Реклама / Ads
28| 22578 |19.01.2012 ЪNDERGROUND

Иво Прокопиев разкрива схемата за убийствата на „Килърите”

.
Истинска битка водят адвокатите на издателя на „Капитал” Иво Прокопиев, за да не се появи като свидетел на делото срещу бандата на "Килърите” в Шумен.
 

Новата сесия започва на 23 януари, като се очаква Прокопиев да се появи още на заседанията през първата седмица на мегапроцеса. Той е записан като свидетел от прокуратурата, който трябва да разкрие механизма, по който са се развивали отношенията между собственичката на ДЗИ банк Весела Кюлева и общо 47 акционери на Тракия банк, предвождани от основателя на закрития пловдивски трезор Таньо Вълев-Чирпанеца. Прокопиев е дясната ръка и пръв съветник
 на Кюлева, който на няколко пъти се среща с измамените акционери. През 2006-2007 г. те бързат да уредят вземанията си от ДЗИ банк на обща стойност 220 млн. лв. преди да бъде приключена сделката по придобиването на трезора от гръцката „Юробанк”.

Шуменският бизнесмен се заема с ролята на посредник от страната на Таньо Вълев и брат му – великотърновския хотелиер Георги Вълев. За целта той подписва договор за посредничество, разкриват разследващите на бандата на „Килърите” от ГДБОП. Документът е намерен при обиск в дома на Рачев веднага след разстрела му на 3 юли 2009 г. Според документа, който е подписан през декември 2006 г., Рачев трябва да вземе 70 на сто от общо 220 млн. лв., ако успее да уреди споровете между акционерите в Тракия банк. На практика той трябва да получи 154 млн. лв.

На 7 юли 2007 г. хотелиерът Георги Вълев подписва пълномощно да представлява голяма част от акционерите и успява да вземе от тях обезпечение за 1,8 млн. евро. Румен Рачев смята, че половината от тези пари му принадлежат като посредник на Вълев. Това за Вълев са много пари и той решава да не плаща на Рачев. Опитите на Рачев да си прибере парите започват през май 2008 г., през юли двамата се срещат в хотел „Премиер“ във Велико Търново и тогава Рачев го заплашва, че ще си прибере парите на всяка цена, независимо дали това е законно или не. Така в края на 2008 г., след като Рачев поне десетина пъти му поставя остро въпроса за парите, хотелиерът решава, че е по-лесно да "поръча" шуменеца, отколкото да се бърка за стотици хиляди евро. Още повече че Вълев вече има зад гърба си едно поръчано убийство - на великотърновския адвокат Петър Лупов, когото смята за изменник по време на преговорите с банката. Историята е разказана в детайли от Станислав Станев, счетоводител на фирмите на убития Румен Рачев по време на съдебните заседания.

Ролята на Прокопиев  в тези отношения е огромна, защото от неговите действия са следвали отношенията надолу по веригата. Другата жертва на „Килърите” - Петър Лупов например, е смятан за изменник от Вълев, защото Прокопиев успява да го привлече на своя страна и той на своя глава оттегля исковете от името на Георги Вълев. За това действие според разследващите Лупов получава хонорар от 385 000 лева от Прокопиев през юли 2007 г. Затова разпитът на издателя на Капитал” е от особена важност, защото така документално ще могат да бъдат подкрепени отношенията между Вълев и Лупов, от една страна, и Вълев и Рачев, от друга.

Разследващите твърдят, че Вълев търси кандидат-убийци за двамата близо 8 месеца - от лятото на 2008 до февруари 2009 г. Накрая попада на групата на "Килърите", предвождани от Петър Стоянов-Сумиста, които разстрелват Лупов през март същата година. Разстрелът на Рачев и Лупов струват общо 70 000 лв. на Вълев, сочат данните на разследването. Толкова е платено от великотърновския хотелиер, за да накаже изменника Луеров и да „спаси” 900 000 евро, които трябва да плати на Румен Рачев.

Премахват банкера, за да преговарят с вдовицата
Собственикът на ДЗИ банк вероятно е първата мишена на „Килърите”. Твърди се, че той е разстрелян от Георги Петров Дачи на 25 октомври 2005 г. в джипа си БМВ X5 на столичния булевард „България”.  Още през 2004 и 2005 г. 47 от акционерите на бившата Тракия банк, сред които са и братята Георги и Таньо Вълеви, искат запор за капиталите й. Мотивът - делът им от 54% в Тракия банк преди години не бил осребрен и затова все още го притежават. Приживе обаче Кюлев не дава и дума да се обели около правото им на претенции. Разследващите предполагат, че братята са поръчали убийството му с надеждата, че по-лесно ще се споразумеят с наследниците след смъртта му. Съпругата на Кюлев Весела обаче намира спасение в Иво Прокопиев, който се оказва не по-малко костелив орех от Кюлев.

Янис Донкова
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 20470 |17.01.2012 Големият фокус на Малкия Маргин го прати в ЮАР . 257| 26243 |12.01.2012 Шок и ужас в „Октопода” заради руски свидетел . 27| 16615 |09.01.2012 Съдийски гаф потули кой уби Боби Цанков . 503| 38837 |03.01.2012 Мафията в паника - спасява се с всички средства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads