Реклама / Ads
75| 17064 |03.12.2012 ЪNDERGROUND

Как хубаво Надка оплаква СДС

.
Надежда Нейнски
Надежда Нейнски, някога Михайлова, още по-някога – Хубавото Наде отново се изживява като политически фактор. Не че не е име в политиката, но изживяването винаги носи привкус на самовлюбеност.
 
Когато към това се прибави и патетичност, сякаш взет от някой девическия лексикон, нещата зазвучават като разстроено пиано.

 

Надето, която беше хубаво и може би полезно нещо в СДС, пише открито писмо, в което символично си разкъсва блузата: „Не аз напускам СДС. С днешното решение СДС ме напусна”. Направо тръпки те побиват. Е.а си... След тези изречения вече никой не се съмнява, че младата Надка е писала стихове, „понякога върху трамваен билет”, както сама разказва в мигове на откровение. Разбира се става дума за много отдавнашен период, защото Надка не се е качвала на трамвай откакто стана революционер и и посиня д...то. 

 

„Приемете, г-н Председател, това писмо като заявление за прекратяване на членството ми в СДС. Аз оставам евродепутат на Синята коалиция", пише още в писмото. Край на СДС, но не и на депутатството в Брюксел. Ей това качество е най-хубаво у българските политици. Карат се с този или онзи, напускат партии, правят нови, но не напускат парламента, ерго – европарламента. Също като хероят Слави Бинев Надето се разделя с партията, която я номинира и изпрати в Брюксел, но не си тръгва от самия Брюксел, сякаш някой там ги моли със сълзи на очи да останатк. Сакън, без Надето и Слави Бинев ЕП ще се разпадне. Да им има човек самочувствието на тези двамата...

 

La Pasionaria на синята идея и не само на идеята (цветето на страстта, пламенната, исп., както са наричали Долорес Ибарури, испански комунистически лидер) се жалва из медиите, че не могла да се срещне с председателя на СДС д-р Емил Кабаиванов и затова прибягнала до откритата писмовна форма. Кабаиванов обаче казта точно обратното – че Надето не го е търсила на „Раковски” 134, нито му се обаждала по телефона, да речем. Тогава излиза, че писмото е пиарски трик на Надето, за да стане привлекателна за медиите. И стана. Кахърна, с влажен поглед, нотки на носталгия и поглед някъде напред, тя говори за минала слава, нов проект, нови хора, ново дясно и пр. Все неща, които слушаме от години. Не била получавала обаче „неприлично предложение” да се пресели в друга партия. Политиците у нас знаели колко е вярна на „синята идея” и не смеели да я поканят където й да било. Пък и нямало да приеме. Заради принципите си. Или заради евродепутатството... Все едно. Но пък се радвала на ДСБ и Иван Костов, които давали знаци и оптимизъм.

 

Не знам кои са и пиарите на Надежда Нейнски, но е време да й кажат, че този шербет и тези клишета не минават, дори дразнят аудиторията. 

 

Надка зад кулисите е по-различна, друга. Припомняме някои по-интересни мигове от „синята пролет” на Надежда Михайлова-Нейнски или Хубавото Наде – както искате. Именно в тези епизоди тя е истинска, неподправена и автентична.

 

Разговор-инструктаж със сини функционери в Ловеч на 13 септември 1999 г.

 

В Ловеч тя посъветва местния „син” актив: „Нахранете журналистите." Сбирката не беше публична, но запис от нея с постулатите на тогавашния външен министър попадна в медиите и роди скандал, кръстен „Ловеч гейт".

„Щото покрай всичко друго, аз наистина съм външен министър. Имам достатъчно висок авторитет. Имам рейтинг втори след министрите — използвайте го. Дето се казва, аз ще ви прелея моя авторитет на вас. Това е смисълът.”

„Земеделците могат да бъдат привлечени по 100 други начини. Използвайте механизми. Слушам тука Гриша Ганчев сте завъртели… Хубаво, ако е с вас — с вас. Използвайте го да дръпне конци тук-там. Политиката е, зле звучи, но не е така просто, щото е симпатичен кандидатът и ще го изберат. Не става въпрос за непочтени методи, но има хора, които държат работни места. И които могат да кажат за кого да се гласува. Нямате много такива хора обаче, защото всички предприятия се ръководят от комунисти. Но имате централната власт. Значи, говорете с министри, които могат да повлияят на определени ръководители. Ето това тука, което човекът неумело го постави въпроса, но в него има някавкво зрънце истина. Значи да се види кои фирми...Аз не познавам региона, защото познавам моите региони във Варна и Велико Търново. Но може да се седне и да се види, кои са фирмите, кои са шефовете, кои са приватизирани. Ако може, да се удари 1–2 приватизационни сделки, да се ударят публично. Да излезе той като човека, който...Ето такъв въпрос, казва, ето, ние сме дали на прокурора и на това — да се направи проверка на законносттта на една или друга сделка. Могат всичките да са законни. Аз не можах да разваля сделката за «Интерхотела», който го купи «Мултигруп». Но сделката беше направена великолепно. Какво да правим сега, не можем да ги изтрепем. Купили го, купили го, успели — купили го. Но има сделки, които не са направени добре. Още повече, че те тука мислиха, че ще векуват. Така че, сигурна съм, че нищо не ви пречи да направите една проверка. Да им видите.… Вие, дето се казва, им знаете кътните зъби, ако не ги знаете, трябва да ги научите. Да се види тия, аджеба, какви са. Там, където имаме наши държавни предприятия с ръководители — Божков ли, към кое министерство ли, да се говори тия хора да бъдат ангажирани, ако щат да са комунисти. В крайна сметка, те работят за държавата...”

„Българите сме много странна порода хора. Мислиме, че когато излизаме сами, само така показваме, че ние всичко знаем. Никъде по света човек не може да знае всичко.”

„Всичко к‘во да е, аз съм войник, където са ме сложили...Аз затова се ядосвам, защото...”.

 

Свилен Русинов, бивш шампион по бокс за Надежда Михайлова и Алексей Петров:

 

“Тренировките им продължаваха поне по два часа. Когато идваше в “Спартак”, тя беше пълничка, после стана привлекателна”.

 

Надето сама обяснява ситуацията:

 

“Таекуондото не е моят спорт, не ми хареса - коментира бившата външна министърка. - Тренирах само три месеца. Тогава това беше мода. Заведоха ме на “Спартак”, не съм ходила сама.”

 

Богомил Бонев в интервю пред в. „Стандарт” , 22 юли, 2003 г.

 

„Между другото, тя поддържа връзки с друг бизнесмен, срещу който имаше атентат - Алексей Петров. Аз не казвам, че той е непочтен, но според Бойко Борисов всеки, срещу който има атентат, е непочтен. Е, добре, Надежда Михайлова смята, че с Алексей Петров могат да се поддържат връзки, а с Васил Божков не могат. В какъв формат и колко официално СДС знае, че Надежда Михайлова е в близки отношения с Алексей Петров?”

 

 

https://fortisimo.eu, 20 Март 2010

 

„Идеята е, че Богомил Бонев тогава се е противопоставил на исканията на Алексей Петров, а последният, бидейки особено близък с Надежда Михайлова, е успял чрез нея да подлей вода на Бонев пред Командира. Затова Иван Костов се разделил с вътрешния си министър, а сем. Михайлови получили заем, че да си купят прословутия гараж.”

 

 

neynsky.eu, 11 октомври 2008

 

Откъс от интервю в личния сайт на Надежда:

 

Защо Иван Костов се отцепи от СДС именно по времето на вашето управление в партията? В какви отношения сте днес с него?
- Това е въпрос, който трябва да бъде зададен към него. Пътят на СДС през годините, независимо от премеждията, от успехите или пораженията, е бил политически аргументиран и последователен. Затова не виждам разумна политическа теза, която би накарала лидер, в случая Иван Костов и последвалите го да напуснат СДС, партията, чрез която получиха подкрепата и доверието от хората за да се реализират политически. Животът обаче се оказа по-силен и опроверга изтъкнатите от него аргументи. Днес отношенията ни са служебни.

 

- А каква е връзката ви с Алексей Петров?
- Спортна. По онова време бях говорител на правителството на Филип Димитров и имах сериозен проблем със стреса. Лекарите ми казаха, че се нуждая от спорт и аз започнах да тренирам таекуондо на басейна “Спартак”, където ме заведе охраната на премиера. Алексей Петров беше най-добрият в това бойно изкуство и известно време съм тренирала при него. 

 

В. „24 часа”, 26.10.2010

...Според Едвин Сугарев бившата лидерка на сините свикала извънредно заседание на НИС заради покушението над Алексей Петров.

“Тогава аз бях на морето и ме извикаха да се върна специално за това заседание, което беше наистина парадоксално. Такова заседание не е имало и по повод убийството на Луканов. Беше извикан точно генерал Атанасов (тогава шеф на НСС) да характеризира това лице (Алексей Петров) и той го характеризира като изключително отмъстителен гангстер” - обяви Сугарев и добави - “След което с политическата кариера на този генерал в СДС беше свършено. Той просто беше отбиван от всякакви възможни кандидатури.” Според него това станало с помощта на лидерката тогава Надежда Михайлова: “Защото тя беше лидер на СДС тогава и тя решаваше кой ще бъде примерно в листата на градските съветници и къде ще бъде.”

Ще кажете: това са стари работи, жената е израсла, развила се е. Дето се вика и фамилията си смени. Така е, но съдържанието – съдържанието май е същото...

Днес Надежда пише писма и хлипа в тв студията за дереджето на СДС. От горните цитати обаче изглежда, че самата тя има доста големи заслуги СДС да е в това незавидно положение. 

Странно е, че журналисти, привърженици на „синята идея” и самата Нейнски не помнят какво е ставало съвсем не толкова отдавна. Или се правят, че не помнят.

 

Камелия Белева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 21275 |29.11.2012 Министри и политици поръчвали „пеперуди” от модни агенции . 17| 14082 |26.11.2012 Нов скандал с посланически пост в Казахстан . 20| 20469 |23.11.2012 Абсурдно и налудничаво, но… законно?! . 13| 8725 |21.11.2012 За методите на фекалната журналистика и доколко "безобидна" е тя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads