Реклама / Ads
5| 12379 |14.05.2010 ЪNDERGROUND

Идва краят на млякото менте, учени скачат срещу вредата

.
Щандовете пълни с продукт, кой обаче е истинският?
Учени от БАН разработват проект, който да сигнализира на потребителите, че в киселото мляко има вредни съставки. Полезната разработка е временно спряна.
 
Научихме, че в Микробиологичният институт към БАН се разработва проект, чрез който за минути ще се откриват вредните бактерии. „Това е възможност за бързо доказване на патогенни бактерии в киселото мляко, от които се достига до болести. Ние като метод сме го разработили, но сега сме в застой, защото още не са го узаконили, тъй като са нужни средства”, каза за frognews.bg доц. д-р Христо Найденски, който се занимава с проекта.

Според него, когато разработката стане факт, тя ще бъде лесно достъпна за всички хора, но все още е трудно да се даде прогноза кога ще се внедри на пазара. „Когато пробите са много на брой, тогава и цената на едно изследване пада, но ако се изследва само един продукт - това е неимоверно скъпо. Най-често срещаните опасни бактери са Кампилобактер, Салмонела и Есиния”, разкрива специалистът. Разработката му за Кампилобактер е извършена в Белгия и е струвала около 30 000 евро, както и трудът на двама учени за цяла година, признава доцентът. Той е категоричен, че в чужбина са много по-напред в тези разработки, което е жалко, защото киселото мляко е български продукт.

Киселото мляко – гордостта на българина стана жертва на комерсиалността на производителите му. Като повечето хранителни продукти, качеството на продукта се разваля с всеки изминал месец. Ако за другите неща се примиряваме с безвкусицата и изкуствените добавки, то за киселото мляко трябва да плачем. Най-честият начин, чрез който се прави менте продуктът е чрез сухо мляко и нишесте, споделят специалистите.

Като се замислим, повечето възрастни хора се хранят предимно с мляко, а за да получават по-евтин продукт, те са принудени да купуват най-некачествените съставки. „Така на практика нашите бащи и майки стоят гладни. Евтините млека не стават и за таратор, а пенсионерите наблягат именно на тях. Това е меко казано нелоялна конкуренция, защото на практика продукт липсва, а спадат продажбите на качествените кисели млека”, ядосва се пред frognews.bg служител от водеща компания за кисело мляко.

Проверка на сайта ни показа, че в големите търговски вериги вече има по 28 вида марки кисели млека, като цените варират от 32 до 95 стотинки. Понякога на промоция млякото достига до 26 стотинки, разказва за сайта ни продавачка, отговаряща за млечния щанд. „Почти всяка седмица се появява нова марка, като първия месец качеството на млякото е добро, а като минат 30 дни, то веднага се влошава. Пенсионерите са усетили това нещо и търсят най-новите марки. Когато видят непознат етикет, мислят, че млякото е добро”, разказва продавачката. Като вземат лъжицата обаче, те оставали разочаровани, защото на практика мляко няма..

В основата на повечето кисели млека е вече сухата закваска, на пръстите на едната ръка се броят фирмите, които продават истинско заквасено мляко. Друг проблем е, че прясното мляко не се съхранява в подходящи помещения, като то се използва почти вкиснато, за да се прави крайният „кисел” продукт, разказва Даниел Георгиев, който е работил в производството на две фирми за производство на млечни продукти. „Там, където се прави качествено мляко, се изхвърлят огромни количества лошо заквасено такова. Новите фирми изобщо нямат тази практика и вместо да отстранят некачественото, те го пълнят в кофичките”, разказва Георгиев. Според него дори и евтините фирми съвсем рядко успяват да достигнат до качествен краен продукт. Истинското кисело мляко трябва да съдържа една бактерия, широко известна днес по целия свят - лактобацилус булгарикус. Именно тя помага за разграждането на киселините и прочистването на организма. Качественият продукт помага при хронично запечен стомах, хронична умора и непълноценно хранене. В момента, за да разберем дали едно кисело мляко е качествено, трябва да направим микробиологично изследване, което отнема около три дни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7051 |11.05.2010 Не пипайте торентите, а мизерните заплати . 12| 17293 |06.05.2010 Най-зловещият Жоро - Павето . 8| 5946 |03.05.2010 Свободното слово като печен мозък . 18| 21947 |02.05.2010 ТРАКИ, ИРАНЦИ И БЪЛГАРИ – I

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads