12.2010 Скандал: Патрашкова рекетира Петя Славова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads