Реклама / Ads
12| 18770 |09.10.2013 ЪNDERGROUND

Изнасилиха 13-годишна. Крият броя на поруганите жени

.
13-годишно момиче от Пловдив се оплакало в полицията, че е изнасилено брутално от 62-годишен мъж. Мъжът на два пъти е осъществявал полов контакт с нея против волята й.
 
Насилието е станало през септември. От полицията съобщиха, че мъжът им е известен. Той е арестуван за 72 часа.

Това съобщение е в кримиалната хроика на 9 октомври. Предстои разследването да установи ак мжът и момичето са се запознали и ак се е стигнало до полов акт, гласи краткото съобщение от полицията.

След еин ен никой няма да помни случката. Възможно е дори някои хора да кажа, че момичето само си е виновно, че си е просило да бъде изнасилено и пр. Това го чуваме всеки ден. Защото сме станали глухи за престъпленията и насилието. Докато не ни се случи на нас...

 

Опитвали ли сте да намерите официалната статистика за броя на извършените изнасилвания в България през последните години? Ще срещнете големи трудности. Няма такава статистика. Полицейските доклади ни уверяват, че броят на изнасилванията през послените години е намалял. Не е вярно. Намалели са оплакванията и регистрираните случаи, защото постраалите нямат доверие на полицията. Нямат доверие и на правосъдието. Това е истината.
А колко са реално извършените изнасилвания?  По региони?  По месеци?  По етнически групи? По възраст? Българската статистическа мисъл мълчи. Няма статистика – няма проблем.

 

Последното проучане в тази посока е от 2011 г. То е направено от „Алфа Рисърч”. Според него почти 120 000 българки ливат изнасилени годишно. В столичната полиция  обаче са постъпили само 16 сигнала за изнасилване и 25 за блудство.

Вземайки за истинни тези данни, то съответно и поне 100 000-120 000 българи са изнасилвачи, а някои от тях сигурно и серийни.

В България около 3,8 млн жени. Това означава, че почти всяка 30 българка е била жертва на насилие. Ако е така, бием и Швеция, която е в челото на европейската класация.
В изследване на "Алфа рисърч" 4% от анкетираните дами признават, че някога през живота си са били изнасилвани. Извън този процент има значителен и неуточнен дял жени, ставали жертва на сексуално насилие, който варира в рамките на 8-10%.

Над половината (54%) от българките смятат, че сексуалното насилие е сериозен проблем.

Според статистиката в повечето случаи изнасилванията се случват у дома (71%), което означава, че виновникът често е роднина. Това обикновено предизвиква у жертвите страх, срам или притеснение да сигнализират за случилото се, обясняват социолозите.

Като рискови по-младите и по-високообразовани жени преценят също работното място и други обществени места, а по-зрелите - преди всичко домашната обстановка. Последните по-рядко признават, че са били насилени.

54 на сто от българките стават жертва в работата си и почти толкова на публично място.

По-малко от 1/3 са сигнализирали полицията. Малка част от тях са съобщили и на близките си. И забележете: САМО В 5% ОТ СЛУЧАИТЕ НАСИЛНИКЪТ Е БИЛ ОСЪДЕН. Ето защо жертвите не се жалват официално и живеят с травмата цял живот.

Според пострадалите от сексуално насилие основни фактори за него са различни форми на зависимост - от алкохол или наркотици, психически проблеми, бедност и социална изолация, ниско образование, импотентност и др.

Над 80% от жените смятат, че мерките срещу сексуалното насилие са недостатъчни.

Ето какво е написала в блога си https://eneya.wordpress.com една млада жена по поод сесуалното насилие.

 

„Преди няколко месеца бяха изнасилили момиче в Южния парк, редовно нападат бегачки/спортистки/жени/мъже/деца, най-разнообразна паплач и нищо не се случва с тези хора. Не, те са старателно заобикаляни от населението, от полицията, от всички държавни апарати, да не вземе случайно да бъдат притеснени.
Дали ще са ексхибиционисти, дали ще са скинари, дали ще са педофили… случва се, постоянно, отново и отново и отново… .

Изнасилването се случва не защото изглеждаш някак, а защото в нечии очи, ти не си човек, ти не си личност, защото си жена. Твоята сексуалност е за общо ползване, а твоето мнение по въпроса няма значение.
Можем да благодарим на повече от две хилядолетия повтаряне на тази мантра, за сегашното положение.

Няма никакво значение къде си, с кой си, как си облечена, защото изнасилването е акт на престъпление от една личност към друга, проява на насилие от един индивид към друг. Изнасилването обаче няма много общо със секса, изнасилването е желание за контрол и власт, унижение и нараняване, а не за секс, защото на секса целта му е споделено удоволствие.

Нашият свят страда от наивната идея, че лоши неща се случват само на лоши хора и че ако нещо лошо се е случило на някой, то то е защото този някой е лош човек. И се търси до намиране на нещо лошо и тържестуващото му посочване с пръст. Така всички може да продължат да живеят по старому и да са убедени, че това никога няма да се случи на тях. Ами те не са такива и не правят такива неща. Логика.

Медиите ни страдат освен от споменатия по-горе сериозен проблем, че и искрено вярват, че престъпленията се случват просто защото така са се подредили звездите и отговорност носят жертвите, а не извършителите, поне що се отнася до сексуални престъпления. Сякаш едва ли не, че ако жените не излизат, не се обличат с друго, освен с чували, не посещават никакви публични места, не прекарват времето си около никакви индивиди от мъжки пол, то сексуално насилие няма да има. Което е може би най-голямото безумие, защото някъде около ПЕТ ПРОЦЕНТА от изнасилванията са от непознати (използвам международни и световни статистики тук). Повечето изнасилвания се случват между хора, които се познават. А един интересен пример е Саудитска Арабия, където тези изисквания към жените ги има на практика. И… изнасилвания все още има и се случват, освен това са често явление.

Идеята, която се създава, не само от медиите, но и от по принцип стереотипите, които циркулират е, че мъжете са някакви агресивни, антисоциални индивиди, които са неспособни да се контролират, себе си и поведението си, съответно са заплаха за себе си и всички останали и са неспособни да поемат каквато и да е отговорност за действията си. Което само по себе си е пълно безумие и ми се вижда далеч по-голямо мъжемразство, отколкото редовно приписваното на феминистите.”

Случаите на изнаилвания в България се увеличават. За това обаче е говори малко. МВР ни пробутва „сляпа” статистика, защото споменава само регистрираните случаи. Те обаче а нищожно малко, защото жертвте не вярват на държавните институции, в частност на полицията. През поледните гоидин някои полицаи също се прочуха с насилието си над жени. Двама от ях, които бяха уличени в подобно деяние, все още не са осъдени, а колегите им ги защитават. Такива са двете ченгета от Разград. В Смолян полицай е осъден условно за изнасилване.  И в Благоевград има ченге, което е поегнало на своя съседка.

 

 Вера Михайлова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 18718 |03.10.2013 Скандал! ВСС обслужва Октопода, „губи” неудобни писма . 12| 11779 |01.10.2013 Рекетират ни фирмите за топлинно счетоводство . 28| 33436 |27.09.2013 Мутри бият и унизяват Любо от "Те" в "Арбат" . 2| 12457 |26.09.2013 "След нас и потоп" като мото на "национално отговорния" концесионер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads