Реклама / Ads
37| 10774 |09.04.2013 ЪNDERGROUND

Избори с дъх на тютюн, дюни и ловни полета

.
Емил Димитров
Ексдепутатът от ГЕРБ Емил Димитров, съименник на певеца, изпял хита „Ако си дал” и много други, депозирал пред нотариус в страна от ЕС разкрития за управлението на кабинета Борисов.
 

По-известният на медиите у нас като Емо Ротманса, или Фаса, заверил показанията си като застраховка срещу евентуално посегателство срещу него и семейството му. През последните дни скандалът се завихри още повече, след като Димитров открито нападна бившият вътрешен министър Цветан Цветанов и Искра Фидосова, напомня днес в. Преса. Той напусна страната в събота, а според някои медии разкритията били свързани с контрабанда, изнудване на бизнесмени, отнемане на фирми и рушвети по най-високите етажи на властта.

 

В показанията имало описани данни за парични отчисления, които фирмите, строящи магистралите "Тракия" и "Струма" правили през последните две години за черните каси на управляващата доскоро партия. Освен това били описани случаи на контрабанда на цигари през гръцката и турската граница и нелегално производство на български цигари в цехове край Солун. Имало и списък с фирми, върху които трябвало да бъде оказан натиск, който да доведе бизнеса им до фалит и така те да станат собственост на други.

 

Пред вестник "Преса" Емил Димитров разкрил, че имал информация за организирано срещу него активно мероприятие.

 

По повод заминаването си за страна от ЕС, Димитров казал, че напуска България, защото не искал да подлага на риск живота на децата си, тъй като имал информация, че те са застрашени. Това Димитров съобщи по Канал 3 по телефона. След няколко дни обаче щял да се върне в България, защото не мислел да става емигрант. „Сега осигурявам нотариално съхранението на данни, с които ще имам солидна застраховка, аз и моето семейство. Не искам да ми се случи това, което се случи напоследък на други деца”. Емил Димитров обаче отказа да отговори на въпроса дали информацията, която има, компрометира правителството, защото ако я разкриел, тя нямало да бъде "застраховка живот": "Нека да минат изборите и тогава ще коментирам". Добави още, че 100% телефонът му се подслушвал, обаче не се боял.

 

Много преди номинациите на ГЕРБ събрал актива и пред тях казал, че се отказва от участие. „Убедих се, че политиката е изключително мръсен спорт, затова не искам да участвам”, каза още бившият депутат на ГЕРБ.

 

Той твърди, че срещу него се води активно мероприятие. Не мога да посоча кой го е поръчал, защото нямам доказателства, но всички партии на статуквото ужасно се уплашиха да няма обявен политически проект на протестиращите и се помъчиха да ги разбият, добави Димитров.

 

Междувременно, на 3 април комисията за конфликт на интереси установи, че Емил Димитров е бил в конфликт на интереси като вносител на промени в три  закона - за лова и опазването на дивеча, за здравето и за тютюна и тютюневите изделия.

 

Целта им е била финансова изгода за свързани с него компании като "Фабрика Медикет" АД, която стопанисва ловните стопанства "Шерба" и "Етрополе" и фирмата "Симеон-2" ЕООД, дистрибутор на тютюневи изделия, пише Капитал. Това установи Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси след проверка на два сигнала срещу Димитров, която продължи близо година. Решението на комисията щеше да бъде похвално, тъй като дейността на Димитров в парламента беше съпътствана от непрестанни скандали с внасянето на лобистки поправки в полза на разностранния му бизнес с дистрибуцията на цигари, хотели, дърводобив и ловни стопанства, ако не се набиваха на очи няколко неща. Първо, изключително дългия период на разследване на двата сигнала от комисията за конфликт на интереси. Те бяха подадени още през месец юни миналата година. Единият от коалицията "За да остане природа в България" за предполагаем конфликт на интереси с внесени от Димитров поправки в Закона за горите. Другият - от неправителствената организация "Без дим" покрай опитите на бившия депутат за отпадане на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. За забавянето на проверката от комисията се оправдаваха, че им трябва повече време. Факт е обаче, че акциите от двете бивши фирми на Димитров - "Медикет" АД, която се занимава с дърводобива, и "Симеон 2" - за дистрибуцията на цигари, сега са прехвърлени на майка му Елеонора.

 

Вторият, потвърден от комисията сигнал за конфликт на интереси срещу Емил Димитров е заради внесения от него законопроект, който предвижда отмяната на забраната за тютюнопушене на обществени места в Закона за здравето. Частният интерес и конфликтът на интереси и тук са явни и лесно доказуеми, тъй като свързни с депутата компании ("Симеон 2" и "Елеонора транс") са сред основните собственици на най-големия дистрибутор на цигарените изделия на "Булгартабак холдинг" - фирмата "Табак логистик груп". Емил Димитров освен това никога не е криел негативното си отношение към пълната забрана за пушене и лансира най-различни варианти за облекчаването й. Той беше в основата първоначално да се въведе частичната забрана за тютюнопушене на обществени места, вместо пълна.

Бившият депутат от ГЕРБ предложи и друга законодателна поправка, целяща облаги за близки до него фирми, свързани с дистрибуцията на цигари. Става въпрос за промяната в Закона за тютюна и тютюневите изделия, с която беше забранена търговията с т.нар. цигарени гилзи – свита хартия с филтър, която се пълни с рязан тютюн. С привидно благородния мотив за ограничаване на нелегалното прозиводство на цигари на практика се забрани голяма част от бизнеса на пловдивския производител на гилзи "Юрий Гагарин". Само преди седмици притиснатото дружество беше придобито от свързани с "Булгартабак холдинг" компании.

От комисията за конфликт на интереси уточняват, че решенията за Емил Димитров подлежат на обжалване пред Административен съд – София град. В случай, че бъдат потвъдени бившият депутат ще бъде глобен с 5000 до 7000 лева за всеки един от случауите и ще му бъде отнето възнаграждението за периода, в който конфликтът на интереси е бил укрит, напомня още Капитал. 

 

Името на Димитров изплува и в скандала с продадени на безценица държавни земи в Несебър, нашумял като "Дюнигейт". Разкри се, че през 2011 година Димитров е започнал процедура за купуване на терен от 2,5 декара, собственост на държавата. Този терен в Несебър му бил нужен, защото се намирал между друг имот, получен със заменка, и неговия хотел "Хавай". Единственият обект, който се доближава до басейна, построен на държавната земя неизвестно с какви строителни книжа, е "язовир" или "друго хидротехническо съоръжение".

 

През последните седмица името на Емил Димитров беше свързвано и с движението "Орлов мост", чието лице стана Христо Стоичков. Това движение се оказа замесено в схема за купуване на гласове, показа пък разследване на Нова телевизия. В хотел на Емил Димитров се провела лекция-инструктаж за това как да се осигурят възможно повече гласове на изборите, като според анонимни източници, присъствали на срещата, били обещавани и пари – по една минимална заплата за т.нар. застъпници + 30 лева в деня на изборите за гласоподавателите и застъпниците. Заснети със скрита камера кадри от инструктажа показват как лектор обяснява на събралите си, че “няма човек, който да не може да закара 10 човека да гласуват“. Подозренията за “платено участие“ в проявите на студентското движение “Орлов мост“ възникнаха още при първата среща на студентите с Христо Стоичков, когато в столичната зала “Арена Армеец“ се озоваха повече възрастни хора и ученици, отколкото студенти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 10368 |17.05.2011 „Бизнесмени“ отиват на изборите като на манифестация . 19| 8088 |13.04.2011 Наливат в изборите 200 млн. лв. черни пари . 20| 23071 |06.07.2009 Сексуалисти правят избори . 22| 7561 |04.07.2009 Астрологът Силва: Изборите докараха бури и валежи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads